Έκρηξη ακάλυπτων επιταγών σημειώθηκε το Φεβρουάριο στην ελληνική αγορά, καθώς υπερτετραπλασιάστηκε σε ετήσια βάση ο αριθμός των καταγγελιών στην Τειρεσίας ΑΕ.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την έναρξη εφαρμογής ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους οφειλέτες το 2010, που συμπίεσε τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα, τον περασμένο μήνα η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε στα 182,03 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 39,16 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Σε επίπεδο διμήνου, οι επιταγές που σφραγίστηκαν έφτασαν στα 354,34 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 66% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Γιατί αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές


Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περυσινό Φεβρουάριο είχε ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων κανόνων για την εισαγωγή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο σύστημα της Τειρεσίας, γεγονός που μείωσε αισθητά την αξία των ακάλυπτων επιταγών.

Κατά συνέπεια από τη σύγκριση του φετινού με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι με τη ρύθμιση, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2010, αυξήθηκε ο χρόνος που προηγείται του «σφραγίσματος» των επιταγών στις 30 ημέρες από 8 ημέρες προηγουμένως, γεγονός που μείωσε «τεχνητά» τα μεγέθη του περυσινού Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι και οι τράπεζες έχουν γίνει πιο σφιχτές στη χορήγηση μπλοκ επιταγών.

Από την πλευρά τους οι έμποροι είναι πλέον πιο ελαστικοί στις μεταξύ τους σχέσεις, προχωρώντας σε ανακύκλωση των επιταγών με τίτλους μεταγενέστερης ημερομηνίας, ώστε να μην «σπρώξουν στο γκρεμό» αυτόν που τους χρωστάει.