«Δεν είμαι διόλου ευτυχής για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι οίκοι αξιολόγησης στη σοβούσα κρίση», ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες (συνέντευξη τύπου θα δοθεί αύριο), ο Λουξεμβούργιος πολιτικός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Πορτογαλία δεν θα ζητήσει βοήθεια από το ευρωπαϊκό Ταμείο διάσωσης, δεν θα ακολουθήσει δηλαδή τον δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Ο Γιουνκέρ είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ακόμη έναν «τεράστιο αριθμό τεχνικών λεπτομερειών» να ρυθμίσουν αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της αύξησης της δυνατότητας δανεισμού του Ταμείου των 440 δισ. ευρώ. Και πρόσθεσε ότι αίσθησή του είναι ότι θα αυξηθούν οι εγγυήσεις που δίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να δανειστούν οι υπερχρεωμένες χώρες.

Οι δηλώσεις Γιουνκέρ έγιναν ενώ υποχωρούν θεαματικά τα spreads των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των πορτογαλικών), χάρη στις ευνοϊκές για τις χώρες της περιφέρειας αποφάσεις που έλαβε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή.