Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων, επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί γύρω από τις άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου στις λαϊκές αγορές και στη αδειοδότηση των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Με κοινή απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιου και των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, επανακαθορίζονται όλες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγηση των αδειών, απλοποιείται η σχετική διαδικασία και επιβάλλεται η φορολόγηση των κατόχων τους.

Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση, η άδεια που θα χορηγείται για την άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου θα διακρίνεται:

Πρώτον, σε άδεια τύπου Α’, η οποία ισχύει για την πώληση πρωτογενών προϊόντων γης (στα οποία περιλαμβάνονται και τα άνθη), αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, σε όλη τη χώρα.

Δεύτερον, σε άδεια τύπου Β’ η οποία ισχύει για την πώληση των λοιπών προϊόντων στην περιφέρεια μόνο της αρμόδιας αρχής που τη χορηγεί.

Για τη χορήγηση της άδειας υπαίθριου εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία δηλώνει ότι δεν κατέχει άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς και ότι δεν συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση.

Εκτός από την υπεύθυνη δήλωση ο ενδιαφερόμενος:

– Επιδεικνύει εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος

– Καταθέτει βεβαίωση της οικείας ΔΟΥ περί υποβολής δήλωσης έναρξης – άσκησης επιτηδεύματος

– Προσκομίζει πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα για την εγγραφή σ’ αυτόν

– Προμηθεύεται βεβαίωση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων – ποτών.

Οι επαγγελματικές άδειες διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες ανάλογα με το αντικείμενο εμπορίας:

1. Οπωρολαχανικών – αβγών σφραγισμένων με τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού – κομμένων ανθέων.

2. Βιολογικών νωπών, μεταποιημένων και τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, πιστοποιημένων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, που φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης ως βιολογικών προϊόντων.

3. Ειδών κυλικείου (σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις).

4. Ειδών ένδυσης- νεωτερισμών- φο μπιζού- λευκών ειδών- ψιλικών καθώς και ειδών υπόδησης- δερμάτινων ειδών (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια).

5. Ειδών παντοπωλείου (τρόφιμα σε στερεά ή υγρή μορφή)- χαρτί ατομικής ή οικιακής φροντίδας καθώς και ξηρών καρπών, μελιού, ζαχαρωδών προϊόντων, τυποποιημένου κομμένου καφέ.

6. Ειδών υαλοπωλείου, πλαστικών με το μέτρο, εκκλησιαστικών ειδών καθώς και ειδών παντοπωλείου (μη εδώδιμα).

7. Κατεψυγμένων ειδών αλιείας-αλιευμάτων, λαχανικών.

8. Νωπών πουλερικών, κουνελιών, προϊόντων κρέατος.

Η πώληση των ειδών αυτών επιτρέπεται αποκλειστικώς σε λαϊκές αγορές που λειτουργούν εκτός των Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής, αρμοδιότητας του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών – Πειραιώς, σε ειδικά διασκευασμένα αυτοκινούμενα οχήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

9. Νωπών αλιευτικών προϊόντων (θαλάσσης-γλυκέων υδάτων-ιχθυοκαλλιέργειας).

10. Μέσων συσκευασίας (χάρτινες – πλαστικές σακούλες).

11. Ειδών και υποβοηθητικών καλλιέργειας ανθοκομικής (πήλινες- πλαστικές γλάστρες – χώμα) – καλλωπιστικών φυτών – πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια κηπευτικών, δενδρυλλίων οπωροφόρων, αμπέλου).