«Περαιτέρω πρόοδο» σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης της ελληνικής κυβέρνησης διαπιστώνει ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής και προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζον Λίπσκι, θεωρώντας ταυτόχρονα απαραίτητη την προσαρμογή του Προϋπολογισμού το Μάιο στα νέα δεδομένα (πορεία εσόδων και δαπανών) και την εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία.

Η τρίτη έκθεση

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ολοκλήρωσε σήμερα την τρίτη έκθεση για τις επιδόσεις της Ελλάδας κατά την πορεία εφαρμογής του τριετούς προγράμματος αρωγής της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο. Με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ενεργοποιείται η άμεση εκταμίευση 4,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα για την τρέχουσα δόση της βοήθειας.
Μετά τη συζήτηση της Επιτροπής, ο Λίπσκι καθόρισε το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι «η παραγωγή παραμένει κοντά στους στόχους, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σταθερός, το εργατικό κόστος εξακολουθεί να μειώνεται, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές δημοσιονομικές διορθώσεις». Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ θεωρεί ότι «ένα μέρος της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη επιτευχθεί».

Φοροδιαφυγή και στατάλες

Για το προσεχές μέλλον, όμως, σημειώνει ότι «απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η υστέρηση των έσοδα και να περικοπούν οι υπερβολικές δαπάνες του δημοσίου που δεν αντέχει η οικονομία». Εδώ ο Λίπσκι αναφέρει ότι θεωρεί απαραίτητη μια μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης αυτής, λέει, «είναι σημαντική η διασφάλιση της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου και στη διαδικασία αυτή ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους είναι καλοδεχούμενος».
Η εφαρμογή των νέων αποφάσεων θα πρέπει να γίνει εντός του 2011 για να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως επισημαίνει στην εκτενή ανακοίνωσή του ο αμερικανός αξιωματούχος. Παράλληλα, προσθέτει, η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να ελέγξει τις δαπάνες, κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κλειστά επαγγέλματα

Στη συνέχεια ο Λίπτσκι αναφέρεται στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτείται να «επεκταθούν και να εμβαθυνθούν», όπως χαρακτηριστικά λέει. «Η νομοθεσία για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, όπως επίσης πρέπει να εφαρμοστούν οι προσήκουσες μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φορολογικών εσόδων και για την καλύτερη λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος», συμπληρώνει ο Λίπσκι.
Το επόμενο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος, λέει ο Λίπσκι, είναι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την καλύτερη εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του τουριστικού τομέα.

Τέλος, αφού σημειώνει ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει σταθερό» και ότι προϊόντος του χρόνου «ο τραπεζικός τομέας θα αναδιαρθρωθεί και θα εκσυγχρονιστεί», ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημειώνει ότι εφαρμόζονται χωρίς καθυστερήσεις τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης και αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου. Διότι «η αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, θα τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων».