Καμίνης: Δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο για τον Βοτανικό

«Δύσκολη απόφαση καθώς δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο», χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης την εκκρεμούσα υπόθεση της διπλής ανάπλασης Βοτανικού-Λ. Αλεξάνδρας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται και η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ.

Κατά την ενημέρωση των μελών της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «για τον δήμο υπάρχει ένα πρόβλημα» το οποίο εντόπισε όχι στην σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία προσαρμόζεται στην απόφαση του ΣτΕ για τους συντελεστές δόμησης στον Βοτανικό και αναμένεται προσεχώς να κατατεθεί (έχει κοινοποιηθεί στον δήμο Αθηναίων για να συμβάλλει με τις δικές του προτάσεις), αλλά στο γεγονός ότι ο δήμος «ενεπλάκη στην όλη υπόθεση γιατί υπήρχε και ένα επιχειρηματικό σχέδιο από τον ΠΑΟ», το οποίο αφορούσε στις ευρύτερες εμπορικές χρήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Καμίνης η σύμβαση καταγγέλθηκε ενώ ο δήμος είχε δανειστεί από την Εθνική Τράπεζα 20 εκατομμύρια ευρώ, είχε αγοράσει γη «και τώρα το επενδυτικό σχέδιο είναι στον αέρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε δε ότι σύντομα οι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας θα επισκεφθούν το χώρο του Βοτανικού «για να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης», όπως είπε.

Όσον αφορά τα προβλήματα στον τομέα του εμπορίου, ο δήμαρχος Αθηναίων εστίασε σε δυο ζητήματα: στο παραεμπόριο και τις πορείες. Όσον αφορά το δεύτερο, είπε ότι «τα δικαιώματα είναι για όλους, έτσι και το δικαίωμα των συναθροίσεων, αλλά και αυτό πρέπει να ρυθμίζεται».

Επανέλαβε την πάγια θέση του από την εποχή που ήταν Συνήγορος του Πολίτη για την αναγκαιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα ρυθμίζει το θέμα των συναθροίσεων «όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες».

Ερωτηθείς εξάλλου για τα κέντρα απεξάρτησης, είπε ότι «δεν έχω σχηματίσει άποψη αν θα πρέπει να μείνει ή να φύγει η μονάδα ΟΚΑΝΑ», αλλά αναφερθείς συνολικότερα στο θέμα των υπηρεσιών υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων και απόρων, τάχθηκε υπέρ της αποκέντρωσής τους.

Ακόμη, ο δήμαρχος Αθηναίων, πρότεινε εννέα ξενοδοχεία του κέντρου τα οποία ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες με την απαραίτητη αστυνόμευση, ώστε να προσελκυσθούν στο κέντρο οι νέοι και επίσης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης ακινήτων για απόδοσή τους σε νεαρά ζευγάρια μέσω επιδότησης ενοικίου.

Επίσης, πρότεινε τις επεκτάσεις των πεζοδρομίων και την δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τα οικονομικά του δήμου, ο κ. Καμίνης είπε ότι τα δάνεια που έχουν συναφθεί φτάνουν τα 220 εκατ. ευρώ, οι οφειλές προς τους προμηθευτές είναι 70 εκατ. ευρώ (βρίσκονται σε φάση διακονισμού), οι λειτουργικές δαπάνες είναι 600 εκατ. ευρώ και τα έσοδα 380 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αναφερθείς στον «9,84», είπε ότι «κόστιζε 13,5 εκατ. ευρώ και τώρα κοστίζει 5 εκατ. ευρώ, όμως δεν μπορεί να κοστίζει ούτε αυτά τα 5 εκατ.». Και προανήγγειλε πως όταν μετατραπεί σε Α.Ε. τον προσεχή Ιούνιο, τότε θα χρειαστούν και νέες αναδιαρθρώσεις στο δημοτικό ραδιόφωνο.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk