Η ΕΕ ξανασκέφτεται την πολιτική της για την πυρηνική ενέργεια

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πυρηνική ενέργεια, που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, οφείλουν να εξετάσουν εάν η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί στο μέλλον από την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ.

Ο επίτροπος συγκάλεσε τη συνάντηση για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής υπό τη σκιά της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης και καθώς η Γερμανία ανέστειλε την απόφαση για παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών της σταθμών.

«Οφείλουμε επίσης να εγείρουμε το θέμα εάν, εμείς στην Ευρώπη, στο ορατό μέλλον, μπορούμε να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Χτες, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται για τρεις μήνες η εφαρμογή της περυσινής απόφασης για την παράταση της λειτουργίας των 17 πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας πέραν του προβλεπόμενου χρονικού ορίου.

Ο κ. Ετινγκερ ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας με εκπροσώπους εταιρειών ενέργειας και των εποπτικών αρχών θα εξεταστούν οι συνέπειες της απόφασης του Βερολίνου.

«Οταν μία μεγάλη χώρα σαν τη Γερμανία επανεξετάζει την ατομική τηςενέργεια, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε. «Πρέπει να συντονιστούμε ως προς το τι έχει σημασία για εμάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε. «Εάν εμείς στη Γερμανία επανεξετάζουμε τους πυρηνικού σταθμούς από τη δεκαετία του ΄80 και του ΄90 πρέπει επίσης να εγείρουμε το θέμα εάν ο έλεγχος ασφαλείας μπορεί να γίνει για όλους τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη», επεσήμανε.

Η Αυστρία ζήτησε την πραγματοποίηση τεστ αντοχής σε όλους του ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk