Η Μέρκελ «παγώνει» τα πυρηνικά εργοστάσια

Η καγκελάριος πήρε την απόφαση την Κυριακή και η απόφαση εγκρίθηκε σήμερα

Η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε να αναστείλει την περυσινή παράταση που έδωσε η κυβέρνησή της στην λειτουργία των γερμανικών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το περιοδικό Focus ανακοίνωσε πως η καγκελάριος πήρε την απόφαση την Κυριακή και η απόφαση εγκρίθηκε σήμερα από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), της οποίας ηγείται. Οι κυβερνητικοί σύμμαχοι της Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, τάσσονται υπέρ της αναστολής αυτής της, ελάχιστα δημοφιλούς στη γερμανική κοινή γνώμη, παράτασης.

Επίσης η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τα σχέδια για την ανανέωση των πυρηνικών σταθμών της καθώς η ανησυχία δεν παύει να αυξάνεται στην Ιαπωνία σχετικά με αντιδραστήρες σε πολλούς πυρηνικούς σταθμούς. Στο τέλος μιας συνάντησής της με εμπειρογνώμονες, η υπουργός Ενέργειας Ντόρις Λόιτχαρντ αποφάσισε «να αναστείλει τις τρέχουσες διαδικασίες που αφορούν τα αιτήματα έγκρισης των πυρηνικών σταθμών αντικατάστασης».

Η Λόιτχαρντ ανέθεσε στη Γενική Επιθεώρηση της Πυρηνικής Ασφάλειας (IFSN) να αναλύσει τα «ακριβή αίτια του δυστυχήματος που συνέβη στην Ιαπωνία και να αντλήσει τα συμπεράσματα ώστε να θεσπιστούν ενδεχομένως νέες, αυστηρότερες προδιαγραφές, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σεισμική ασφάλεια και την ψύξη».

Εξάλλου στην IFSN ανατέθηκε να επανεξετάσει την ασφάλεια των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών. «Η ασφάλεια έχει απόλυτη προτεραιότητα», υπογράμμισε η υπουργός. Τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί στην Ελβετία παράγουν περίπου το 40% του ηλεκτρικού που καταναλώνει η χώρα.

Περίπου 300 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές προσωπικότητες της Αριστεράς και των Οικολόγων, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Δικτύου Έξοδος από τα Πυρηνικά, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ιαπωνία, που χτυπήθηκε από σεισμό και τσουνάμι και απειλείται με σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα.

Οι διαδηλωτές άναψαν κεριά και άπλωσαν ένα τεράστιο πανό, στο οποίο είχαν γράψει τη φράση: «Τα πυρηνικά σκοτώνουν το μέλλον».

Πολλοί κρατούσαν σημαίες με το σύμβολο της πυρηνικής ενέργειας και άλλοι έφεραν καρφίτσες με τις φράσεις: «Να βγούμε από την εποχή των πυρηνικών» και «Μοιραστείτε τους πόρους για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη».

«Παλαιότερα, μας εξήγησαν ότι το Τσερνόμπιλ έγινε λόγω ανθρώπινου λάθους σε μια κομμουνιστική χώρα με προσωπικό όχι επαρκώς εκπαιδευμένο αλλά, αυτό έγινε στην Ιαπωνία, σε μια χώρα με αντισεισμικά συστήματα, μαθημένη (σε καταστροφές), πολύ καλά οργανωμένη, με προσωπικό άριστα εκπαιδευμένο» σχολίασε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έβα Ζολί.

Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ επισήμανε σήμερα ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος στην ασφάλεια των απαρχαιωμένων πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι σταθμοί αυτοί να κλείσουν, εάν χρειαστεί.«Η κρίση στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα άλλαξε τον κόσμο και έθεσε το ερώτημα, τί θεωρείται ασφαλές και διαχειρίσιμο» είπε χαρακτηριστικά. Ο Έτινγκερ θα συγκαλέσει άμεσα μία διάσκεψη των αρμοδίων ευρωπαϊκών Αρχών για την πυρηνική ασφάλεια.

Τέλος στην Ινδία ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ έδωσε εντολή να γίνει επανέλεγχος των συστημάτων ασφαλείας όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας. Το ινδικό υπουργείο Ατομικής Ενέργειας και οι υπηρεσίες του «έλαβαν εντολή να προβούν αμέσως σε νέο τεχνικό έλεγχο όλων των συστημάτων ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών μας ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι σταθμοί αυτοί μπορούν να αντέξουν σε τεράστιες φυσικές καταστροφές, όπως τα τσουνάμι και οι σεισμοί».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk