Βηματοδότης

Στη Γερμανία βρίσκεται σήμερα η κυρία Μαρία Δαμανάκη, καλεσμένη του γερμανού ΥΠΕΞ κ. Γκουίντο Βεστερβέλε για να μιλήσει σε μεγάλη Διεθνή Σύνοδο για τα προβλήματα της Αρκτικής. Το θέμα απασχολεί τους Γερμανούς, αλλά εμάς απασχολεί ακόμα περισσότερο το τετ-α-τετ με τον κ. Βεστερβέλε που η Μαρία θα έχει αμέσως μετά την ομιλία της, στο οποίο δεν θα ανταλλάξουν απόψεις μόνο για τους ιχθείς και τις θαλάσσιες υποθέσεις. Ως γνωστόν ο Γκουίντο το παίζει σκληρός με την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι η Μαρία έχει τον τρόπο της για να τον πείσει να αλλάξει γνώμη.

Βηματοδότης | tovima.gr

«Αγαπητή Άννα», ξεκινά η επιστολή παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Σαρωνικού με την οποία ζητείται η παρέμβαση της «Αγαπητής Άννας» (δηλαδή της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου) έτσι ώστε να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης του Γυμνασίου Κουβαρά. Αφού παρατίθενται άπειρα επιχειρήματα για τον παιδαγωγικά σωστό αριθμός μαθητών ανά τάξη και τη σκοπιμότητα της μη κατάργησης του Γυμνασίου Κουβαρά, η επιστολή κλείνει με μία παράγραφο που αρχίζει και πάλι με το «Αγαπητή Άννα», αφού έχει προηγηθεί μια κομψή, αλλά αναμενόμενη απειλή: «Τόσο εγώ, όσο και ο συνδυασμός μου θα στηρίξουμε τον κοινό αγώνα όλων των δημοτών του Δήμου Σαρωνικού για να μην κλείσει το σχολείο του Κουβαρά». Όπως καταλάβατε πρόκειται για επιστολή της κυρίας Χριστίνας Χριστοφάκη, συζύγου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, εξού και το «Αγαπητή Άννα». Και το αμείλικτο ερώτημα προβάλλει: Πώς θα αντιμετωπίσει η «Αγαπητή Άννα» το αίτημα της «Αγαπητής Χριστίνας»; Εικάζω ότι, ακριβώς επειδή το αίτημα έλαβε δημοσιότητα που υπερβαίνει την σφαίρα επιρροής του Σαρωνικού, η υπουργός είναι αναγκασμένη να το αντιμετωπίσει όπως όλα τα άλλα ανάλογα, που αποστέλλονται στο υπουργείο Παιδείας απ’ όλη την Ελλάδα: Θα το αγνοήσει πλήρως.

**

Πώς αποφασίστηκε ο μέχρι χθες νυν Γενικός Γραμματέας ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα (έπειτα από απαίτηση του υπουργού Οικονομικών) κ. Δ. Γεωργακόπουλο στη θέση του Γενικού Γραμματέα αρμοδίου για τα έσοδα; Καταρχάς ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό κάτι αυτονόητο, ότι δηλαδή υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπήρχε περιθώριο για επιλογή μέσα από το open.gov, αλλά και σε κάθε περίπτωση εκείνος που θα αναλάμβανε τη θέση θα έπρεπε να χρειάζεται μηδενική περίοδο προσαρμογής στο υπουργείο και στις απαιτήσεις του αξιώματος. Μετά από λίγη σκέψη δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατηρεί άριστη σχέση με τον κ. Καπελέρη και θεωρεί ότι στο διάστημα που έχει εργαστεί ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός και έχει προσφέρει σημαντικό έργο. Κρίθηκε λοιπόν ότι είναι ο καταλληλότερος για να ανατάξει το υπό κατάρρευση σύστημα συλλογής των εσόδων. Όσο για τη θέση του ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ αυτή θα καλυφθεί μέσω open.gov. Κάπως έτσι η κυβέρνηση κατόρθωσε να συνδυάσει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την τήρηση των τύπων περί αξιοκρατίας.

**

Celebrity George. Μόλις μπήκε ο υπουργός Οικονομικών στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ άναψαν τα φλας ενώ φωτογράφοι που είχαν ξεχαστεί σε άλλα σημεία της αίθουσας έτρεχαν και αυτοί για μία φωτογραφία του κ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός κ. Φιλ. Σαχινίδης, πάντοτε σεμνοί, κατευθύνθηκαν στα ορεινά από όπου παρακολούθησαν την ομιλία του Πρωθυπουργού με την οποία επιβεβαιώθηκε η πλήρη στήριξη στο οικονομικό επιτελείο.

Στη Γερμανία βρίσκεται σήμερα η κυρία Μαρία Δαμανάκη, καλεσμένη του γερμανού ΥΠΕΞ κ. Γκουίντο Βεστερβέλε για να μιλήσει σε μεγάλη Διεθνή Σύνοδο για τα προβλήματα της Αρκτικής. Το θέμα απασχολεί τους Γερμανούς, αλλά εμάς απασχολεί ακόμα περισσότερο το τετ-α-τετ με τον κ. Βεστερβέλε που η Μαρία θα έχει αμέσως μετά την ομιλία της, στο οποίο δεν θα ανταλλάξουν απόψεις μόνο για τους ιχθείς και τις θαλάσσιες υποθέσεις. Ως γνωστόν ο Γκουίντο το παίζει σκληρός με την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι η Μαρία έχει τον τρόπο της για να τον πείσει να αλλάξει γνώμη.

**

Κουίζ: Ποιος είναι ο «Μαύρος Κύκνος» που «απειλεί» τις τράπεζες; Δεν αναφέρομαι στο πολύκροτο βιβλίο του Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ που αναφέρεται στους «μαύρους κύκνους» (απρόσμενα γεγονότα) που μπορούν να καταστρέψουν θεσμούς, κράτη και πολιτισμούς. Αναφέρομαι στην μαύρη αμερικανίδα οικονομολόγο και στέλεχος του ΔΝΤ που ήδη έχει ξεκινήσει τις επισκέψεις στις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος αξιολόγησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το όνομα θα το αποκαλύψω άμεσα. Προς το παρόν καταθέτω τη φήμη που διατρέχει τα τραπεζικά ιδρύματα ότι πρόκειται για πολύ αυστηρή εμπειρογνώμονα που δεν σηκώνει και πολλά.

**

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής συνεδρίασε χθες παρουσία του κ. Γ. Καμίνη ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να βρεθούν «ολιστικές», όπως τόνισε, λύσεις για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. Μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Καμίνης εθεάθη στο εστιατόριο «Κεντρικόν» να συντρώγει και να έχει μια εξίσου «ολιστική» συζήτηση με τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Λ. Μίχο. Κατά τα άλλα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος δια στόματος του προέδρου της κ. Κ. Καρτάλη υποσχέθηκε στην ανθρωπότητα να ασχοληθεί το ταχύτερο με το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε χθες και ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κρίτων Αρσένης ο οποίος με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο πρότεινε την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης». Έχουν δίκιο ωστόσο οι δύο πολιτικοί μας να ανησυχούν, αν σκεφτούμε ότι η ευρύτερη γειτονιά μας είναι διάσπαρτη από πυρηνικά εργοστάσια (υπάρχει ένα ως και στην Αλβανία).

**

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk