Μακριά από τον πολιτισμό, αλλά πολύ κοντά στο Σίδνεϊ, η εξοχική κατοικία που σχεδίασαν οι Αυστραλοί Robertson & Hindmarsh μοιάζει να αιωρείται επάνω από το δάσος προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις για ηρεμία και χαλάρωση.

Το νησί Ντάνγκαρ βρίσκεται μόλις δέκα λεπτά με το φέρι από τα βόρεια προάστια του Σίδνεϊ, στον ποταμό Χόκσμπερι, φιλοξενεί 250 κατοίκους και οι πάσης φύσεως μεταφορές γίνονται μόνο με χειράμαξες.

Τολμηρή, λοιπόν, η απόφαση μιας οικογένειας από το Σίδνεϊ να φτιάξει το εξοχικό της εδώ. Το ζευγάρι ανέθεσε τον σχεδιασμό στους αυστραλούς αρχιτέκτονες Robertson & Hindmarsh, ενώ την υλοποίηση ανέλαβαν έμπειροι ντόπιοι τεχνίτες.

«Μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό χώρο, που θα προσφέρει θέα από πολλές γωνίες και θα επιτρέπει τη γενναιόδωρη διέλευση φωτός» λέει ο Jan Robertson.

Εύκολο να το ζητάει κάποιος, αλλά για την ανέγερση του συγκεκριμένου σπιτιού έπρεπε να αντιμετωπισθεί μια βασική δυσκολία. Δεν ήταν άλλη από τη μεταφορά των υλικών, εφικτή μόνο μέσω του καθημερινού φέρι.
Γι’ αυτό ναυλώθηκαν και ιδιωτικά πλοία, ενώ στην υπό ανέγερση οικοδομή τα υλικά έφταναν χάρη στις χειράμαξες και στη μυϊκή δύναμη των εργατών.

Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να κάνουν περικοπές διότι δεν ήθελαν να υπερβούν το μπάτζετ. Ετσι οι αρχιτέκτονες περιόρισαν τη δημιουργία ανοιγμάτων επειδή η μεταφορά τζαμιών είναι πιο δαπανηρή, πετυχαίνοντας μια πιο επιλεκτική και ως εκ τούτου πιο δραματική διέλευση φωτός.

Εξωτερικά η κατοικία επενδύθηκε με σανίδες του τοπικού ευκαλύπτου, χρωματισμένες σε σκούρα γκρι απόχρωση, ίδια με αυτή των κουφωμάτων.

Για τα δάπεδα επιλέχθηκε αμερικανική δρυς, ενώ για τις επιφάνειες σε μπάνιο και κουζίνα προτιμήθηκε ισπανική πέτρα azul. Ολοι οι τοίχοι βάφτηκαν στην ίδια απόχρωση: pearl ash της Dulux.

«Η διακόσμηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση» λέει ο ιδιοκτήτης. «Μας πήρε δύο χρόνια για να επιπλώσουμε όλο το σπίτι. Επιλέξαμε έργα τέχνης από γκαλερί της Αδελαΐδας και του Σίδνεϊ, αλλά και φωτογραφίες του Αυστραλού Martyn Thompson για να διαφοροποιήσουμε τα δωμάτια».

Στο λίβινγκ ρουμ ξεχωρίζει ο καναπές Ghost της Paola Navone, ενώ τα υπόλοιπα έπιπλα είναι εξίσου διάσημων σχεδιαστών ή vintage κομμάτια. «Ενας πολύ ιδιαίτερος χώρος είναι το μπάνιο» λέει με καμάρι ο ιδιοκτήτης. «Τόσο ιδιαίτερος που δεν έχει πρίζα. Το ανακαλύψαμε αργά. Μας είχε απορροφήσει η επιλογή ντιζάιν επίπλων».

Φωτογραφίες: Richard Powers