Πόλεμος στην κεντροδεξιά

«Εμφύλιος» πόλεμος στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη, ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015.

«Εμφύλιος» πόλεμος στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη, ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζει «αστεία» την πρόταση και στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά κυριαρχεί το επιχείρημα, ότι είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα της κυρίας Μπακογιάννη. Σύμφωνα με συζητήσεις που έχουν γίνει στην ηγετική ομάδα, ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να κινηθεί και σε αυτό το θέμα, με βάσει το «όχι στο μνημόνιο.

Αν και η κυρία Μπακογιάννη, επιμένει πως με την πρότασή της -για την οποία αρθρογράφησε και στο Βήμα της περασμένης Κυριακής- θα γίνει πράξη η εθνική συνεννόηση, το αντεπιχείρημα από τη Ν.Δ. είναι ότι δεν θα συναινέσει σε μια αδιέξοδη πολιτική.

Παράλληλα, ηγετικά στελέχη, αναφέρουν, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί το κόμμα σε ένα πρόγραμμα που διαφωνεί και το οποίο σε κάθε περίπτωση ξεπερνά τη λαϊκή εντολή και τη θητεία της παρούσης Βουλής, στοιχείο που από μόνο του είναι αντιδημοκρατικό.

«Δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει εμείς να υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν είναι δικό μας, διαφωνούμε και η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση ουσιαστικής συζήτησης και αποδοχής των προτάσεών μας» λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με συνεργάτες του έχει επισημάνει ότι δεν έχει κανένα λόγο να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση.

Γι’ αυτό το λόγο, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μιχελάκης απέρριψε την πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντάς την αστεία.

«Είναι αστείο να το συζητάμε. Όταν το μείζον, δηλαδή η ψήφιση του Μνημονίου, πέρασε με 150, πως στο έλασσον θα πρέπει να ψηφίσουμε με 180;» διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης, προδιαγράφοντας ουσιαστικά τη στάση της Ν.Δ.

Από την πλευρά της Συμμαχίας, η πίεση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με κεντρικό σημείο και το προσυνέδριο του κόμματος για την οικονομία το προσεχές Σάββατο στο ΣΕΦ.


Η παγίδα της Ντόρας

Η κίνηση της κυρίας Μπακογιάννη προκαλεί μεγάλη συζήτηση και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αφού –όπως λένε πολλοί- στοχεύει ευθέως στον κ. Σαμαρά.

Με την πρωτοβουλία της, στην οποία επιμένει, επιδιώκει να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στη Ν.Δ. Και αυτό, διότι εάν η κυβέρνηση –που δεν το αποκλείει- επιχειρήσει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, ευελπιστεί, ότι μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση ορισμένους «φιλελεύθερους» βουλευτές της Ν.Δ.

Ο στόχος είναι να τους εκθέσει πολιτικά, αφού θα βρεθούν σε δίλημμα, για το εάν θα ψηφίσουν ή όχι, ενώ θα θυμίσει σε πολλούς τη στάση τους πριν ένα χρόνο περίπου, όταν καταψήφισαν το μνημόνιο.

Τότε, η απόφαση της κυβέρνησης να μην ψηφισθεί το μνημόνιο από αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, αλλά να επικυρωθεί από απλή πλειοψηφία, θεωρήθηκε «λυτρωτική» για ορισμένους. Και αυτό, διότι έλεγαν δημόσια, ότι εάν είχε τεθεί θέμα αυξημένης πλειοψηφίας, ίσως και η στάση της Ν.Δ. ή και των ίδιων να ήταν διαφορετική.

Ανεξάρτητα, από το εάν θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση η κυβέρνηση, αφού και για την ίδια είναι εξίσου δύσκολη και ενδεχομένως να αποδειχθεί και οδυνηρή περιπέτεια για την Κ.Ο. του ΠαΣοΚ η αναζήτηση αυξημένης πλειοψηφίας, το βέβαιο είναι πως θα διεξαχθεί επί ημέρες ένα πολιτικό πινγκ πονγκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk