Ως πρόσφατα η απάντηση στο ερώτημα ποιος διαθέτει τόσο την αναγνωρισιμότητα όσο και τη λαϊκή βάση προκειμένου να φέρει σε πέρας μια επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία με αντίπαλο τον κ. Ομπάμα ήταν απλή: η κυρία Πέιλιν ή ένα «τσούρμο», λευκών φυσικά, εκπροσώπων του ισχυρού φύλου. Στη λίστα των τυπικών τουλάχιστον προσόντων οι περισσότεροι- αν όχι όλοι – εξ αυτών θα τσέκαραν περισσότερα «κουτάκια» από την πρώην κυβερνήτη της παγωμένης Πολιτείας της Αλάσκας. Ωστόσο κανένας δεν διέθετε ούτε το αδιευκρίνιστο χάρισμα της κυρίας Πέιλιν ούτε και τη ζωτικής σημασίας σχέση «αγάπης- μίσους» με τα μέσα ενημέρωσης.
Αυτό ως τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ένας οπλισμένος παράφρων σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμη 13 σε πολιτική συγκέντρωση στην Τουσόν της Αριζόνας, πυροδοτώντας μιαν ανεπαίσθητη μετακίνηση των κοινωνικο-πολιτικών τεκτονικών πλακών σε όλη τη χώρα. Ξαφνικά η ακραία ρητορική της Πέιλιν βρέθηκε στο στόχαστρο και ο προκλητικά αδέξιος χειρισμός της κατάστασης από μέρους της αργότερα σίγουρα δεν βοήθησε. Για πρώτη φορά από το 2008 οι υποστηρικτές της έπαψαν να βλέπουν στο πρόσωπό της το μέλλον της υπερσυντηρητικής θρησκευτικής Δεξιάς. Προσφάτως και η ίδια «παραδέχθηκε» ότι η χώρα μπορεί να μην είναι έτοιμη για μια τόσο «αντισυμβατική» προεδρική υποψηφιότητα όσο η δική της.
Πρώτος έσπευσε να αναπληρώσει το κενό, θέτοντας στις αρχές του μήνα επίσημα υποψηφιότητα για την κούρσα των προκριματικών εκλογών, μια «παλιά καραβάνα», ο Νιουτ Γκίνγκριτς , πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων τη δεκαετία του 1990, ορκισμένος εχθρός του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. «Το 2010 ήταν το ορεκτικό,το 2012 θα είναι το κυρίως πιάτο» προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς. Με δύο διαζύγια και 67 χρόνια στην πλάτη του ωστόσο, δεν συνιστά τον καταλληλότερο υποψήφιο για το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο.
Οι υπόλοιποι μνηστήρες του χρίσματος δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους, μόνο επιτείνουν το χάος που επικρατεί στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων συγκαταλέγεται ο Μάικ Χάκαμπι, βαπτιστής πάστορας και πρώην κυβερνήτης του Αρκανσο, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Πολιτεία-«κλειδί» της Αϊόβα, όπου ξεκινάει η επίσημη διαδικασία για την ανάδειξη των προεδρικών υποψηφίων.
Ο Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην μορμόνος κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, είναι δημοφιλής στη σημαντική Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, αλλά όχι και στη συντηρητική Νότια Καρολίνα του αμερικανικού Βαθέος Νότου- Πολιτεία που οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι πρέπει να κερδίσουν για να έχουν πιθανότητα να λάβουν το χρίσμα.
Λιγότερο γνωστοί αλλά υπολογίσιμοι είναι ο εξαιρετικά δημοφιλής στον τόπο του πρώην κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Πολέντι, ο έμπειρος κυβερνήτης του Μισισιπή Χάλεϊ Μπάρμπουρ, καθώς και ο μετριοπαθής κυβερνήτης της Ιντιάνα Μιτς Ντάνιελς .
Παραδοσιακά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ασκούν πιέσεις σε δύο επιφανείς Αμερικανούς προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα: στον γνωστό και αγαπητό στους πολίτες στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους και στον Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας της Φλόριδας και μικρότερο αδελφό του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου. Αν και αρχικά φλέρταραν με την ιδέα, αμφότεροι τελικά την απέρριψαν.
«Παρών» δήλωσε και ο σελέμπριτι – πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για το ρεπουμπλικανικό προεδρικό χρίσμα- μόνο που κανένας δεν θα πόνταρε τα λεφτά του σε αυτόν.

«Θα χάσουν χωρίς το Κόμμα του Τσαγιού»
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Λάρι Τζ. Σαμπάτο μιλάει στο «Βήμα»

«Η κατάσταση της οικονομίας το 2012 είναι αυτό που πάνω απ΄ όλα θα καθορίσει αν κάποιος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα έχει πραγματικές πιθανότητες να κερδίσει τονΜπαράκ Ομπάμα» μας λέει ο δρ Σαμπάτο.
Και εξηγεί:«Οι Ρεπουμπλικανοί που έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το “τεστ του Οβάλ Γραφείου”“Μπορώ να τον/τη φανταστώ στον Λευκό Οίκο να λαμβάνει προεδρικές αποφάσεις; ” – είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Τιμ Πολέντι, ο Μιτς Ντάνιελς και ίσως ο Χάλεϊ Μπάρμπουρ. Είναι πεπειραμένοι “παίκτες” στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».
Ο καθηγητής πιστεύει ότι η Σάρα Πέιλιν ενδέχεται να μη θέσει υποψηφιότητα.«Ωστόσο ηΜισέλ Μπάκμαν(σ.σ.: το αντίπαλο δέος της Σάρα Πέιλιν στο Κόμμα του Τσαγιού)διαθέτει όλα τα προσόντα για να κατέβει υποψήφια υποστηριζόμενη από το Κόμμα του Τσαγιού. Οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να τους κρατήσουν μέσα στο μαντρί, γιατί, αν αρχίσουν να κατεβάζουν ανεξάρτητους υποψηφίους, υπάρχει κίνδυνος να διασπάσουν την εκλογική βάση. Και να ξαναβγεί ο Ομπάμα» καταλήγει ο δρ Σαμπάτο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ