Οι γονείς και τα μωρά της τρομοκρατίας

Οι τελευταίες συλλήψεις των νεαρών που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» _ κάποιοι μάλιστα καταζητούνταν επί χρόνια και επί κυβέρνησης ΝΔ _ επιβεβαίωσαν με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πολυπληθέστερη οργάνωση που δημιουργήθηκε ποτέ επί ελληνικού εδάφους. Ηδη έχουμε τρεις δικογραφίες και δεκάδες συλληφθέντες.

Οι γονείς και τα μωρά της τρομοκρατίας | tovima.gr

Οι τελευταίες συλλήψεις των νεαρών που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» _ κάποιοι μάλιστα καταζητούνταν επί χρόνια και επί κυβέρνησης ΝΔ _ επιβεβαίωσαν με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πολυπληθέστερη οργάνωση που δημιουργήθηκε ποτέ επί ελληνικού εδάφους. Ηδη έχουμε τρεις δικογραφίες και δεκάδες συλληφθέντες. Τα χαρακτηριστικά της, αν τελικά όντως οι συλληφθέντες είναι μέλη της οργάνωσης που περιγράφεται στη δικογραφία, είναι πολύ αποκαλυπτικά για τον χρόνο που στρατολογήθηκαν τα μέλη της, ενώ οι διαφοροποιήσεις τους από τις ομάδες που η Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια είχε κατατάξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις είναι απολύτως επίσης σαφείς:

Αφού τα μέλη της οργάνωσης έχουν επιστρατεύσει ακόμη και κάμερα-στιλό για να απαθανατίζουν τους συντρόφους τους, οι αρχές της συνωμοτικότητας, που συνηθίσαμε να ισχύουν στις παλαιότερες οργανώσεις, και κυρίως στη «17 Νοέμβρη», δεν φαίνεται να ισχύουν στην παρούσα φάση. Επίσης το γεγονός ότι οι Αρχές και οι δικαστές πιστεύουν πως συνολικά τα μέλη των οργανώσεων, οι οποίες εμφανίζονται να λειτουργούν και ως συγκοινωνούντα δοχεία, ξεπερνούν τα 110 άτομα, αφού εκ των πραγμάτων δεν υπηρετούν καμία αρχή μυστικότητας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ανοιχτή οργάνωση, η οποία μοιραία είναι ευάλωτη στην αποκάλυψη και επομένως στη σύλληψη των μελών της.

Ο χρόνος στρατολόγησης αυτών των παιδιών _ μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός, αφού πολλά είναι μεταξύ 20-25 ετών _ είναι σαφές ότι είναι εκείνος ο Δεκέμβρης που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος και οι έφηβοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους όχι μόνο για τη δολοφονία αλλά και για την άδεια ζωή τους, που χαρακτηρίζεται από καθημερινά φαινόμενα βίας. Ετσι, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναίτια βία γέννησε και αναίτια ένταξη σε ομάδες, που επίσης διαχειρίζονται φαινόμενα βίας.

Τα συνθήματα ενάντια στο σύστημα έγιναν το καλύτερο λίπασμα στο έδαφος της στρατολόγησης παιδιών αστικών οικογενειών, τα οποία καθημερινά βίωναν στα σπίτια τους συζητήσεις για καλύτερες μπίζνες με μεγαλύτερο κέρδος, αλλά όχι το ενδιαφέρον για τη δική τους ζωή με τα θέλω και τα όνειρά τους. Τα συναισθήματα εκδίκησης απέναντι στο βόλεμα, που δεν φέρνει την ευτυχία, είναι πολύ εύκολα για έναν εικοσάρη επίσης, που βιώνει την αναίτια καθημερινή προσπάθεια, την ανία μιας ανούσιας εκπαίδευσης, αλλά και τη χρεοκοπία των προσωπικών σχέσεων, που αγγίζει τα όρια της κατάθλιψης.

Ετσι το σύγχρονο μέλος τέτοιων οργανώσεων είναι νέος, αστός κατά κανόνα, με οικονομική άνεση, αλλά πολύ-πολύ απογοητευμένος. Η βία έχει νωρίς εισβάλει στη ζωή του, είτε από την τηλεόραση είτε από μορφές κακοποίησης _ ψυχολογικής ή άλλης _ σε ένα ακριβό σχολείο. Καταλήγουν όλοι οι νέοι με αυτά τα χαρακτηριστικά σε τέτοιου είδους οργανώσεις; Οχι ασφαλώς _ και ευτυχώς! Οι δικαστές όμως που διερευνούν ή δικάζουν αυτές τις υποθέσεις πρέπει να είναι έτοιμοι να ψυχαναλύσουν το φαινόμενο. Κάποιοι από αυτούς θα αναγνωρίσουν τέτοιες συμπεριφορές και σε κοντινά τους νεαρά πρόσωπα. Η κοινή γνώμη άλλωστε δεν πιστεύει ότι αυτοί οι νεαροί είναι «πούροι» τρομοκράτες, παρά τη σκληρή, ομολογουμένως, στάση τους απέναντι στους εισαγγελείς. Στάση που θα ζήλευαν και πολλοί εκπαιδευμένοι «τρομοκράτες» άλλων εποχών.

Αν το 2002 που έγιναν οι… ηρωικές συλλήψεις της 17Ν κάποιοι που επέμεναν ότι πρέπει να αρχίσει μια ιδεολογική συζήτηση για το φαινόμενο της τρομοκρατίας και να αναλυθούν τα αίτιά του ακούγονταν γραφικοί, τώρα η ανάγκη για κάτι τέτοιο είναι απόλυτη. Ετσι κι αλλιώς κάποια από αυτά τα παιδιά είναι τόσο νέα που εμείς νιώθουμε υπεύθυνοι γιατί κύλησαν στο μονοπάτι της παρανομίας. Οσο ένοχοι είναι αυτοί που το συντηρούν και το χρηματοδοτούν, άλλο τόσο ένοχοι είμαστε και εμείς, αν το προσπεράσουμε χωρίς προβληματισμό και ανησυχία…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk