Χάος στα νοσοκομεία λόγω του εμπάργκο της Roche

Προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά Νοσοκομεία μετά το κλείσιμο της «στρόφιγγας» της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas προς το ΕΣΥ

Προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά Νοσοκομεία μετά το κλείσιμο της «στρόφιγγας» της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas προς το ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει αναστείλει την παράδοση των περισσοτέρων φαρμάκων της, σε όσα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν εξοφλήσει ληξιπρόθεσμα τιμολόγιά τους για παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και μετά.

Φαρμακοποιός μεγάλου Νοσοκομείου της Αττικής ζητεί με έγγραφό του από ιδιώτη φαρμακοποιό να τον εξυπηρετήσει δίδοντάς του ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη αιματολογικά νοσήματα. «Σας ενημερώνω ότι η εταιρεία ROCHE δεν μας παραδίδει φάρμακα, μεταξύ αυτών και το MABTHERA λόγω ανεξόφλητων τιμολογίων από το Νοσοκομείο μας. Παρακαλώ την εξυπηρέτηση του ασθενούς (σ. σ. : αναφέρεται το όνομα ασθενούς), διότι μόνο με τη χορήγηση από εσάς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια θεραπείας του και ίαση», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Το ανωτέρω έγγραφο απεικονίζει την πλήρη διάλυση των νοσοκομείων για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων και της προσπάθειας των φαρμακοποιών μελών μας να αποτρέψουν την κατάρρευση του συστήματος», τονίζεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καταγγέλλουν το χάος που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία «… θα έχει ως συνέπεια να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές σε λίγο».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Roche Hellas αναφέρουν ότι από τον Ιούλιο του 2010, έχουν ενημερώσει επανειλημμένα τους αρμοδίους σχετικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις των πληρωμών από δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που δεν συνάδει με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η εφαρμογή της συνήθους πιστωτικής μας πολιτικής είναι αυτονόητα σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν αποτελεί μια αιφνίδια απόφαση», τονίζουν. Σημειώνουν ότι το συσσωρευμένο χρέος των δημοσίων νοσοκομείων προς τη Roche Hellas ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 167 εκατ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων από τα δημόσια νοσοκομεία είναι ένα έτος.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk