Κύκλο ενημέρωσης των βουλευτών του ΠαΣοΚ αλλά και ολόκληρης της Βουλής για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες ξεκινά ο κ. Γ. Παπανδρέου. Στις 4.30 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει τις διευκολύνσεις που ανέλαβε η χώρα αλλά και να δώσει διευκρινίσεις για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της γενικότερης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις. ευρώ προκαλεί έντονες συζητήσεις και εντός της ΚΟ του ΠαΣοΚ, στην οποία το κλίμα δείχνει να είναι πολύ πιο ήρεμο τα τελευταία εικοσιτετράωρα έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής.

Την Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει σε ειδική συνεδρίαση την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με τη διαδικασία του άρθρου 142α του Κανονισμού της Βουλής. «Για την έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση και πληροφόρηση της Βουλής, η κυβέρνηση διά του Πρωθυπουργού μπορεί να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση». Η ανακοίνωση γίνεται απευθείας από τον Πρωθυπουργό και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά. Οι αρχηγοί των κομμάτων μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους το ανώτερο σε πέντε λεπτά. Στις δευτερολογίες προβλέπονται πέντε λεπτά για τον Πρωθυπουργό και από τρία για τους άλλους αρχηγούς.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ομοιάζει με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αλλά με πολύ συντομότερους χρόνους τοποθετήσεων και η οποία κινείται σπάνια. Η ανάσα που πήρε η κυβέρνηση από τις αποφάσεις των Βρυξελλών προσφέρει μεν ανακούφιση αλλά δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, έτσι διάφορες πλευρές αναμένουν να περιγράψει ο Πρωθυπουργός πως σκοπεύει να κινηθεί στο εξής η κυβέρνηση του και με ποιόν τρόπο θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία.

Η βασική φιλοσοφία της κυβέρνησης περιγράφτηκε στην ομιλία του κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής. Την επανέλαβε όμως και ο κ. Γ. Πεταλωτής. «Στις σκληρές διαπραγματεύσεις δεν μας χαρίστηκε κανείς και τίποτα. Διεκδικήσαμε, πείσαμε και καταφέραμε. Και καταφέραμε γιατί ακριβώς είμαστε αξιόπιστοι πλέον συνομιλητές, γιατί ήδη έχουμε λάβει τις αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις. Δεν είμαστε πλέον εμείς το πρόβλημα. Αντίθετα, μάλιστα, προτείνουμε λύσεις και συν διαμορφώνουμε κρίσιμες αποφάσεις και πολιτικές που βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο και διαμορφώνουν μια άλλη Ευρώπη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε ήδη από τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειες τους και το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τόσο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος.

Είναι φανερό ότι επιθυμεί να έχει μαζί του προσχέδια και των δύο προγραμμάτων στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, η οποία θα επικυρώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, ώστε να δώσει δείγματα γραφής για την αφοσίωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα σταθερότητας.