Υπέρ της εξεύρεσης νομοθετικής λύσης για τις διαδηλώσεις, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι της Αθήνας και να επιδεινώνεται έτσι η ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των εμπορικών καταστημάτων, τάχθηκε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ψηφίσουν ένα νόμο για τις συναθροίσεις, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν ήταν υπέρ της «δημοκρατίας του καναπέ», αλλά όλα, όπως είπε, πρέπει να γίνονται με μέτρο και με σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου για τα σχέδια και τις προτεραιότητες του δήμου Αθηναίων, ο κ. Καμίνης ήχησε «καμπανάκι» για τον κίνδυνο μετατροπής πολλών περιοχών της Αθήνας σε «άβατα», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο», καθώς «η κρίση της πρωτεύουσας έχει χαρακτηριστικά έκτακτης ανάγκης».

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο των στρατηγικών παρεμβάσεων στην πόλη, ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε τη δημιουργία κινητών μονάδων συσσιτίων που θα πηγαίνουν προγραμματισμένα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, την μετατροπή ξενοδοχείων που έχουν κλείσει στο κέντρο της πόλης σε φοιτητικές εστίες, καθώς και τον διπλασιασμό των μπλε κάδων ανακύκλωσης.

«Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο, γι’ αυτό και θα πάρουμε μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων όπως η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών στα ξενοδοχεία που έκλεισαν πρόσφατα στο κέντρο της πόλης αλλά και η δημιουργία κινητών μονάδων συσσιτίων που θα πηγαίνουν προγραμματισμένα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας», είπε ο κ. Καμίνης.

Επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για βαθύτατο αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το έργο της διπλής ανάπλασης, σημειώνοντας όμως ότι «αυτή τη στιγμή όλα βρίσκονται στον αέρα». Εξάλλου, σχετικά με την πεζοδρόμηση της οδό Πανεπιστημίου, ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι «πρέπει ο δήμος να έχει το πρώτο λόγο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στο θέμα των επικρίσεων που δέχεται για τις απομακρύνσεις δημοσιογράφων από τον δημοτικό ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 επισημαίνοντας ότι στόχος ήταν η οικονομική εξυγίανση του σταθμού με παράλληλα ενίσχυση των νηπιακών σταθμών και των αστέγων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καμίνης, ο σταθμός θα κοστίζει 5 εκ. ευρώ από 13,5 εκατ. ευρώ που κόστιζε πέρσι, και πρόσθεσε ότι στη βάση τη δέσμη κριτηρίων που ίσχυσαν για τις απομακρύνσεις, δεν μπορούν να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Ενώ παραδέχτηκε ότι μπορεί να έγινε σε κάποιες περιπτώσεις «άκομψος χειρισμός», δεν είναι όμως ο κανόνας, όπως είπε.