Η ΝΔ έπρεπε να μείνει και να υπογράψει το μνημόνιο

Ο Πρωθυπουργός κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με δόσεις ειρωνείας προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χειροκροτήθηκε παρατεταμένα αλλά εξέπληξε και πολλούς βουλευτές με τον οξύ λόγο του.


«Η ΝΔ έπρεπε να μείνει στη κυβέρνηση και να υπογράψει το μνημόνιο για το οποίο είναι υπεύθυνη όπως έκαναν οι Ιρλανδοί»
, επισήμανε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Ο Πρωθυπουργός κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με δόσεις ειρωνείας προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χειροκροτήθηκε παρατεταμένα αλλά εξέπληξε και πολλούς βουλευτές με τον οξύ λόγο του.   

 

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να του δώσει συναίνεση ότι και αν κάνει όποιες και αν είναι οι περιστάσεις. Η κατηγορία που του απηύθυνε τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ περί ύπαρξης κρυφής ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης ξεχείλισε το ποτήρι για τον Πρωθυπουργό και αποφάσισε να απαντήσει με επιθετικό τρόπο σε όσα του καταλογίζουν. Πόλωσε έτσι το κλίμα μία ημέρα πριν από την προ ημερησίας διατάξεων συζήτηση στη Βουλή που προκάλεσε ο ίδιος, περιγράφοντας την Ελλάδα σαν μια χώρα που βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με τις αγορές και τους κερδοσκόπους.

 

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν με το μνημόνιο, ενώ ήταν εκείνοι που δανείζονταν στο όνομα του ελληνικού λαού και όταν ήρθε η λυπητερή σηκώθηκαν και έφυγαν για να πληρώσουν άλλοι. Για αυτούς υπογράψαμε το μνημόνιο!», υπογράμμισε. Έπρεπε να είχαν το θάρρος να το υπογράψουν οι ίδιοι, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, όπως έκανε η προηγούμενη Ιρλανδική κυβέρνηση.

 

«Οι μόνιμα και σκόπιμα μεμψιμοιρούντες», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «είναι ξανά στενοχωρημένοι. Ακούσαμε ότι όσα πετύχαμε ήταν αυτονόητα με δυσβάστακτους όρους και επαχθή ανταλλάγματα. Ότι μας υποχρέωσαν οι κακοί ξένοι να επιμείνουμε στις αλλαγές σαν να μην είμαστε εμείς αυτοί που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Ότι μας υποχρέωσαν να μειώσουμε το χρέος μας σε βάθος 20ετίας, σαν να μην είναι δικό μας ζωτικό συμφέρον, σαν να μας αρέσει να ζούμε πνιγμένοι στα χρέη. Ότι μας ζήτησαν νομική δέσμευση για να μην αυξάνεται το χρέος! Τέτοιο κακό μας βρήκε!», επισήμανε με φανερή ειρωνεία στη φωνή του ο κ. Παπανδρέου.

 

Επίσης, αναφέρθηκε και στα 50 δις. ευρώ που πρέπει να αντλήσει η χώρα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Επιτέλους ας αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία για το δικό μας καλό. Προτιμάμε να μείνει αναξιοποίητη ή να τη λυμαίνονται διάφοροι μέσα από την αδιαφάνεια ή να κόβουμε μισθούς και συντάξεις; Η ΝΔ έλεγε ότι θα βρούμε 50 δις. σε δύο χρόνια και εγκαλεί εμάς επειδή λέμε ότι θα τα βρούμε σε πέντε χρόνια; Αυτή είναι η ΝΔ», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά δεσμεύεται Πρωθυπουργός ότι δεν πωλείται δημόσια γη όχι ότι δεν αξιοποιείται η δημόσια περιουσία».

 

Επιπλέον, συνέχισε λέγοντας «ακούσαμε ότι αυτά που πετύχαμε σήμερα θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει στην διαπραγμάτευση τον περασμένο Μάιο. Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέμε! Αυτοί που παραδίδουν μαθήματα διαπραγματεύσεων είναι αυτοί που φυγομάχησαν για να μην διαπραγματευτούν», τόνισε για να εισπράξει ένα δυνατό χειροκρότημα, από αυτά που το τελευταίο διάστημα δεν του χάριζε με ευκολία η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε επίσης στην κριτική πώς δεσμεύει τη χώρα και ίσως επόμενες κυβερνήσεις μέχρι το 2015. Το ερώτημα, είπε, δεν είναι γιατί δεσμεύω τη χώρα με όρους διαφάνειας για το χρέος αλλά με ποιο δικαίωμα κάποιοι το δημιούργησαν μεταφέροντας μας υπέρογκα βάρη. «Δεν θα απολογηθούμε επειδή προσπαθούμε να λύσουμε ένα ζωτικό πρόβλημα για τη χώρα», είπε.

 

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε επίσης και στις μικρές μειοψηφίες, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους, ιδίως ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει. «Θα ήμασταν λίγοι αν τους το επιτρέπαμε», σημείωσε και απευθύνθηκε στην πλειοψηφία των πολιτών, η οποία όπως είπε μπορεί να διαδηλώνει αλλά σίγουρα προβληματίζεται και αγωνιά για το μέλλον και «σκέφτεται με τον ορθό λόγο». Σε αυτούς τους πολίτες απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης ώστε να μην χαθεί μια ιστορική ευκαιρία, όπως την χαρακτήρισε.

 

Εξάλλου, επικρότησε τους χειρισμούς που έγιναν με τους μετανάστες που βρίσκονταν στο κτίριο Υπατία, λέγοντας ότι δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή, δεν επαναλήφθησαν λάθη του παρελθόντος με μαζικές νομιμοποιήσεις, ούτε υπέκυψε η κυβέρνηση «στην αυθαιρεσία μικρών ομάδων που τρομοκρατούν».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk