Αεροπορικές επιθέσεις εξαπέλυσαν τη Δευτέρα οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι στην Ατζαμπίγια, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς είναι η τελευταία πριν από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. Οι εξεγερμένοι χάνουν διαρκώς έδαφος από τις δυνάμεις του Καντάφι, ο οποίος προσφέρει τώρα αμνηστία στους στρατιώτες που λιποτάκτησαν εάν «μετανοήσουν» και παραδώσουν τα όπλα τους.

Συνεδριάζει στο Παρίσι η G8 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τη Δύση να παραμένει διστακτική ως προς την ανάληψη δράσης στη Λιβύη παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Αντίθετος σε ενδεχόμενη επιχείρηση του ΝΑΤΟ δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι είπε στον Καντάφι να διορίσει ένα πρόεδρο με λαϊκή στήριξη προς αποκλιμάκωση.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, εν τω μεταξύ, ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποσχέθηκαν» στους αντικαθεστωτικούς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Το δίκτυο δεν ανέφερε την πηγή του, ενώ η πληροφορία διαψεύστηκε λίγο αργότερα από εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Αυτή είναι μια απόφαση, μια πολιτική απόφαση τελικά, που δεν έχει ληφθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζεφ Μορέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Βομβαρδίζεται η Ατζαμπίγια

Η λιβυκή αεροπορία βομβάρδισε τέσσερις φορές κατά πληροφορίες το μεσημέρι της Δευτέρας την Ατζαμπίγια -σε απόσταση 140 χλμ νοτίως της Βεγγάζης. Μετά την Ρας Λανούφ οι δυνάμεις του Καντάφι πήραν εντός του Σαββατοκύριακου τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα.

Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της Μπρέγκα, αιχμαλωτίζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό κυβερνητικών στρατιωτικών. Η δήλωση των αντικαθεστωτικών δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η λιβυκή τηλεόραση μεταδίδει την ίδια στιγμή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα χορηγήσουν αμνηστία στους στρατιώτες που λιποτάκτησαν εάν παραδώσουν τα όπλα τους.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανακοινώνουν προς όλους τους στρατιώτες, οι οποίοι εξαπατήθηκαν ότι θα υπάρξει αμνηστία για κάθε στρατιώτη, ο οποίος επιστρέφει δείχνοντας ότι μετανόησε και παραδίδει το όπλο του» σύμφωνα με τον τίτλο της είδησης που μετέδωσε, υπό μορφή κειμένου, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Διαβουλεύσεις στο Παρίσι για τη Λιβύη

Στο διπλωματικό πεδίο, Γαλλία και Βρετανία εξακολουθούν να πιέζουν προς την κατεύθυνση της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού για την προστασία των Λιβύων από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος Καντάφι, ωστόσο δεν εξασφαλίζουν προς το παρόν σαφή στήριξη ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από το ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε τη Δευτέρα στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία για τη Λιβύη.

Η Χίλαρι Κλίντον θα μετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 8 που θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη στη γαλλική πρωτεύουσα. Θα γίνει επίσης δεκτή κατ’ ιδίαν από τον Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε μιλώντας στο BBC ότι «εάν ο Καντάφι κατορθώσει να κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τότε θα πρόκειται για έναν μακρύ εφιάλτη για τον λιβυκό λαό και αυτό θα καθιστούσε [τη Λιβύη] χώρα-παρία για το προσεχές διάστημα».

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους εξεγερμένους και χρειάζεται να αναλάβουν σύντομα δράση για να εμποδίσουν τις δυνάμεις τους Μουάμαρ Καντάφι να συντρίψουν την εξέγερση.

Ο Γάλλος ομόλογός του Αλέν Ζιπέ ζήτησε την Κυριακή την επιτάχυνση των διεθνών προσπαθειών ώστε η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ώστε να εμποδιστεί η χρησιμοποίηση της πολεμικής αεροπορίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Λιβυκό Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως μόνο «νόμιμο εκπρόσωπο» του λιβυκού λαού.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις του Νικολά Σαρκοζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες να χαρακτηρίσει το Συμβούλιο ως «πολιτικά νομιμοποιημένο συνομιλητή».

Η Ρωσία από πλευράς της ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για αεροπορικό αποκλεισμό. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα στον Καντάφι και την οικογένειά του, και ότι επιβλήθηκε απαγόρευση στον Λίβυο συνταγματάρχη να αναπτύξει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του σε μία ενδεχόμενη Νατοϊκή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Δήλωσε, παράλληλα, στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι είπε στον Μουαμάρ Καντάφι να διορίσει έναν πρόεδρο με λαϊκή στήριξη ως μέσο για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως αναμένει ότι ο Καντάφι «θα λάβει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Έχουμε διαπιστώσει από άλλα παραδείγματα ότι οι ξένες επεμβάσεις, κυρίως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το πρόβλημα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

«Κατά συνέπεια, θεωρούμε μία ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επέμβαση σε άλλη χώρα ως εξαιρετικά αντιπαραγωγική και, ακόμη περισσότερο, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι αυτή θα είχε ακόμη πιο επικίνδυνα αποτελέσματα» επισήμανε.

** Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα έχει επίσης συνομιλία στο Παρίσι με τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών της Λιβύης. Η Χίλαρι Κλίντον θα αναχωρήσει την Τρίτη για επισκέψεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

*Η κατάσταση στην Ιαπωνία και οι συνέπειες του σεισμού στον πυρηνικό τομέα θα συζητηθούν επίσης από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των 8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία) στη γαλλική πρωτεύουσα.