Χάρης Παμπούκης: «Οποιος φοβάται να πάει σπίτι του»

«Οποιος φοβάται να πάει σπίτι του» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Χ. Παμπούκης και συμπληρώνει: «Και για το Ελληνικό και για όλα τα θέματα θέλω να σταματήσει η λογική “είμαι ολίγον έγκυος”. Η Δημοκρατία το αντέχει». Ο υπουργός Επικρατείας, παρ΄ ότι είναι αρμόδιος μόνο για την αναζήτηση και τη διευκόλυνση (ανύπαρκτων σήμερα…) μεγάλων ξένων επενδύσεων, την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε αθόρυβα στα κυβερνητικά δρώμενα σε έναν πιο κεντρικό ρόλο. Την Τρίτη επικοινώνησε τηλεφωνικώς με έμπιστους συνομιλητές του κ. Νικολά Σαρκοζί, όπως ο κ. Ζακ Αταλί, και την Πέμπτη και την Παρασκευή ταξίδεψε στο Βερολίνο για να μεταφέρει τις θέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Καθώς η κρίση κλιμακώνεται και οι διεργασίες στην Αθήνα και στην Ευρώπη εντείνονται, φαίνεται ότι μόλις έξι μήνες μετά την πτώση από το βάθρο της εύνοιας, την «έξωση» από το Μέγαρο Μαξίμου και την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του συντονισμού της κυβέρνησης, ο κ. Παμπούκης ολοκλήρωσε άλλη μία «ελλειπτική τροχιά» γύρω από τον Πρωθυπουργό και επέστρεψε ως βετεράνος των «ειδικών αποστολών».

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κ. Χ. Παμπούκης βρισκόταν στο Βερολίνο για επαφές με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και αξιωματούχους με επιρροή στις δοκιμαζόμενες ελληνογερμανικές σχέσεις. Δεν συνάντησε ίχνη ενθουσιασμού για τιςελληνικές απαιτήσεις, αλλά οι συνομιλητές του, κορυφαίοι συνεργάτες της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, κατέγραψαν το μήνυμα του Πρωθυπουργού ότι χωρίς μια συνολική λύση χρέους η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα εξακολουθήσουν να παραμένουν εγκλωβισμένες στο τούνελ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη το πρωί, ο υπουργός Επικρατείας ανέλαβε να μεταδώσει το μήνυμα ενός άτυπου ελληνικού «βέτο» προς τον γάλλο ακαδημαϊκό και πρώην υπουργό κ. Ζακ Αταλί και άλλους συνομιλητές και συνεργάτες του προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί. Η γαλλική υποδοχή δεν ήταν πολύ καλύτερη της γερμανικής, ωστόσο η προσπάθεια έγινε.

Ευρωπαίοι, κόψτε νόμισμα!

«Η μάχη η οποία δίδεται είναι πρωτίστως μια μάχη που αφορά την Ευρώπη και το μέλλον της» λέει προς «Το Βήμα της Κυριακής»ο κ. Παμπούκης αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. «Δεν μπορείς να λειτουργήσεις μιαν ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς εσωτερική συνοχή. Και δεν μπορεί να κρίνονται όλα τα κράτη με το ίδιο μέτρο. Η Ελλάδα δεν πληρώνει τα ίδια για εξοπλισμούς και το κάνει επειδή η πολιτική Ευρώπη δεν είναι παρούσα». Η άποψη του κ. Παμπούκη είναι ότι «η πρώτη μάχη της παγκοσμιοποίησης έχει αρχίσει και είναι η μάχη ανάμεσα στις αγορές και στις κυβερνήσεις». Ο υπουργός Επικρατείας δεν διστάζει μάλιστα να υποστηρίξει εμμέσως ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κόψει νόμισμα, παρά το γερμανικό σύνδρομο της Βαϊμάρης, αφού, αν αυτό δεν γίνει, μπορεί οι αγορές να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια «Βαϊμάρη άλλου τύπου».

«Πολιτική μαγκιά» του Γιώργου

Ο κ. Παμπούκης υπερασπίζεται τον πρώτο ενάμιση χρόνο του ΠαΣοΚ και αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ήξερε από την αρχή τα πάντα.
«Οταν έχεις πρόβλημα χρέους, μπαίνεις στον διάδρομο του θανάτου. Το ήξερες από τον Οκτώβριο και έλεγες ότι μπορεί να έχεις ακόμη και φαινόμενα Αργεντινής.
Το χρέος είναι τόσο μεγάλο που η βοήθεια από το ΔΝΤ δεν αρκούσε. O Πρωθυπουργός λοιπόν έκανε μια μεγάλη πολύμηνη προσπάθεια και πέ τυχε έναν μηχανισμό και 110 δισ. Ο μηχανισμός ήταν μια πολιτική μαγκιά του Πρωθυπουργού που την πέτυχε όταν η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ήταν μηδενική. Μας έδωσε ρευστότητα και χρόνο για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».
Και καταλήγει ότι έναν χρόνο μετά ο Πρωθυπουργός είναι «ηθικά εξοπλισμένος», αφού ο λαός τήρησε τις υποσχέσεις του, άρα έχει τη δυνατότητα να προβάλει καθαρά τις απαιτήσεις της χώρας. Δεν υποτιμά όμως ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Αν δεν αλλάξουμε, τότε ακόμη και αν έρθει ένας “θείος Μπομπ” και πάρει πάνω του το χρέος, σε έναν χρόνο θα έχει δημιουργηθεί και πάλι» τονίζει και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ τις δεκαετίες του ΄90 και του 2000 κατέβασαν τη στάθμη στο ποτήρι του χρέους, η κυβέρνηση Καραμανλή έριξε πάνω ένα μπουκάλι και το ξεχείλισε».

Υπογράφεις ή σπίτι σου

«Το Ελληνικό είναι το όχημα που μπορεί να αναβαθμίσει την Αττική σαν σύνολο και να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει κάτι» λέει ο κ. Παμπούκης. Ο υπουργός αναμένει τον κ. Χοσέπ Αθεμπίγιο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες στην Αθήνα για άλλη μία «κεκλεισμένων των θυρών» παρουσίαση του masterplan. Ο κ. Παμπούκης δεν προκρίνει διαγωνιστική διαδικασία, όχι μόνο γιατί το Κατάρ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει, αλλά γιατί ένας διαγωνισμός μπορεί να «μπλοκάρει» το έργο για χρόνια. Υπογραμμίζει ότι «η διαφάνεια μπορεί να διασφαλιστεί με πρόσκληση ανοιχτού ενδιαφέροντος με εγγυήσεις και διεθνή σύμβαση που προσφέρει μεγαλύτερη εξασφάλιση για τα συμφέροντα του Δημοσίου».
Ο υπουργός Επικρατείας λέει ότι η διεθνής σύμβαση θα κατατεθεί ασφαλώς στη Βουλή και η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις περί του τρόπου αξιοποίησης του Ελληνικού, είναι κατηγορηματικός: «Και για το Ελληνικό και για όλα τα θέματαθέλω να σταματήσει η λογική “είμαι ολίγον έγκυος”. Η Δημοκρατία το αντέχει». Εννοεί ότι όλες οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν και να συζητηθούν, αλλά οι αποφάσεις πρέπει άμεσα να ληφθούν. «Οποιος υπουργός φοβάται να βάλει υπογραφή να πάει σπίτι του» απαντά στην εύλογη απορία γιατί να υπογράψει κανείς όταν οι εξεταστικές επιτροπές στήνονται με χαρακτηριστική ευκολία. «Η σημασία συμμετοχήςσε ένα κυβερνητικό σχήμα είναι να κινήσεις τα πράγματα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ» ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ

«Πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των ευθυνών» λέει ο κ. Παμπούκης απαντώντας στην κατηγορία ότι δεν λειτουργεί τίποτε στην κυβέρνηση.«Εχουμε κάνει πολλά,να κάνουμε περισσότερα».Θα γίνει ανασχηματισμός; «Δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη συζήτηση.Η λύση είναι να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές».Και όσο για τις αστοχίες; «Η κυβέρνηση είναι σαν τον αρσιβαρίστα.Μπορεί να μην πετύχει με την πρώτη προσπάθεια.Θα πετύχει με τη δεύτερη».Υπάρχει χρόνος για δεύτερες προσπάθειες όταν δεν υπάρχει συντονισμός; Ο υπουργός Επικρατείας,στον οποίο ως το καλοκαίρι καταλόγιζαν ότι δεν συντονίζει επαρκώς,αποφεύγει να μιλήσει για τον υπουργό Εσωτερικών κ.Ι. Ραγκούση,ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό τον Σεπτέμβριο και έπαψε να τον ασκεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου εξαιτίας εσωτερικών διαφωνιών.«Δεν ασχολούμαι με θέματα συντονισμού της κυβέρνησης και τα θεωρώ αντιπαραγωγικά» λέει ο κ.Παμπούκης.«Ο Πρωθυπουργός συντονίζει και δρα.
Στέλνει e-mail ακόμη και τις βραδινές ώρες προκαλώντας εγρήγορση στους υπουργούς του».
Παρ΄ όλα αυτά έχουν ξεκινήσει οι προκριματικοί για τις «δελφινομαχίες».«Οι δελφινομαχίες προκαλούν τρικυμία στο ποτήρι» λέει ο υπουργός.«Η πολιτική έχει κανόνα τον καιρό,το timing,και όσα γίνονται άκαιρα είναι βλαπτικά και άσχημα» συμπληρώνει,για να προσθέσει πως παρ΄ όλα αυτά δεν πιστεύει ότι γίνονται σήμερα «δελφινομαχίες». «Κανείς σοβαρός δεν έχει στο μυαλό του τέτοια πράγματα. Ο μόνος που έχει αξιοπιστία να σώσει τη χώρα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.Αν δεν τον στηρίξουμε,πυροβολούμε τα δικά μας γόνατα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk