Παγκόσμια διόρθωση με «βουτιά» 4,33% στο ΧΑ

Βουτιά» 4,33% σημείωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ακολουθώντας την διεθνή τάση που επικράτησε από Τόκιο ως την Φραγκφούρτη το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, καθώς οι ανησυχίας για τις επιπτώσεις της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, οδήγησαν σε παγκόσμια διόρθωση.

Βουτιά» 4,33% σημείωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ακολουθώντας την διεθνή τάση που επικράτησε από Τόκιο ως την Φραγκφούρτη το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, καθώς οι ανησυχίας για τις επιπτώσεις της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, οδήγησαν σε παγκόσμια διόρθωση.

O γενικός δείκτης του ΧΑ, έκλεισε στις 1.590,44 μονάδες, ενώ απώλειες 2,32% κατέγραφε ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε σήμερα στην εγχώρια αγορά είναι και η σχέση κερδισμένων προς τις χαμένες μετοχές η οποία διαμορφώθηκε στο 1 προς 3,8, καθώς συνολικά 38 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 143 πτωτικά και 35 παρέμειναν σταθερές.

Η μετοχή της Folli Follie Group έκλεισε με πτώση 6,38% στα 13,80 ευρώ λόγω των ανησυχιών για τις δραστηριότητές της στην Ιαπωνία, που σύμφωνα με αναλυτές αντιστοιχούν στο 6% περίπου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Η αγορά ενσωματώνει πλήρη απώλεια των δραστηριοτήτων της εκεί, σχολίασαν αναλυτές, ενώ με ανακοίνωσή της, η εταιρία είπε ότι από τα 85 καταστήματα στην Ιαπωνία μόνο ένα καταστράφηκε, ενώ τρία ακόμα υπέστησαν μικρής έκτασης ζημιές.

Όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με απώλειες και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank ( -6,29% της Κύπρου (-6,08%), της Eurobank (-5,64% της Ελλάκτωρ (-5,42% της Πειραιώς (-5,03%) και της Εθνικής (-5,01%).

Οι τράπεζες υποχώρησαν 5,29%, την ώρα που οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σημείωσαν μείωση 2% τον Ιανουάριο καθώς διαμορφώθηκαν στα 204,8 δις ευρώ από 208,9 δις ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Για το σύνολο του 2010, οι καταθέσεις υποχώρησαν 12,2% σε ετήσια βάση ή 29,1 δις ευρώ. Η υποχώρηση των καταθέσεων επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες, η χρηματοδότηση των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ, καθώς η πρόσβασή τους στην διατραπεζική αγορά παραμένει δύσκολη λόγω των ανησυχιών για το υπέρογκο χρέος της χώρας.

Η ΔΕΠΑ, τα κρατικά λαχεία και η επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι οι πρώτοι στόχοι της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την Τρίτη. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει έως το τέλος του μήνα σχέδιο δράσεων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και της εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας, είπε o Παπακωνσταντίνου στο Reuters, ενώ ζητούμενο παραμένει για τις αγορές η χρηματοοικονομική εκμετάλλευση των ακινήτων για να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων των 50 δις ευρώ.

Εν τω μεταξύ από τις Βρυξέλλες όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται την Τρίτη, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι συζητάτε μεταξύ άλλων και το καθεστώς του προτιμώμενου πιστωτή, προκειμένου να αποσαφηνιστεί και να διασφαλιστεί ότι δεν θα τιμωρούνται χώρες, όπως η Ελλάδα, που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα και θέλουν να επιστρέψουν στις αγορές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk