Είναι πολλά τα λεφτά Αρη;

Ο,τι του φανεί, του Λολοστεφανή. Αυτή η έκφραση έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου όταν βλέπω και προσπαθώ να αναλύσω τη μεταχείριση που επιφυλάσσουμε στους καλούς σεφ, μαγείρους και μαγείρισσες της χώρας. Ανθρωποι που έχουν περάσει και περνάνε τη ζωή τους πάνω από κατσαρόλες και τηγάνια με στόχο να παράγουν νόστιμο, καλό, δημιουργικό, υγιεινό φαγητό και να το σερβίρουν στα τραπέζια μας, συνωστίζονται στην είσοδο μια κρεατομηχανής που παράγει φτηνό μαζικό θέαμα. Και ως κιμαδοποιημένη μάζα πια σερβίρουν μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα και εκδόσεις τις ίδιες απαράλλακτες συνταγές της εύκολης επιτυχίας.

Είναι πολλά τα λεφτά Αρη; | tovima.gr

Ο,τι του φανεί, του Λολοστεφανή. Αυτή η έκφραση έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου όταν βλέπω και προσπαθώ να αναλύσω τη μεταχείριση που επιφυλάσσουμε στους καλούς σεφ, μαγείρους και μαγείρισσες της χώρας. Ανθρωποι που έχουν περάσει και περνάνε τη ζωή τους πάνω από κατσαρόλες και τηγάνια με στόχο να παράγουν νόστιμο, καλό, δημιουργικό, υγιεινό φαγητό και να το σερβίρουν στα τραπέζια μας, συνωστίζονται στην είσοδο μια κρεατομηχανής που παράγει φτηνό μαζικό θέαμα.

Και ως κιμαδοποιημένη μάζα πια σερβίρουν μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα και εκδόσεις τις ίδιες απαράλλακτες συνταγές της εύκολης επιτυχίας.

Δεν έχει σημασία για ποιο λόγο έγινε ο καθένας τους γνωστός. Ποια φιλοσοφία κρύβεται πίσω από τις γεύσεις που δημιουργούν στα εστιατόριά τους. Με ποια υλικά παλεύουν και ποιες αρμονίες επιθυμούν να αναδείξουν. Ο λαός απαιτεί άρτον και θεάματα τώρα, και τώρα θα τα έχει.

Πλάι στον έμπειρο μάγειρα, και με την ίδια ακριβώς ένταση παρακαλώ, διαφημίζεται το χθεσινό μαθητούδι, και οι δυο μαζί έχουν το ίσο δικαίωμα να προτείνουν τις καλύτερες, τις ευκολότερες, τις νοστιμότερες συνταγές της ζωής μας.

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ούτε ο έμπειρος ούτε ο άπειρος. Και οι δύο την ίδια σύμβαση με τον διάβολο του άμεσου κέρδους υπογράφουν. Σε εποχή οικονομικής κρίσης, θα πουν, πρέπει όλοι κάποιον τρόπο να βρούμε να επιβιώσουμε. Μα με την άλλη, την κρίση των αξιών, τι κάνουμε; Πόσο βαθιά έχει προχωρήσει και συνεχίζει να προχωράει; Πόσες εκπτώσεις πρέπει να κάνουμε και πόσες υποχωρήσεις;

Την ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού ανακαλύπτει την ελληνική γαστρονομία ως αιχμή του τουριστικού δόρατος, κάποιοι από τους καλύτερους εκπροσώπους της αναδιπλώνονται, γίνονται προϊόν ευρείας κατανάλωσης, μόδα. Μόνο που η φετινή μόδα είναι το ντεμοντέ του αύριο. Αυτοί είναι οι κανόνες, έτσι παίζεται το παιχνίδι.

Οταν αυτοί οι μάγειρες ξαναμπούν στην κουζίνα τους να μαγειρέψουν τα – πραγματικά και ειλικρινά – εμπνευσμένα πιάτα τους, ποιοι είναι εκείνοι που θα βρεθούν στο εστιατόριο για να τα δοκιμάσουν και, κυρίως, να τα πληρώσουν, όταν οι ίδιοι έχουν αποφασίσει ότι το όνομά τους αξίζει τόσο όσο ένα τηλεοπτικό σποτάκι για «σπιτικές» συνταγές από τα χέρια τους; Πώς να πιστέψει ο απλός καταναλωτής, εσείς κι εγώ, ότι το ίδιο καλά αυτός ο ίδιος άνθρωπος φτιάχνει μακεδονίτικες μαγειριές και υψηλή γαστρονομία; Οτι, κάπου ανάμεσα στα τηλεοπτικά γυρίσματα, στη συγγραφή αμέτρητων συνταγών και στις κοινωνικές εμφανίσεις, έχουν τον ίδιο χρόνο που αφιέρωναν μέχρι τώρα στις σφύζουσες δημιουργίας κατσαρόλες τους για να δώσουν και νέα δείγματα γραφής;

Δυσεπίλυτο το πρόβλημα. Ποιοτικό και ποσοτικό. Διότι, αν, λέω αν, αντί να μου δίνουν εκατό «συνταγές της γιαγιάς» μου έδιναν μια ολόδική τους, δεν θα μου δημιουργούσαν την επιθυμία κάποια στιγμή να τη δοκιμάσω από τα χέρια τους;

Για να εξηγούμαι. Δεν είμαι εναντίον των μαγείρων. Μαζί τους είμαι. Κυρίως με αυτούς που σε ένα πιάτο τους έχουν καταφέρει, πολλές φορές, να κλείσουν μια ολόκληρη Ελλάδα, με γεύσεις, αρώματα και υφές που δεν μπορούν να βρεθούν σε άλλη χώρα. Αλλά δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι. Είναι τόσο πολλά τα λεφτά Αρη, που έλεγε κι ο Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk