Την «εκποίηση δημόσιας περιουσίας 50 δις ευρώ» φέρνει στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ζητά να μάθει «ποιες δημόσιες επιχειρήσεις και ποια φιλέτα της δημόσιας περιουσίας προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει και να εκποιήσει και με ποιες διαδικασίες».

Επίσης θέτει το ζήτημα της προσφυγής σε δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα και το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ή «Σύμφωνο για το ευρώ» που προωθείται στην ΕΕ. Κι αυτό επειδή, όπως υπογραμμίζει o κ. Τσίπρας , η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ σημαίνει ότι «η χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου μέχρι το 2023, επιβάλλοντας μόνιμη λιτότητα και νεοφιλελεύθερα μέτρα τα οποία διογκώνουν το χρέος».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει προειλημμένη την απόφαση για επιμήκυνση του δανείου που επικυρώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο. Επισημαίνει ότι το λεγόμενο «πακέτο» συμφωνίας για το οποίο «είχε προετοιμάσει ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του», περιελάμβανε τη δέσμευση της Ελλάδας για συναίνεση στο «Σύμφωνο για το ευρώ», νέα επώδυνα μέτρα που αφορούν στη μείωση των μισθών, την αύξηση του ορίου συνταξιοδοτήσεως, νέα μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας με στόχο την καθιέρωση ευέλικτων μορφών.

«Το ίδιο πακέτο περιλαμβάνει, και μια πλημμυρίδα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις ευρώ, διαψεύδοντας τις πρωθυπουργικές δηλώσεις περί απαγόρευσης πώλησης δημόσιας γης διά νόμου. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι στο τραπέζι έχει μπει και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας», σημειώνει.

Έτσι, ρωτά τον Πρωθυπουργό αν προτίθεται να θέσει με δημοψήφισμα στην κρίση των πολιτών τα νέα μέτρα και το νέο Ευρωπαϊκό Μνημόνιο και ζητά ενημέρωση σχετικά με την περιουσία και τις επιχειρήσεις του δημοσίου που προτίθεται ο κ. Παπανδρέου «να ιδιωτικοποιήσει και να εκποιήσει».