Γαλλο – ιρλανδική διαμάχη ξέσπασε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή την υπόσχεση των Ευρωπαίων για μείωση του επιτοκίου δανεισμού του Δουβλίνου από το μηχανισμό στήριξης.

Ο «καβγάς» ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή όταν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη στάση του ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι. Ο γαλλογερμανικός άξονας ζητά από την Ιρλανδία να δεχτεί την αύξηση του φόρου επί των επιχειρήσεων ως αντάλλαγμα για την υπεσχημένη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όπως συμφωνήθηκε και για την Ελλάδα.

Ο νεοεκλεγείς ιρλανδός ηγέτης επέμεινε στο «κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για τη χώρα» προξενώντας οργή στον Σαρκοζί. «Δεν μπορείτε να ζητάτε τη συνδρομή των εταίρων σας όταν δεν κάνετε καμία προσπάθεια στο ζήτημα της φορολόγησης» φέρεται να είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Οι πιέσεις των ευρωπαίων ηγετών κατά την έκτακτη σύνοδο του eurogroup την περασμένη Παρασκευή δεν έκαμψαν τις αντιστάσεις της Ιρλανδίας. Η ενόχληση των ευρωπαίων ηγετών εκφράστηκε δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν Βαν Ρομπάι ο οποίος μετά από πολύωρες συζητήσεις απεφάνθη ότι η Ιρλανδία «δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις και συνεπώς δεν μπορούμε να μειώσουμε το επιτόκιό της».

Η στάση του ιρλανδού ηγέτη μόνο ως πείσμα δεν μπορεί να εκληφθεί διότι το ζήτημα της φορολόγησης συνιστά πράγματι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την οικονομία της. Ο φόρος του 12% που ισχύει για τις επιχειρήσεις αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του αντιστοίχου γαλλικού (33%) ή γερμανικού (30%) φόρου και είναι αυτός που επιτρέπει στη χώρα να προσελκύει πολυεθνικές επιχειρήσεις στο έδαφός της.

Με μια οικονομία σε εξαιρετικά δυσχερή θέση λόγω της πρόσφατης κρίσης και με το 75% των εξαγωγών να παράγεται από ξένες επιχειρήσεις με έδρα στην Ιρλανδία αυτό που σίγουρα δεν επιθυμεί η χώρα είναι να γίνει «αφιλόξενη» για τους υπάρχοντες και δυνητικούς ξένους επενδυτές. «Αν συμφωνήσουμε στο ζήτημα της φορολογίας θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της χρηματιστηριακής Goodbody Stockbrokers με έδρα το Δουβλίνο Ντέρμοτ Ο Λίρι.