Πού χάθηκαν οι σοφοί του Γιώργου

ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ πέρυσι όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου θέλησε να εκσυγχρονίσει το πρωθυπουργικό γραφείο, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο cabinet office. Ορισμένοι έσπευσαν τότε να κάνουν λόγο για ένα είδος «οβάλ» γραφείου κατά τα πρότυπα του Λευκού Οίκου. Στο Μαξίμου μάλιστα έψαχναν να ανακαλύψουν στην Αθήνα νεοκλασικό κτίριο για μεταστέγαση του πρωθυπουργικού γραφείου. Βρέθηκαν μερικά, αλλά ήρθε η οικονομική κρίση και η τρόικα και όλα τα σχέδια «πάγωσαν». Με την τρόικα όμως ήρθαν και πέντε «σοφοί» οι οποίοι θα έκαναν τις αλλαγές στο πρωθυπουργικό γραφείο ώστε να λειτουργήσει σε σύγχρονο περιβάλλον, ανάλογα με τις αυξημένες απαιτήσεις της χώρας μας. Οι πέντε «σοφοί», ξένοι εμπειρογνώμονες, ειδικοί ο καθένας στον τομέα του, πολιτικοί και καθηγητές πανεπιστημίων, είχαν αναλάβει σε πρώτη φάση τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης. Είχε συσταθεί μάλιστα από τον Πρωθυπουργό και ειδική επιτροπή, υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, για τον συντονισμό του έργου τους με στόχο να προχωρήσουν στη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Εναν χρόνο μετά και αφού μεσολάβησε ένας ανασχηματισμός στην κυβέρνηση,το έργο των εμπειρογνωμόνων κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Σιγήν ιχθύος για το τι συμβαίνει με τους «σοφούς» τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ουδείς αναφέρεται σε αυτούς και στο έργο τους, παρά μόνον ίσως η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία βεβαιώνει ότι της παραδόθηκαν από τους «σοφούς» κάποια e-mail (ακόμη και ιδιόχειρες προτάσεις) για τη διαμόρφωση του πρωθυπουργικού γραφείου και οι προτάσεις αυτές αναμένεται να υλοποιηθούν. Πώς θα υλοποιηθούν όμως; Η σημαντικότερη είναι αυτή που ήδη έγινε γνωστή για τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου το οποίο θα εδρεύει στο υπουργείο Εσωτερικών και την τοποθέτηση της κυρίας Βάρτζελη σε θεσμική θέση ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, αποδυναμώνοντας ωστόσο τον θεσμικό ρόλο της Γραμματείας της κυβέρνησης.
Ο πρώτος ξένος σύμβουλος τον οποίο ο Πρωθυπουργός είχε κατονομάσει (προτού ακόμη γίνει το ΠαΣοΚ κυβέρνηση) ήταν ο διάσημος ισπανός πολεοδόμος κ. Γιόσεπ Αθεμπίγιο, που είχε πιστωθεί την αναμόρφωση της Βαρκελώνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Ο κ. Αθεμπίγιο ίσως να είναι ο πλέον γνωστός από τους συμβούλους, αφού συχνά έρχεται στην Ελλάδα και έχει αναλάβει το σχέδιο για την αναμόρφωση του αεροδρομίου του Ελληνικού.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τομάσο Πάντοα Σκιόπα , που βρισκόταν στον πυρήνα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, αρχιτέκτονας του ευρώ, πέθανε ξαφνικά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ηταν ο άνθρωπος που μπορούσε να έρθει σε επαφή και να επηρεάσει ξένες τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς οίκους, αν και είχε ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, φέροντας σε αμηχανία την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου ζητεί (ακόμη) οικονομικό σύμβουλο

Μαζί με τους «σοφούς» ήρθε στη χώρα μας και η λεγόμενη «λεγεώνα των ξένων» του κ. Παπανδρέου, ο καθένας κορυφαίος στον τομέα του, που ονομάστηκαν «σύμβουλοι του Πρωθυπουργού». Παρά το γεγονός ότι άρχισε σιγάσιγά να δημιουργείται ένα δίκτυο δεκάδων καθηγητών, στελεχών οργανισμών, με τους οποίους ο κ. Παπανδρέου επικοινωνούσε καθημερινά, δεν κατέστη ακόμη δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να αποκτήσει οικονομικό σύμβουλο. Ή μάλλον έκανε προσπάθειες να αποκτήσει σύμβουλο για τα οικονομικά, όπως για παράδειγμα τον καθηγητή κ. Ηρακλή Πολεμαρχάκι που τοποθετήθηκε επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και (αργότερα) τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο, αλλά και οι δύο βρίσκονται τον περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό διδάσκοντας σε ξένα πανεπιστήμια. Ετσι, σε καιρούς δύσκολους οικονομικά, ο Πρωθυπουργός παραμένει ουσιαστικά χωρίς οικονομικούς συμβούλους. Οι υπόλοιποι έλληνες σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, όπως ο κ. Α. Δρυμιώτης, επικεφαλής Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής, ο κ. Π. Τσακλόγλου, επικεφαλής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής, και ο κ. Αλ. Κόκκος, επικεφαλής Μονάδας Διά Βίου Μάθησης, παραμένουν ουσιαστικά οι μόνοι θεσμοθετημένοι, δεν έχουν όμως σχέση με τα οικονομικά.
Ο Πρωθυπουργός έχει τακτική συνεργασία με τους ξένους συμβούλους του, όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω e-mail. Μεταξύ αυτών και ο καθηγητής του Χάρβαρντ κ. Ρον Χάιφετζ, ο οποίος είχε παραδώσει πέρυσι μερικά σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων σε κομματικά και κυβερνητικά στελέχη. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και τον σουηδό τεχνοκράτη, γιο του Ούλοφ Πάλμε, κ. Γιοακίμ Πάλμε και ανήγγειλε ότι θα αναλάβει την αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και θα προτείνει λύσεις για τον εξορθολογισμό του. Προς το παρόν η αρμόδια υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης είναι αυτοί που συνεργάζονται με την τρόικα.
Ενας από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του Πρωθυπουργού είναι ο Κέβιν Φεδερστόουν, ο οποίος πολλές φορές έχει αρθρογραφήσει υπέρ της Ελλάδας. Πέραν των φιλικών αισθημάτων του για την Ελλάδα, είναι βαθύς γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας Ορισμένοι πιστεύουν ότι λόγω της δύσκολης συγκυρίας που περνάει η χώρα ο Πρωθυπουργός έχει «παγώσει» τους ξένους συμβούλους του. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό, αφού, όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του, μπορεί να μην έρχονται στην Ελλάδα αλλά έχει σχεδόν καθημερινή επαφή μαζί τους: «Ορισμένα e-mail που έρχονται νυχτιάτικα στα κινητά των υπουργώνείναι ιδέες ή προτάσεις των συμβούλων του προέδρου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk