Στον επαγγελματικό αθλητισμό οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται από μεγάλους προπονητές, με την υποσημείωση ότι συνήθως (οι αποφάσεις αυτές) κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Το ρίσκο, λοιπόν, που πήρε στις 19 Φεβρουαρίου 2011 ο προπονητής του Ολυμπιακού κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς, να χορηγήσει στον Γιάννη Μπουρούση υποχρεωτική άδεια ενός μηνός, άφησε ανεπηρέαστη την πορεία των Ερυθρόλευκων στο Top16 (νίκησαν εκτός έδρας την τουρκική Φενέρ και εξασφάλισαν το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας), ισχυροποίησε το εφετινό δημιούργημα του «Ντούντα», αλλά πρωτίστως έκανε… άλλον άνθρωπο τον διεθνή σέντερ! Ο οποίος επέστρεψε σήμερα (Τρίτη 15/3) στη δράση, σκοράροντας 15 πόντους στη «φιλική» νίκη (90-58) της ομάδας του επί του Πανιωνίου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων, που γνωρίζουν και συναναστρέφονται τον 27χρονο σέντερ, οι 20 ημέρες της τιμωρίας του (η άδεια τερματίστηκε στις 10 Μαρτίου) είχαν πολλαπλά οφέλη στον αθλητή, ο οποίος μετά το αρχικό ξάφνιασμα, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, αλλά μέσα από όλη αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία, την επίπονη δουλειά και τη στήριξη των συμπαικτών του, φάνηκε να βγαίνει πιο δυνατός. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλο αυτό το διάστημα, ο Μπουρούσης όχι μόνο δεν γυμναζόταν με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά πήγαινε στο ΣΕΦ άλλες ώρες από αυτές, που ήταν προγραμματισμένη η προπόνηση του Ολυμπιακού, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της απομόνωσης, που όμως λειτούργησε θετικά δίνοντας την ευκαιρία στον καρδιτσιώτη σέντερ να «καθαρίσει» το μυαλό του και να επιστρέψει δριμύτερος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει (στις 19/2) η ΚΑΕ Ολυμπιακός «μετά από απόφαση του προπονητή του Ολυμπιακού Ντούσαν Ίβκοβιτς ο Γιάννης Μπουρούσης θα είναι σε άδεια για ένα μήνα. Ενδιάμεσα θα ακολουθήσει ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης χωρίς επαφές. Παράλληλα, θα συνεχίσει το πρόγραμμα αποκατάστασης του πρόσφατου τραυματισμού του στο δεξί του χέρι (εγκάρσιο ράγισμα στο μετακάρπιο του μικρού δαχτύλου του δεξιού του χεριού). Επίσης, θα γίνει ρύθμιση όλων των μεταβολικών των δεικτών του, όπου έχει διαγνωστεί διατάραξη στις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις της ομάδας».

Το ράγισμα στο μετακάρπιο του χεριού του έχει αποκατασταθεί, ενώ έχει ομαλοποιηθεί και ο μεταβολισμός του, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καθημερινή καταπόνηση μέσω των σκληρών προπονήσεων. Ακόμη και τώρα, πάντως, ελάχιστοι πιστεύουν ότι το ράγισμα και ο μεταβολισμός ήταν οι βασικές αιτίες για την χορήγηση υποχρεωτικής άδειας. Αμφότερα αποτέλεσαν αφορμές. Τουλάχιστον, όμως, οι αληθινές αιτίες… «θεραπεύτηκαν» και αυτό ήταν το ζητούμενο εκ μέρους του πολύπειρου και δύστροπου προπονητή. Η 20ήμερη περιθωριοποίηση βοήθησε τον Μπουρούση να αναθεωρήσει μια ολόκληρη στάση ζωής. Του έδωσε τον χρόνο να σκεφτεί ότι οι γκρίνιες, η μουρμούρα και η απειθαρχία είναι έννοιες, που δεν συνάδουν με το ταλέντο και το αγωνιστικό επίπεδό του.

Μέσα από τις ουσιαστικές συζητήσεις με τον συμπαίκτη και φίλο του Βασίλη Σπανούλη, καθώς και μέσω της καθημερινής συμβίωσης με τον ακούραστο γυμναστή της ομάδας κ. Ανδρέα Γκατζούλη και τον τιμ μάνατζερ του Ολυμπιακού κ. Μίλαν Τόμιτς, ο Μπουρούσης κατάλαβε ότι όλοι θέλουν το καλό του και ότι ο χειρότερος εχθρός είναι ο (κακός) εαυτός του. Το μεγαλύτερο κέρδος, όμως, για τον Ολυμπιακό του κ. Ιβκοβιτς είναι ότι ο διεθνής σέντερ πείσμωσε, θίχτηκε ο εγωισμός του και έχει πλέον ισχυρό κίνητρο να αποδείξει ότι είναι αθλητής για σπουδαία πράγματα και όχι για να απασχολεί την ομάδα του με κάθε λογής τερτίπια. Το αγωνιστικό στοίχημα που οφείλει τώρα να κερδίσει είναι να καταφέρει να παίξει σύμφωνα με τις επιταγές του «Ντούντα», να πείσει τον προπονητή του ότι μπορεί να είναι πειθαρχημένος και να μην του ξαναδώσει το δικαίωμα για νέες κατσάδες. «Γιάννη, εγώ ζητάω το ‘α’ και εσύ κάνεις μονίμως το ‘β’ ή το ‘γ’. Αυτό είναι το πρόβλημά σου», φέρεται να του είχε πει στις αρχές της χρονιάς, αλλά ο διεθνής σέντερ άργησε να πιάσει το νόημα.

Σαφέστατα, ενισχυμένη βγαίνει και η θέση του προπονητή, όπως και ολόκληρη η ομάδα. Ο Ολυμπιακός δεν έχασε τίποτε μετά την χορήγηση της υποχρεωτικής άδειας στον Μπουρούση. Αντιθέτως, εξασφάλισε την πρωτιά στον Η’ Ομιλο του Top16 και θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την πρωταθλήτρια Ιταλίας Σιένα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Οσο για τους νόμους που επικρατούν πλέον στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού; Το απόλυτο αφεντικό είναι ο κόουτς Ιβκοβιτς, ο οποίος όχι μόνο δεν θα ανεχτεί αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές, αλλά ούτε… μύγα στο σπαθί του. Μετά τον παραγκωνισμό του Μπουρούση (και προ μηνών του «δικού του παιδιού» Μάρκο Κέσελι), οι κυρώσεις, άλλωστε, είναι γνωστές και καταγεγραμμένες…