Η δημοσιονομική αυστηρότητα στο επίκεντρο του Ecofin

Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου υπό το πρίσμα της σύσφιγξης των δημοσιονομικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απασχολήσει σήμερα Τρίτη, τις εργασίες του Συμβουλίου Ecofin. Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, την ενδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την καλύτερη εφαρμογή της δημοσιονομικής επιτήρησης στην Ευρωζώνη, θα συζητήσουν για την πρόληψη και διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών, ενώ θα ενημερωθούν και για το «Σύμφωνο για το Ευρώ».

Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου υπό το πρίσμα της σύσφιγξης των δημοσιονομικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απασχολήσει σήμερα Τρίτη, τις εργασίες του Συμβουλίου Ecofin.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, την ενδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την καλύτερη εφαρμογή της δημοσιονομικής επιτήρησης στην Ευρωζώνη, θα συζητήσουν για την πρόληψη και διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών, ενώ θα ενημερωθούν και για το «Σύμφωνο για το Ευρώ».

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ιαπωνική κρίση και οι επιπτώσεις στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

Το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει συμπεράσματα που αφορούν τη χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε συνέχεια της διάσκεψης του Κανκούν. Για την τριετία 2010-2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί να παράσχουν για δράσεις άμεσης εκκίνησης το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί μέχρι το 2020 να κινητοποιήσουν 100 δισ. δολάρια κατ’ έτος προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από διαφανείς διαδικασίες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Συζήτηση θα υπάρξει και για τις συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, για τις οποίες η Κομισιόν επιδιώκει τη δημιουργία εναρμονισμένου πλαισίου για συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αύξηση της διαφάνειας των ανοικτών θέσεων, ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) και τη λήψη μέτρων στις περιπτώσεις που υφίστανται κίνδυνοι που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και η δράση των κρατών μελών δεν είναι επαρκής.

Στο Συμβούλιο θα εξετασθεί κατά ελληνική απαίτηση το θέμα των οίκων αξιολόγησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk