Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τα στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έως τον Δεκέμβριο του 2010 οι οποίες αγγίζουν τα 4,52 δισ. ευρώ.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο τέλος Δεκεμβρίου, στα 4,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα χρέη 8,6 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2010, οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «στην εξόφληση οφειλών νοσοκομείων της περιόδου 2005-2009 που ρυθμίστηκαν με το Ν. 3867/2010».

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι «η παρατηρούμενη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις 31/12/2010, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, απεικονίζει αλλαγή του τρόπου καταγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς από τούδε και στο εξής τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφονται στο σύνολο τους ανεξάρτητα του χρόνου δημιουργίας τους».

Παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνηση σε ταμειακή βάση για το 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 782 από τους 1.078 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 40 από τα 61 ασφαλιστικά ταμεία κατάφεραν να στείλουν στοιχεία στον κ. Παπακωνσταντίνου. Τα υπόλοιπα… αναμένονται.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος, το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2010, ανέρχεται σε 23,1 δισ ευρώ. Επισημαίνεται επίσης ότι το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτό καταγράφεται, στo συγκεκριμένο δελτίο, είναι σε ταμειακή βάση και δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμο με τα στοιχεία σε δημοσιονομική βάση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA95) με το οποίο εκτιμάται το έλλειμμα και το χρέος Γενικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαδικασίας παρακολούθησης των ελλειμμάτων της ΕΕ (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος).