Από τον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, με την πώληση των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών του, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του τραπεζικού ιδρύματος.

Ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πώληση σε πρώτη φάση των συμμετοχών της τράπεζας στις εταιρείες Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών.

Πρόκειται για απαίτηση της τρόικας, η οποία έχει ζητήσει την απεμπλοκή της από τις μη τραπεζικές δραστηριότητες, προκειμένου να δώσει το ΟΚ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση από τα κρατικά ταμεία.

Όπως έχει αποφασιστεί, θα διενεργηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους από 325 έως 405 εκατ. ευρώ, από τα οποία το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το 77% περίπου, ενώ θα υπάρξει και μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου ύψους 675 εκατ. ευρώ σε κοινές.

Κατά πάσα πιθανότητα, η παραπάνω συμμετοχή θα καλυφθεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα «σπάσει» στα δύο και θα συσταθεί μία τραπεζική θυγατρική, η οποία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ.

Παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου, θα τρέξει ένα πρόγραμμα μείωσης των εξόδων της τράπεζας, με τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της τουλάχιστον κατά 10% και το γενικότερο εξορθολογισμό της λειτουργίας της με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους έως και 25%.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει μειωθεί το μισθολογικό κόστος της Αγροτικής με την περικοπή κατά 10% των αποδοχών των εργαζομένων πάνω από το επίπεδο των 1.800 ευρώ.

Ο κ. Πανταλάκης με το σχέδιο που έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην αποφυγή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη σύσταση του οποίου επέβαλε το ΔΝΤ για την ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν μπορούν να στηρίξουν με άλλον τρόπο τα ίδια κεφάλαιά τους.

Ο διαχωρισμός του ΤΠΔ

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο διαχωρισμός του ΤΠΔ θα πραγματοποιηθεί βάσει μελέτης, η σύνταξη της οποίας θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Όπως είπε, θα επιδιωχθεί ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού, χωρίς να θίγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο διαχωρισμός των λειτουργιών του ταμείου είναι απαραίτητος για θεραπεία των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, καθώς και για την αποκατάσταση της διαχείρισης των κινδύνων εντός του θεσμικού πλαισίου και λαμβάνει νομική όσο και λειτουργική μορφή.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που θα συνταχθεί:

α) Θα αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του υπέρ του δημοσίου, χωρίς να στηρίζει μελλοντικά έσοδα του δημοσίου σε στρέβλωση του ανταγωνισμού

β) Θα θέτει τη διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δανείων σε κατάλληλη βάση διαχείρισης κινδύνων και

γ) Θα θέτει τη λειτουργία των παρακαταθηκών σε νέο σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο.