Ο Ντερούζ σκέπτεται αν θα ξανάρθει

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από επικεφαλής της αποστολής των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων μετέδωσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στον επίτροπο κ. Ολι Ρεν ο κ. Σερβάς Ντερούζ μετά την – κατά την άποψή του- άδικη και σκληρή υποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των δηλώσεών του για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Ο Φλαμανδός κ. Ντερούζ, ο οποίος θεωρείται ταυτισμένος με την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, εκτιμά ότι η αποφασιστικότητά του να βοηθήσει τη χώρα να σπάσει το φράγμα των αγορών διαστρεβλώθηκε και παρερμηνεύθηκε ως.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από επικεφαλής της αποστολής των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων μετέδωσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στον επίτροπο κ. Ολι Ρεν ο κ. Σερβάς Ντερούζ μετά την – κατά την άποψή του- άδικη και σκληρή υποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των δηλώσεών του για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Ο Φλαμανδός κ. Ντερούζ, ο οποίος θεωρείται ταυτισμένος με την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, εκτιμά ότι η αποφασιστικότητά του να βοηθήσει τη χώρα να σπάσει το φράγμα των αγορών διαστρεβλώθηκε και παρερμηνεύθηκε ως… ανάρμοστη παρέμβαση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ρεν δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και ο κ. Ντερούζ παραμένει επικεφαλής της αποστολής. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν θα συμμετάσχει στην επόμενη επίσκεψη στην Αθήνα ή θα ελέγχει την αποστολή από το γραφείο του στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύη ερώτηση που απασχόλησε τους εμπειρογνώμονες της τρόικας στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες μετά την είδηση για την καρατόμηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλου ήταν αν «θα συνεχιστεί η πολιτική των αποκεφαλι σμών». Πέραν τούτου, διαπιστώνονται νέοι κακοί οιωνοί. Ο πλέον ανησυχητικός είναι η… μείωση του πληθωρισμού. Ασφαλώς ήταν στόχος του προγράμματος, ωστόσο λέγεται ότι δεν μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού, απλώς γιατί τέτοια βελτίωση δεν υφίσταται. Ταυτοχρόνως η καθίζηση των εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2011 ενισχύει την υποψία περί ενδεχόμενης βύθισης σε μεγαλύτερη ύφεση. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας εκτιμούν ότι αν ο πληθωρισμός μειωθεί και τον Μάρτιο τότε θα επιβεβαιωθεί ότι οφείλεται σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας μεγαλύτερης της προβλεπομένης η οποία κατ΄ επέκταση θα επαληθεύσει την εκτίμηση περί βαθύτερης ύφεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και αν πρόκειται να τηρηθεί ο στόχος για το έλλειμμα, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετα έσοδα ή νέες περικοπές δαπανών.
Η τρόικα δεν διαθέτει την εξουσιοδότηση να εργαστεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους πολλοί εμπειρογνώμονες, ιδίως Αμερικανοί, εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση είναι «αναπόφευκτη». Αυτό δεν σημαίνει π.χ. ότι θα πληγούν τα Ταμεία αφού τα ομόλογα που διαθέτουν μπορεί άριστα να υποστούν μόνο επιμήκυνση. Η απόφαση ανήκει τυπικά και νομικά στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ θέτει αμετακίνητα εμπόδια στην αναδιάρθρωση για να μην εκθέσει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα, έστω κι αν λέγεται ότι δεν αμφισβητεί αυτό που υποστηρίζουν κορυφαίοι ειδικοί στη διαχείριση κρατικού χρέους: Οτι η μακρά αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της Ελλάδας και των τραπεζών της στις αγορές και την εκτόνωση της πιστωτικής ασφυξίας που πνίγει την πραγματική οικονομία θα αρχίσει την ημέρα που θα επέλθει γενναίο «κούρεμα» στο δημόσιο χρέος έτσι ώστε το τελευταίο να επιστρέψει σε επίπεδο αντίστοιχο των δυνατοτήτων της οικονομίας να το υποστηρίξει.

ΠΡΩΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΜΕΤΑ «ΚΟΥΡΕΜΑ»

Η τρόικα, προς το παρόν, επιμένει ανεπισήμως ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά το όποιο «κούρεμα». Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δεν μπορεί να παρακάμψει τον κ.Τρισέ, αφού είναι η ΕΚΤ εκείνη που διατηρεί εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες με τη χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας. Σε περίπτωση μονομερούς αναδιάρθρωσης η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποσύρει τη ρευστότητα και να εξωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, γι΄ αυτό ακριβώς η αναδιάρθρωση δεν αποφασίζεται παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί εκτιμούν σε απόρρητες συζητήσεις τους ότι «υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk