Τέσσερις μέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιαπωνία, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από το τσουνάμι που ακολούθησε το μεγασεισμό των 8.9 Ρίχτερ. «Είδα με τα μάτια μου το τσουνάμι να μπαίνει στη πόλη και να σκεπάζει τα πάντα», διηγείται ο δημοτικός υπάλληλος της πόλης Μινάμι Σανρίκου, Τσούσιν Τακαχάσι. «Σώθηκα ανεβασμένος σε μία ταράτσα. Κι όταν τα κύματα αποσύρθηκαν, είδα ό,τι απέμεινε : πτώματα ανθρώπων και χαλάσματα σπιτιών παντού, να έχουν ξεβραστεί από το το κύμα»,

Ο 60χρονος Χιρομίτσου Σινκάουα διασώθηκε την Κυριακή, καταμεσίς της θάλασσας, 15 χιλόμετρα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας. Γαντώθηκε πάνω σε ένα τμήμα της στέγης του σπιτιού του, το οποίο είχε παρασυρθεί στα ανοικτά. Πέρασε εκεί πάνω τα δύο εφιαλτικότερα μερόνυχτα της ζωής του ώσπου τον εντόπισαν άνδρες του λιμενικού. Εχασε όμως τη γυναίκα του μπροστά στα μάτια του. «Πίστεψα πως αυτή θα ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής μου. Κατάφερα και κρατήθηκα από τη στέγη, είδα όμως τη γυναίκα μου να την καταπίνουν τα κύματα» είπε.

Ο 25χρονος Μακότο Ισίντα αναζητά απεγνωσμένα την μητέρα και τη γιαγιά του.«Δεν έχω καταφέρει όμως να επικοινωνήσω μαζί τους ακόμη και φοβάμαι για το χειρότερο» λέει ο κάτοικος του Μινάμι Σανρίκου, μιας πόλης με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, από τους οποίους αγνοούνται οι 10.000! «Ενα υδάτινο βουνό ρήμαξε την πόλη μας. Το νερό ειχε ύψος 10 μέτρα», λέει ο συμπολίτης του Κοϊτσι Τσούτο.

Υπήρξαν κάποιοι που δεν πίστεψαν ότι η θεομηνία θα μπορούσε να τους αγγίξει. Και το πλήρωσαν ακριβά.
«Εμαθα από την τηλεόραση ότι υπάρχει συναγερμός για τσουνάμι, αλλά είπα μέσα μου : «αποκλείεται να μας επηρεάσει, το σπίτι μας είναι 3 χλμ. από την ακτή»,
λέει η Κάγιο Μιούρα. «Εμεινα σπίτι. Μετά από 20 λεπτά, κοιτάω έξω από το παράθυρο και βλέπω τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα σε ένα χωράφι κάτω από το σπίτι να κουνιούνται και φωνές απόγνωσης να ακούγονται: το τσουνάμι μόλις είχε φτάσει στην πόρτα μας».

Ο Μασάκι Οχάτα σώθηκε, έχασε όμως τη σκυλίτσα του, την «Σελ». Βρισκόταν μέσα στο αμάξι του, μαζί με τη μητέρα του, όταν τα κύματα εισέβαλαν στο δρόμο πλημμυρίζοντας τα πάντα. «Ήταν τρομακτικό, εγώ και η μητέρα μου προλάβαμε να βγούμε από το όχημα και αρχίσαμε να τρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε, αλλά το σκυλί μου έμεινε μέσα. Έπρεπε να κάνω κυριολεκτικά μακροβούτι μέσα στο πλημμυρισμένο αυτοκίνητο για να την τραβήξω έξω», λέει ο κ. Οχατα.

«Οδηγούσα με το αυτοκίνητο μου στον αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη Νατόρι», αφηγείται ο 56χρονος Κο Μιούρα, «όταν ξαφνικά κατάλαβα πως οδηγάω παράλληλα στα κύματα! Εγκατέλειψα το αμάξι και σκαρφάλωσα σε έναν ανισόπεδο κόμβο. Ισα που πρόλαβα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, έβλεπα το αυτοκίνητο μου να έχει γίνει έρμαιο του τσουνάμι».

Κάποιοι άλλοι δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί, αφού εκατοντάδες οδηγοί που βρέθηκαν την ώρα του χτυπήματος του τσουνάμι στην πόλη Κεσενούμα, πνίγηκαν εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα τους, χωρίς να προλάβουν να βγουν και να παλέψουν για τη σωτηρία τους. Περισσότερα από 2.000 πτώματα εκβράστηκαν τις τελευταίες ώρες σε δύο ακτές της περιοχής Μαγιόρκα. Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 5.200, ενώ οι Αρχές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.