Πολλές γλώσσες, μια πρόκληση

Ποιο ήταν το κοινό στοιχείο των 30 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση «Πολυγλωσσία» η οποία εγκαινιάστηκε χθες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών; ΄Ότι έφυγαν από την Ελλάδα σε νεαρή ή εφηβική ηλικία και σταδιοδρόμησαν στο εξωτερικό.

Δεν ήταν, ωστόσο, ελληνοκεντρικού ύφους, η νοσταλγικού χαρακτήρα η έκθεση ούτε είχε ένα κοινό θέμα. Οι καλλιτέχνες εκπροσωπήθηκαν με πολλά και διαφορετικά μέσα έκφρασης ακριβώς για να αναδειχτεί αυτή τους η «Πολυγλωσσία» (αυτός ήταν και ο τίτλος της έκθεσης).

Η έκθεση από την πρώτη μέρα ξεχώρισε για το ιδιαίτερο ύφος και σχεδιασμό της.

Πως «χωράς» σε μια έκθεση ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, προβολές, βίντεο, έργα πολλαπλών μέσων, φωτογραφίες, κολάζ, σχέδιο και άλλα; Αυτή ήταν η πρόκληση της έκθεσης.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στο χώρο φιλοξενούνται έργα που δημιουργήθηκαν με αφορμή και πηγή έμπνευσης την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τόσο του κτιρίου όσο και του εκθεσιακού χώρου.

΄Ήταν γοητευτικό να σε υποδέχεται στον κήπο ο «Φάρος» του Στήβεν Αντωνάκου και γενικά στο χώρο έργα των Κρις Γιανάκου, Αθηνάς Τάχα, Ζωής Κεραμέα και Μαρίας Οικονομοπούλου.

Ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε και η παρουσία νέων έργων που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση «Πολυγλωσσία» και συγκεκριμένα των Κατερίνας Θωμαδάκη / Μαρίας Κλωνάρη (σ’ αυτό στάθηκε πολύ ώρα η Λίζα ΄Εβερτ χθες βράδυ) Έφης Παλαιολόγου, Μίλτου Μανέτα, Βασιλείας Στυλιανίδου, Γιώργου Δρίβα (κατά κοινή ομολογία ένα από τα ωραιότερα έργα της έκθεσης) και Μαρίας Ζερβού.

Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από καλλιτέχνες με έντονη παρουσία στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., όπως είναι οι Καλλιόπη Λεμού, Τζένη Μαρκέτου, Ευανθία Τσαντίλα, Κατερίνα Χρηστίδη, Χριστίνα Δημητριάδη, Δημήτρης Τζαμουράνης, Μαρία Άντελμαν και Γιώργος Γρυπαίος.

Την έκθεση με την οποία εγκαινιάστηκε χθες ο εκθεσιακός χώρος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» προλόγισε με μικρό λόγο του στο φουαγέ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου και η επιμελήτριά της Μαριλένα Β. Καρρά. Ως ιδιαίτερα καλαίσθητος σχολιάστηκε και ο έγχρωμος κατάλογος 184 σελίδων που τη συνόδευε στα αγγλικά και τα ελληνικά.

Στην κατάφωτη Στέγη βρέθηκαν χθες βράδυ μεταξύ άλλων προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής αλλά θα μπορούσαν να έδιναν το «παρών» περισσότεροι εκπρόσωποι του εικαστικού χώρου όπως σχολιάστηκε. Από τους 30 συμμετέχοντες της έκθεση παρευρέθηκαν 12.

Μεταξύ των όσων παρευρέθηκαν ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος και οι βουλευτές κ.κ. Κώστας Γείτονας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, όπως ο Πρέσβυς κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης, πρώην Μόνιμος Εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και πλήθος φιλότεχνων.

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk