Μια ως δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της πιο κοινής αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων ατόμων, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Γουίλιαμ Κρίστεν ανακάλυψαν ότι η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία περιέχονται σε λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός και ο τόνος, μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Όπως συγκεκριμένα είδαν οι ερευνητές, η κατανάλωση μιας ή δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τύφλωσης έως και κατά 42% στις πιο μεγάλες σε ηλικία γυναίκες. Σημειώνεται ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερα ερευνητικά στοιχεία τα οποία είχαν δείξει παρόμοιο όφελος και στους άνδρες. Σύμφωνα με τον δρα Κρίστεν τα ψάρια με σκουρόχρωμο κρέας φαίνεται να είναι και τα πιο ωφέλιμα για την όραση.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία μιας προηγούμενης μελέτης η οποία περιελάμβανε 38.000 γυναίκες – στο σύνολό τους οι συμμετέχουσες δεν εμφάνιζαν σημάδια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στην αρχή της έρευνας.

Οι εθελόντριες απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους, όπως το πόσες τροφές πλούσιες σε ω-3 κατανάλωναν μέσα στην εβδομάδα.

Σε διάστημα παρακολούθησης 10 ετών 235 από τις συμμετέχουσες ανέπτυξαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Αrchives of Ophthalmology» οι γυναίκες που έτρωγαν μια ή περισσότερες μερίδες ψάρι την εβδομάδα αντιμετώπιζαν 42% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της πάθησης σε σύγκριση με όσες έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα ψάρι τον μήνα.

Τα ω-3, οι πιο κοινές μορφές των οποίων είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA), μπορούν να ληφθούν και σε μορφή συμπληρώματος. «Τα νέα στοιχεία μας που βασίζονται σε μεγάλο δείγμα γυναικών οι οποίες δεν είχαν διαγνωσθεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στην αρχή της μελέτης, μαρτυρούν ότι η τακτική κατανάλωση DHA και EPA σε μορφή συμπληρώματος ή η κατανάλωση ψαριού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης» καταλήγουν οι ερευνητές.