Η λεύκανση των δοντιών, η πιο οικονομική και η λιγότερο επεμβατική μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής, ενδέχεται να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας, προειδοποιούν τώρα οι επιστήμονες, αφού έρευνες έδειξαν ότι τα λευκαντικά δοντιών περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι εθιστικές.

Ορισμένα διαλύματα και πολλά «κάντο μόνος σου» λευκαντικά στόματος τα οποία πωλούνται στο εμπόριο, συχνά μέσω Διαδικτύου, ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, αφού περιέχουν χημικά συστατικά όπως το διοξείδιο του χλωρίου ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

«Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, από χημικής απόψεως, τι περιέχουν αυτά που αγοράζουν», τονίζει ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Οδοντιάτρων, Μάρτιν Φάλοουφιλντ, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι μόνο ο εθισμός που ενδέχεται να προξενήσουν οι χημικές αυτές ουσίες, αλλά και ανεπανόρθωτες ζημιές σε ούλα και δόντια».

«Πολλές από τις χημικές αυτές ουσίες καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλειά τους», προσθέτει ο καθηγητής του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου Ιστμαν, Αντριου Εντερ, καταλήγοντας πως «αν χαλάσει το σμάλτο, τότε η λεύκανση θα είναι δώρον άδωρον, αφού τα δόντια σας θα λεκιάζουν πολύ εύκολα από τα φαγητά και σταδιακά θα αποκτήσουν ένα καφέ χρώμα».

Είναι απαραίτητο να συμβουλευόμαστε έναν έμπιστο οδοντίατρο προτού προβούμε στην αγορά ενός σκευάσματος λεύκανσης δοντιών και να μην το χρησιμοποιούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Όλα τα ιατρικά σκευάσματα συνιστάται να χρησιμοποιούνται για μικρά χρονικά διαστήματα, είναι ένας απαράβατος κανόνας», επισημαίνει ο δρ Εντερ.

Για μόνιμο και ασφαλές αποτέλεσμα, μακριά από επικίνδυνα σκευάσματα, η σύγχρονη οδοντιατρική διαθέτει τρεις καθιερωμένες τεχνικές λευκάνσεως των δοντιών. Η πρώτη είναι η λεύκανση που γίνεται στο οδοντιατρείο από τον οδοντίατρο, η δεύτερη είναι η λεύκανση που γίνεται στο σπίτι από τον ασθενή, φορώντας ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης (μασελάκια), που κατασκευάζει ειδικά για κάθε ασθενή ο οδοντίατρος, και η τρίτη ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών.