Στην αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ θα προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το 2012 στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές.

Μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα εστιάζοντας στην μείωση της δαπάνης για τόκους και στην διασφάλιση χρηματοδοτήσεως το 2012.

Όπως τόνισε, η εξοικονόμηση σε τόκους είναι 6 δισ. ευρώ για όλη την νέα περίοδο του δανείου (800 εκατ. ευρώ κατά έτος για 7,5 έτη), καθώς με την νέα συμφωνία το επιτόκιο ανέρχεται σε 3,5% περίπου για τα τρία πρώτα χρόνια και σε 4,5% περίπου για τα υπόλοιπα χρόνια.

Ο υπουργός επεσήμανε πως το 2012 οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα ανέρχονται σε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον μηχανισμό στήριξης, τα 2 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσίας, τα 13 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια Δημοσίου και 27 δισ. ευρώ από ομόλογα.

Εάν σε 10 μήνες από σήμερα δεν ανοίξει η αγορά ομολόγων για την Ελλάδα τα 27 δισ. ευρώ αναγκαστικά θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε μέσω δανείων, είτε μέσω απευθείας αγοράς ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη του μηχανισμού αποτελεί εγγύηση για την αποτροπή χρεοκοπίας. Ειδικότερα:

-Ο μηχανισμός θα παρέχει χρηματοδοτική συνδρομή όταν υποβάλλεται αίτημα από μέλος της ζώνης του ευρώ και εφόσον η παρέμβαση αυτή θεωρείται απαραίτητη για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ συνολικά.

-Οποιαδήποτε σχετική απόφαση θα λαμβάνεται με ομοφωνία, βάσει ανάλυσης της διατηρησιμότητας του χρέους του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, την οποία θα εκπονεί η Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

-Η χρηματοδοτική συνδρομή θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις, στο πλαίσιο μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής.

-Η χρηματοδοτική συνδρομή θα λαμβάνει τη μορφή δανείων. Ωστόσο, μπορεί επίσης, κατ’ εξαίρεση, ο μηχανισμός να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά χρεωστικών τίτλων, στο πλαίσιο προγράμματος με αυστηρές προϋποθέσεις.