Μεσοσταθμική αύξηση 8% θα λάβουν οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2011 και έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός ταμεία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αυτής της κατηγορίας βελτιώνοντας το παλαιότερο καθεστώς, το οποίο ουσιαστικά «τιμωρεί» όσους ασφαλίζονται σε δύο ή και περισσότερα ταμεία, παρέχοντας συντάξεις έως και 30% χαμηλότερες σε σχέση με όσους διανύουν όλο τον εργασιακό τους βίο σε ένα ταμείο.

Σε εγκύλιο που εξέδοσε το υπουργείο Εργασίας αποσαφηνίζεται ο τρόπος εφαρμογής του νέου καθεστώτος. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς δικαιούνται σύνταξη από τον τελευταίο οργανισμό στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι κατά την τελευταία χρονική περίοδο της απασχόλησής τους, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλισή του:

_ Πέντε ολόκληρα έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή 500 ημέρες την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή αίτησης για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.

_ Σαράντα μήνες ή 1.000 ημέρες, εκ των οποίων όμως 12 μήνες ή 300 ημέρες αντίστοιχα κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.

Η σύνταξη του δικαιούχου υπολογίζεται με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο Ταμείο που αναλαμβάνει την απονομή της σύνταξης. Οι συντάξιμες αποδοχές του δικαιούχου υπολογίζονται με έναν συντελεστή που προσαυξάνεται από 1,020 ως 2,438 αναλογικά από το 1ο ως το 45ο έτος ασφάλισης. Οι συντελεστές αυτοί μεταβάλλονται με κοινή υπουργική απόφαση Εργασίας και Οικονομικών κατόπιν εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης. Η ισχύς των διατάξεων αυτών αρχίζουν από 1.1.2011 και αφορούν τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Αναλυτικά ολόκληρη η εγκύκλιος

Οι διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σπό τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων