Οι επίμαχες σακούλες σκουπιδιών – οι οποίες αποτελούν βασικά πειστήρια της υπόθεσης, καθώς περιείχαν υλικά που παρέπεμπαν σε εκρηκτικό μηχανισμό – βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο σήμερα στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας, τα οποία διαβάστηκαν σήμερα στη δίκη, οι εν λόγω σακούλες… αυξήθηκαν σε αριθμό κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, για αδιευκρίνιστους λόγους, τους οποίους κανένας από τους αρμόδιους αστυνομικούς που εξετάστηκαν δεν προσδιόρισε.

Ειδικότερα, το δικαστήριο εξέτασε ως μάρτυρες κατηγορίας τους προϊσταμένους του Γραφείου Πληροφοριών και του Γραφείου Ερευνών του τμήματος Εσωτερικής Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής. Οι εν λόγω αστυνομικοί ήταν οι αρμόδιοι για τη διενέργεια της παρακολούθησης, της έρευνας και της καταγραφής των πειστηρίων από την οικία Χατζημιχελάκη στο Χαλάνδρι – οικία που μετέπειτα χαρακτηρίστηκε «γιάφκα».

Υφιστάμενοί τους ήταν οι τρεις αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το σπίτι και βρήκαν τις τρεις επίμαχες σακούλες σκουπιδιών στον κάδο έξω από την οικία στο Χαλάνδρι. Διαπίστωσαν, όπως κατέθεσαν, ότι περιείχαν υλικά που παρέπεμπαν σε εκρηκτικό μηχανισμό, όπως κομμένα καλώδια και σκόνες που έμοιαζαν με αυτοσχέδια πυρίτιδα.

«Οι σακούλες αβγατίζουν»

Κατά την εξέταση των μαρτύρων, ο συνήγορος της κατηγορουμένης Κωνσταντίνας Καρακατσάνη, κ. Νίκος Κωσταντόπουλος, προσκόμισε τα έγγραφα που συνόδευαν την εσωτερική «κίνηση» των εν λόγω πειστηρίων ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα και γραφεία της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους οι σακούλες πολλαπλασιάζονταν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα διαβάστηκαν στο δικαστήριο:

– Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, οι αστυνομικοί που βρήκαν τις σακούλες στον κάδο καταθέτουν ότι μετέφεραν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής τρεις σακούλες, όχι ιδιαίτερα γεμάτες. Για τρεις σακούλες μίλησαν και ο προϊστάμενος του Γραφείου Ερευνών, καθώς και ο προϊστάμενος του Γραφείου Πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής. Μία από αυτές τις σακούλες είχε την ένδειξη «Δεν επιβαρύνω το περιβάλλον».

– Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, η έκθεση κατάσχεσης που συντάχθηκε από αστυνομικούς του Γραφείου
Ερευνών αναφέρει ότι κατάσχονται τέσσερις σακούλες.

– Στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, το έγγραφο που συνοδεύει την αποστολή των πειστηρίων στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφει τέσσερις σακούλες, οι οποίες περιέχουν 18 επιπλέον σακούλες καθώς και εννιά σακούλες με την ένδειξη «Δεν επιβαρύνω το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν εκθέσεις

Ειδικά για την Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, οι σακούλες με την ένδειξη «Δεν επιβαρύνω το περιβάλλον» αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς βασικό ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον της ήταν δακτυλικό της αποτύπωμα που βρέθηκε σε σακούλα με την ένδειξη «Δεν επιβαρύνω το περιβάλλον», η οποία περιείχε υλικά που παρέπεμπαν σε εκρηκτικό μηχανισμό. Γι’ αυτό ο συνήγορός της ρώτησε τον προϊστάμενο του Γραφείου Ερευνών πώς είναι δυνατόν «να αβγατίζουν οι σακούλες μέσα στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ.» και πώς είναι δυνατόν μέσα από τρεις μισογεμάτες σακούλες να βγουν «τόσο πολλές σακούλες οι οποίες φτάνουν για να γεμίσουν ένα μικρό φορτηγό».

Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει γιατί ο αριθμός αυξάνεται, ωστόσο δήλωσε με βεβαιότητα ότι στο γραφείο του «αποκλείεται να έγινε “παραγέμισμα” στις σακούλες». Ερωτηθείς στη συνέχεια αν συντάχθηκαν εκθέσεις ανεύρεσης για τις εννιά σακούλες με ένδειξη «Προστατεύω το περιβάλλον», ώστε να προσδιοριστεί ποιος, πού και πότε τις βρήκε και αν πράγματι συνδέονται με το σπίτι στο Χαλάνδρι, ο μάρτυρας απάντησε ότι τέτοια έγγραφα δεν έχουν συνταχθεί.

Στο ίδιο πνεύμα, οι συνήγοροι ρώτησαν τον προϊστάμενο του Τμήματος Πληροφοριών αν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της οικίας Χατζημιχελάκη τηρούσε οποιοδήποτε έγγραφο που να αποδείκνυε τα πρόσωπα και τους χρόνους κατά τους οποίους είχαν βάρδια έξω από το σπίτι. Ο μάρτυρας απάντησε ότι τέτοια έγγραφα δεν συντάχθηκαν και ότι ο ίδιος κατέστρεψε τις σχετικές σημειώσεις που είχε κρατήσει.

«Ενα φυσιολογικό φοιτητικό σπίτι»

Στη συνέχεια εξετάστηκαν φίλοι και συμφοιτητές των κατηγορουμένων οι οποίοι είχαν επισκεφτεί το σπίτι στο Χαλάνδρι, που μετέπειτα χαρακτηρίστηκε «γιάφκα». Ερωτηθέντες από το δικαστήριο και τους συνηγόρους, οι νέοι μίλησαν για ένα φυσιολογικό φοιτητικό σπίτι, στο οποίο δεν είχαν αντιληφθεί τίποτε το ύποπτο. Περιέγραψαν φιλικές συγκεντρώσεις κατά τις οποίες έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια και φοιτητικά πάρτι στα οποία δεν είχε λάβει χώρα καμία παράνομη δραστηριότητα.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη.