Ακόμη και τέσσερις εβδομάδες θηλασμού μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη νοημοσύνη του βρέφους, επισημαίνει νέα βρετανική μελέτη.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Έσεξ διαπίστωσαν ότι η λήψη μητρικού γάλακτος κατά τη βρεφική ηλικία, ενισχύει τη μετέπειτα νοητική ανάπτυξη του παιδιού στο σχολείο.

Ως τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο θηλασμός τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού χαρίζοντας του προστασία από μολύνσεις, βακτήρια ή ακόμα και άσθμα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το μητρικό γάλα επηρεάζει και τη νοημοσύνη.

Στη μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 10.000 παιδιά φάνηκε ότι εκείνα που είχαν θηλάσει κατά τη βρεφική τους ηλικία είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις στα μαθηματικά, στην ανάγνωση και στην έκθεση σε ηλικίες από πέντε έως 14 ετών, συγκριτικά με όσα είχαν ξεκινήσει τη ζωή τους με ξένο γάλα.

«Ο θηλασμός είναι γνωστός για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία του βρέφους και τώρα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου» υπογραμμίζει η δρ Μαρία Ιακώβου, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.