Αισθητήρες οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι σε 60 σημεία στον κόσμο στο πλαίσιο της Συνθήκης Καθολικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών, μπορούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να «ακούνε» το τσουνάμι προτού χτυπήσει.

Το υπερευαίσθητο σύστημα αισθητήρων είναι ρυθμισμένο ώστε να πιάνει συχνότητες κάτω των 20 hertz – το χαμηλότερο όριο συχνοτήτων που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί.

Πέρα από πυρηνικές δοκιμές, δηλαδή, οι αισθητήρες έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν δονήσεις και υπόηχους που προέρχονται από ηφαιστειακή δραστηριότητα ή φονικά κύματα.

Όπως αναφέρει ο Μίλτον Γκαρσές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, οι αισθητήρες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα προειδοποιητικό σύστημα για τον κίνδυνο τσουνάμι.

Οι συγκεκριμένοι υπόηχοι μεγάλων σεισμών ταξιδεύουν με ταχύτητες έως και 330 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ εκείνοι των τσουνάμι τρέχουν με 260 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Γεγονός που σημαίνει ότι το επικίνδυνο σήμα θα έχει καταγραφεί από το σταθμό παρακολούθησης πριν το κύμα χτυπήσει τις ακτές.

Το εκλεπτισμένο σύστημα κατέγραψε τη σεισμική δόνηση και τον ήχο που θα μπορούσε να συνοδεύει το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία.

Πριν από λίγα χρόνια, οι ειδικοί του σταθμού της νήσου Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό είχαν ενημερώσει για την καταγραφή μεγάλων σεισμών σε νησιά της Ινδονησίας το 2004 και το 2005.

Συγκεκριμένα, το σήμα που έλαβαν από τη Σουμάτρα και τα νησιά Μαντάουι το 2004 συνοδεύονταν από ένα «μουγκριτό» ισχύος 60 hertz κοντά στα επίκεντρα των σεισμών και στη συνέχεια ακολούθησε το εφιαλτικό τσουνάμι που στοίχησε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Αντίθετα, στην περίπτωση μιας τρίτης σεισμικής δόνησης στη νήσο Νιας το 2005 δεν καταγράφηκε κάποιος ήχος και δεν ακολούθησε τσουνάμι.

Οι ειδικοί διεξάγουν τώρα περαιτέρω έρευνες για την τελειοποίηση του δικτύου, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι όσο η καθολική επικύρωση της συνθήκης εκκρεμεί, τόσο το μέλλον από την πλευρά της χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος θα διαγράφεται θολό.