Ποιοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι από το πυρηνικό ατύχημα στο Φουκουσίμα; Θα βελτιωθεί η κατάσταση; Μπορούν να ψυχθούν οι αντιδραστήρες εγκαίρως ώστε να αποφευχθεί μεγάλη καταστροφή; Ιδού οκτώ κρίσιμες ερωτήσεις για την κρίση στην Ιαπωνία και οι απαντήσεις που δίνουν οι ειδικοί:

1. Εχει εκτεθεί ο πληθυσμός σε ραδιενέργεια;

Από τους 180.000 ανθρώπους που έχουν απομακρυνθεί από την γύρω περιοχή, ενδέχεται να έχουν εκτεθεί περί τους 160. Αξιωματούχοι είπαν ότι η ραδιενέργεια που ανιχνεύθηκε έξω από την μονάδα 1 σε περίοδο μίας ώρας αντιπροσωπεύει το επιτρεπόμενο ποσοστό για έναν ολόκληρο χρόνο.

2. Τί είναι ακριβώς η τήξη του πυρήνα και γιατί είναι τόσο επικίνδυνη;

Τήξη προκύπτει όταν ο ραδιενεργός πυρήνας ενός αντιδραστήρα, ο οποίος περιέχει το καύσιμο ουράνιο, υπερθερμαίνεται τόσο πολύ που αρχίζει κυριολεκτικά να λιώνει. Η απόλυτη τήξη μπορεί να σπάσει το ατσάλινο κέλυφος και να εξακοντίσει ραδιενεργά υποπροϊόντα στην ατμόσφαιρα, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία, ακόμη και τη ζωή των ανθρώπων.

3. Τί μέτρα μπορούν να ληφθούν ώστε να αποτραπεί η τήξη;

Το πιο αποτελεσματικό είναι η μείωση της θερμοκρασίας σε όλα τα δοχεία του αντιδραστήρα.Αυτό επιτυγχάνεται με χρήση νερού, περίπου όπως λειτουργεί το ψυγείο των αυτοκινήτων. Με μία βασική διαφορά : μόλις κλείσουμε τη μίζα ο κινητήρας που υπερθερμαίνεται σβήνει και καταστρέφεται, ενώ μόλις διακοπεί η λειτουργία του αντιδραστήρα η βίαιη σχάση υλικού ραδιενεργού υλικού συνεχίζεται για μέρες, εκλύοντας θερμότητα και με κίνδυνο να σημειωθεί πυρηνική έκρηξη.

4. Πόσο πιθανό είναι το σενάριο της τήξης;

Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί χωρίς συνεχείς λεπτομερείς μετρήσεις, σε πραγματικό χρόνο, από το εσωτερικό των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αλλά η ομολογία εκ μέρους ιαπώνων αξιωματούχων ότι μερική τήξη έχει ήδη συμβεί, προκαλεί ανησυχίες.

5. Γιατί καθυστερούν οι επίσημες ανακοινώσεις;

Οι αξιωματούχοι δίνουν πληροφορίες με καθυστέρηση ώστε να είναι βέβαιοι για την κατάσταση και να μην προκαλέσουν πανικό στον πληθυσμό. Στην Ιαπωνία λειτουργούν 55 αντιδραστήρες σε 17 εγκαταστάσεις, που παράγουν το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια. Η πιο έγκαιρη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) η οποία ενημερώνει για τις εξελίξεις στο www.facebook.com/iaea.org

6. Πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση;

Ενας ειδικός είπε ότι θα χρειαστούν «ημέρες, όχι ώρες» για την ψύξη των αντιδραστήρων. Αλλά ακόμη και αν βελτιωθούν οι συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επιδείνωση σε περίπτωση νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης η οποία θα πλήξει κάποιο από τα 55 πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας.

7. Ποιό είναι το χειρότερο σενάριο;

Αν αποτύχουν οι προσπάθειες για ψύξη των αντιδραστήρων και υπάρξει τήξη, η μόλυνση με ραδιενέργεια θα είναι ευρείας κλίμακας. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι θα εύχονται οι άνεμοι να φυσήξουν προς τα ανατολικά, στον Ειρηνικό, όπως συμβαίνει συνήθως, ώστε να μεταφέρουν εκεί το ραδιενεργό νέφος και όχι σε κατοικημένες περιοχές.

8. Και το καλύτερο;

Οι αξιωματούχοι να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την θερμοκρασία και την πίεση στους προβληματικούς αντιδραστήρες με την μικρότερη δυνατή έκλυση ραδιενέργειας.