Γουέν Ζιαμπάο: Ζήτησε πολιτικές μεταρρυθμίσεις

ΠΕΚΙΝΟ

Την ανάγκη για διενέργεια πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα ζήτησε για άλλη μια φορά ο Γουέν Ζιαμπάο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι χωρίς «θεσμικές» αλλαγές όλα τα οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων 30 χρόνων θα μπορούσαν να χαθούν, προχωρώντας σε «ρήξη» με τους πιο συντηρητικούς Κινέζους κυβερνώντες.

Χωρίς να διευκρινίσει επακριβώς τι είδους μεταρρυθμίσεις θεωρεί απαραίτητες, ο Γουέν δήλωσε ότι αυτές πρέπει να γίνουν σταδιακά.

Τα σχόλια του Γουέν έγιναν κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της ετήσιας συνόδου του Λαϊκού Κονγκρέσου. Όταν ερωτήθηκε για το ζήτημα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μπορούσε να παρακάμψει την ερώτηση, προτίμησε όμως να απαντήσει.

«Χωρίς πολιτική αναδόμηση, η οικονομική αναδόμηση δεν θα πετύχει και τα οικονομικά της επιτεύγματα θα χαθούν», δήλωσε και προσέθεσε ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν προοδευτικά και υπό την ηγεσία του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που ήδη κυβερνά την Κίνα επί 60 χρόνια.

Ο Γουέν πρότεινε μάλιστα να διευρυνθεί η πιθανότητα άμεσης εκλογής εκπροσώπων και σε επίπεδο μεγαλύτερο από εκείνο που ισχύει μέχρι τώρα και φτάνει στους δημάρχους των χωριών. «Αν θέλουμε να δώσουμε λύση στα βάσανα του λαού, πρέπει να επιτρέψουμε στους πολίτες να επιβλέπουν το κυβερνητικό έργο και να του ασκούν κριτική», είπε. Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν υπάρχει παραλληλισμός μεταξύ της Κίνας και των κρατών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, όπου τον τελευταίο καιρό σημειώνονται εξεγέρσεις.

Καθώς ο Γουέν αναμένεται να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο σε δύο χρόνια και ελάχιστα είναι γνωστά για τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι ηγέτες λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική βαρύτητα των λόγων του Γουέν.

Ωστόσο, τα λεγόμενά του φαίνεται να τον φέρνουν σε αντιπαράθεση με όσα πρεσβεύει ένα άλλο ηγετικό στέλεχος του ΚΚΚ, του Γου Μπανγκούο, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα απέκλεισε το ενδεχόμενο σημαντικών πολιτικών αλλαγών.

Σε ομιλία του στο Λαϊκό Κογκρέσο, ο Γου είχε δηλώσει ότι τα οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών θα χάνονταν σε περίπτωση που το πολιτικό σύστημα μεταβαλλόταν σημαντικά.

Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να μην υπάρχει τόση μεγάλο «χάσμα» όσο φαίνεται αρχικά μεταξύ των δύο στελεχών.

Οι Κινέζοι ηγέτες μιλάνε συχνά για εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που εννοούν είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί η αποδοτικότητα του τρέχοντος συστήματος ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk