Στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ελσίνκι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε να έχει μαζί του, εκτός από τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκη, και τους δύο συμβούλους του, κκ. Χρ. Λαζαρίδη και Ι. Μουρμούρα. Η απόφασή του να πάρει μαζί του στη φινλανδική πρωτεύουσα τα δύο στελέχη και να μείνουν στην Αθήνα οι δύο αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Οι κκ. Λαζαρίδης και Μουρμούρας ήταν μαζί του επί περίπου τρεις ημέρες και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για πολλά θέματα. Δεν ήταν τυχαίο· όπως φάνηκε αργότερα, είχαν ιδιαίτερο βάρος στον σχεδιασμό της «γαλάζιας» οικονομικής πρότασης.

Την Καθαρά Δευτέρα, τρεις ημέρες μετά τη σύνοδο του ΕΛΚ, οι κκ. Χρ. Λαζαρίδης και Ι. Μουρμούρας ήταν και πάλι με τον κ. Αντ. Σαμαρά, επί πέντε ώρες, στο σπίτι του προέδρου της ΝΔ στην Κηφισιά. Εκεί, με την παρουσία και άλλων στενών συνεργατών του, όπως οι κκ. Ι. Μιχελάκης, Δ.Σταμάτης , Ανδρ. Λυκουρέντζος (γραμματέας ΝΔ), Κ. Τασούλας (γραμματέας ΚΟ), ο κ. Σαμαράς προετοιμάστηκε για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου το επόμενο πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση της επικαιροποιημένης οικονομικής πρότασης, το αποκαλούμενο και ως «Ζάππειο ΙΙ», που αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα του Απριλίου για να υπάρχει πλήρης εικόνα των δεδομένων που θα προκύψουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, έχουν οι κκ. Λαζαρίδης και Μουρμούρας. Επίσης στην ομάδα συμμετέχουν και επεξεργάζονται πτυχές του σχεδίου οι αναπληρωτές τομεάρχες κκ. Σταϊκούρας, Μηταράκης και Ι .Βρούτσης.

«Οδηγός» ισορροπίας

Με κεντρικό σύνθημα την «επανεκκίνηση» της οικονομίας με εντατικούς ρυθμούς, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που θα έχει στο επίκεντρό του τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η στρατηγική θα είναι η ίδια με αυτή που περιγράφηκε στην παρουσίαση των «γαλάζιων» προτάσεων τον Ιούλιο του 2010, αλλά θα αποφευχθεί οποιαδήποτε αναφορά στον μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες. Θα επιμείνει, όμως, ότι δεν πρέπει να σταματήσει η μάχη για τον περιορισμό του ελλείμματος, αλλά να συνεχιστεί με στοχευμένους τρόπους και όχι με οριζόντιες περικοπές και φοροεπιδρομή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει πολλές από τις προτάσεις του Ιουλίου του 2010 λέγοντας ότι αρκετές ήδη υιοθετούνται από το ΠαΣοΚ και θα επιμείνει και πάλι στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας η οποία κατά τους υπολογισμούς του «γαλάζιου» επιτελείου ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ σε αντικειμενική αξία.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι με την πρόταση της ΝΔ μπορεί να επιτευχθεί επανεκκίνηση της οικονομίας, ανάπτυξη και έλεγχος των ελλειμμάτων και ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να προτάξει τις εξής έννοιες-κλειδιά: «Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», «Ανταγωνιστικότητα» και «Εξωστρέφεια».

Στην παρουσίαση του προγράμματος θα γίνεται λόγος για την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα αναφέρεται ότι θα χρειαστούν θυσίες και μέτρα αλλά όχι με την μορφή της σημερινής έντασης και κλίμακας. Ο κ. Σαμαράς θα πει όχι σε αύξηση φόρου και θα εμφανιστεί αντίθετος στην οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων. Επίσης θα προβάλει: μείωση φορολογικών συντελεστών, αντικειμενικοποίηση της φορολογικής βάσης, σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου για πρώτη κατοικία με 2% για 10 έτη, πενταετή κατάργηση «πόθεν έσχες» για κατοικία (γενικά), συμψηφισμούς οφειλών από και προς το Δημόσιο.

Γιάννης Μουρμούρας: Ο καθηγητής που εμπιστεύεται ο πρόεδρος

Πριν από έναν μήνα ο 45χρονος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο τα «μακροοικονομικά ανοικτής οικονομίας» μίλησε σε εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής με τίτλο «Η πολιτική οικονομία της ευρωζώνης».

Απέναντί του είχε τον πρώην Πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη, που τον άκουσε με πολλή προσοχή, όπως και τους οικονομολόγους κκ. Γ. Κριμπά, Β. Ράπανο , Ι. Στουρνάρα, Γκ. Χαρδούβελη και Π. Κορλίρα. «Γεια σας, κύριε καθηγητά» είπε στον στενό οικονομικό σύμβουλο του κ. Σαμαρά και έδειξε να συμφωνεί σε πολλά σημεία της ομιλίας του με θέμα «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κρίση δανεισμού».
Γνωρίζεται χρόνια με τον κ. Σαμαρά και είναι ο σύμβουλος που δίνει μια ακαδημαϊκή χροιά στις συσκέψεις, όπου κυριαρχούν οι οικονομικοί όροι. Πτυχιούχος του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην οικονομική επιστήμη (LSΕ) και διδακτορικό στα οικονομικά, έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Λονδίνου, του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου και εξελέγη ομόφωνα τακτικός καθηγητής σε ηλικία 36 ετών.

Θεωρείται ο πλέον ειδικός στα θέματα της ΟΝΕ (έχει γράψει και σχετικό βιβλίο) στο επιτελείο του κ. Σαμαρά που τον είχε μαζί του και στην επίσκεψη που έκανε στη Φραγκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Λέγεται ότι είναι ο εισηγητής της πρότασης να διαχωρίσει η ΝΔ τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και της οικονομικής πολιτικής που ασκείται μέσω του μνημονίου. Πολύ συχνά αρθρογραφεί για να «περάσει» τις θέσεις της ΝΔ σε μακροοικονομικά θέματα, ενώ συμμετέχει ως ομιλητής σε συνέδρια, όπως θα κάνει το επόμενο διάστημα, όπου μαζί με τον κ. Χαρδούβελη θα είναι βασικοί εισηγητές στο διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ που θα γίνει στην Αθήνα.

Με τον κ. Μουρμούρα συνεργάζεται συχνά και ο κ. Λαζαρίδης που είναι από τα ελάχιστα στελέχη- κάποιοι λένε ότι είναι ο μόνος- με τα οποία ο κ. Σαμαράς έχει τόσο στενή σχέση. Θεωρείται από τους εμπνευστές της ιδέας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Εξαρχής υποστήριζε ότι θα αποφέρει σε μεσοπρόθεσμο διάστημα ποσό σχεδόν ίσο με αυτό που θα δοθεί στην Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης.

Η Ντόρα στήνει παγίδα στη Συγγρού

Προβληματισμό προκαλεί σε μεγάλο αριθμό βουλευτών της ΝΔ η συζήτηση που ξεκίνησε- με πρωτοβουλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη – για την αυξημένη πλειοψηφία που πρέπει να συγκεντρώσει στη Βουλή το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Η κυρία Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε υπέρμαχη της άποψης ότι το Σύμφωνο πρέπει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Με την πρόταση συμφώνησε και ο ΓΓ της ΚΟ του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδης, αν και προέβαλε το επιχείρημα ότι το μνημόνιο ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία. Η κίνηση της κυρίας Μπακογιάννη έχει σαφή στόχο, όπως λένε έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Και αυτό διότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιδιώξει την ψήφιση από τουλάχιστον 180 βουλευτές, ενδέχεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση ορισμένοι «φιλελεύθεροι» βουλευτές της ΝΔ που θα είναι δύσκολο να καταψηφίσουν, όπως έπραξαν με το μνημόνιο. Τότε «λυτρώθηκαν» και βγήκαν από το αδιέξοδο λόγω της κίνησης της κυβέρνησης να μη ζητήσει να υπάρξει η ψήφιση του μνημονίου από τα 3/5 της Βουλής.

«Η Μπακογιάννη θέλει να φέρει προ των ευθυνών τους τις λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις,και κυρίως τη ΝΔ» λένε αρκετοί, αν και αναγνωρίζουν ότι όσο επικίνδυνο θα είναι για τη ΝΔ, άλλο τόσο δύσκολη και πιο οδυνηρή περιπέτεια θα είναι για την ΚΟ του ΠαΣοΚ η αναζήτηση αυξημένης πλειοψηφίας.

Γι΄ αυτό πολλοί επιμένουν ότι τελικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, εκτός αν… επιδιώξει τη συναίνεση διά της κοινοβουλευτικής οδού με αυτόν τον τρόπο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και τον κ. Σαμαρά.

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν έχουν εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η πρώτη αντίδραση είναι ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί με 180 από τη στιγμή που μια διεθνής σύμβαση, όπως ήταν το μνημόνιο, ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία.

Κώστας Καραμανλής: «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι λύση»

«Εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη»
χαρακτηρίζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Κ. Καραμανλής στις συζητήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με πολιτικούς του φίλους που τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο. Ο τέως πρωθυπουργός στις αναλύσεις που κάνει υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Σπεύδει όμως να διευκρινίσει ότι στο σημερινό ρευστό πολιτικά κλίμα η λύση δεν είναι οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες θεωρεί καταστροφικές. «Δεν πρέπει να είναι η πρώτη λύση μια εκλογική αναμέτρηση. Θα ήταν επιζήμια για τη χώρα» έχει αναφέρει σε συνομιλητή του. Παράλληλα δεν θεωρεί πιθανό σενάριο να προσφύγει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε πρόωρες εκλογές, παρά την πίεση που του ασκείται.

Ο ίδιος επιμένει- ακόμη και σήμερα – ότι επί των κυβερνήσεών του υπήρχε κρίση ελλείμματος αλλά όχι δανεισμού, η οποία προέκυψε μετά, και υπεραμύνεται της λεγόμενης – από τον τότε επικοινωνια- κό μηχανισμό της ΝΔ«ήπιας προσαρμογής».

Με επιχειρήματα, όπως «έκανα ό,τι μπορούσα» και «οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν στο επίπεδο που άντεχε η ελληνική κοινωνία» , προσπαθεί να αντικρούσει όσα του καταλογίζουν, χωρίς να καταφέρνει όμως τις περισσότερες φορές να πείσει τους συνομιλητές του για την ορθότητα των επιλογών και των αποφάσεών του. Παρά το γεγονός ότι επιμένει να λέει πως δεν ήταν αλάνθαστος, τονίζει με έμφαση σε κάθε ευκαιρία ότι την προεκλογική περίοδο του 2009 είχε θέσει ο ίδιος ως μείζον ζήτημα την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδό της από την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Κατέθεσα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο. Δυστυχώς,η πλειοψηφία των πολιτών δεν ενέκρινε την πολιτική που πρότεινα» είναι μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του.

«Περίμενα πιο ανθεκτικό τον Παπανδρέου»

Ο κ. Καραμανλής, που βρίσκεται πολύ συχνά στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ο οποίος τον κατηγορεί για την κατάσταση που παρέλαβε, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα πυρά που δέχεται. Τις περισσότερες φορές εξοργίζεται όταν ακούει να του επιρρίπτουν ευθύνες και να τον κατηγορούν ότι με τις επιλογές του κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και πως ήταν ο βασικός συντελεστής της σημερινής εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης.
Αν και επιρρίπτει ευθύνες στον Πρωθυπουργό για τη σημερινή κατάσταση, τονίζει στους συνομιλητές του ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, έγινε λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που έδειξαν οι διεθνείς αγορές στην ελληνική οικονομία. Δεν διστάζει όμως να πει ανοιχτά ότι περίμενε ο κ. Παπανδρέου να είχε περισσότερες πολιτικές αντοχές και τον έχει εκπλήξει η ραγδαία κυβερνητική φθορά που καταγράφεται. Ο ίδιος προ καιρού είχε πει σε συνομιλητές του ότι ο Πρωθυπουργός συναντά δυσανάλογες αντιδράσεις σε σχέση με τις αλλαγές που προωθούνται. Πίστευε μάλιστα ότι ο κ. Παπανδρέου θα πιεζόταν αρκετά, αλλά θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα σημερινά εμπόδια χωρίς μεγάλες εντάσεις και εσωκομματικές αναταράξεις.

Σε απόσταση από τον… Σαμαρά

Κεντρικό θέμα συζήτησης με τους περισσότερους που υποδέχεται στο γραφείο του- το οποίο είναι σημείο αναφοράς για τους «καραμανλικούς»- είναι η οικονομική κατάσταση και αποφεύγει να αναφερθεί στα εσωκομματικά της ΝΔ. Παρακολουθεί από απόσταση τις κινήσεις του προέδρου του κόμματος κ. Αντ.Σαμαρά, διαφωνεί με αρκετά σημεία της στρατηγικής του, αλλά δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα με τη στάση του.

Ο πάγος με τον κ. Σαμαρά δεν έχει λιώσει, παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς από την ηγετική ομάδα του κόμματος, αλλά ακόμη και από την αναφορά του προέδρου της ΝΔ στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, ότι οι σχέσεις τους είναι πολύ καλές και παραμένουν αδιατάρακτες. Εξάλλου ουσιαστική συνάντηση και «ανοιχτή» συζήτησή του με τον κ. Σαμαρά δεν υπήρξε ώστε να διαλυθούν τα σύννεφα.

Γιώργος Αλογοσκούφης: Δεν θα αφήσω την οικονομική μου πολιτική απροστάτευτη»

Αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης μόλις είχε αφιχθεί στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε ένα ακαδημαϊκό συνέδριο, όπου θα ήταν ομιλητής για τη διεθνή οικονομική κρίση. Στην Αθήνα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βρετανική πρωτεύουσα, κυριαρχούσαν τα σχόλια για την επανεμφάνισή του σε κομματικό ακροατήριο.

Η ομιλία του κ. Αλογοσκούφη λίγες ώρες νωρίτερα σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (φοιτητική παράταξη της ΝΔ) προκάλεσε έντονη συζήτηση και στο εσωτερικό του κόμματος. Πολλοί διερωτήθηκαν για τον λόγο της επανεμφάνισής του, σε μια χρονική στιγμή που ασκείται έντονη κριτική και στις κυβερνήσεις Καραμανλή για την οικονομική πολιτική που ακολούθησαν.

«Δεν σηματοδοτεί κάτι η εμφάνισή μου» είπε μιλώντας στο «Βήμα» ο άλλοτε πανίσχυρος «τσάρος» των κυβερνήσεων Καραμανλή και διευκρινίζει ότι δεν έχει σκοπό να εμπλακεί εκ νέου στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Με κάλεσαν οι φοιτητές και ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή τους. Είχα περίπου ενάμιση χρόνο να μιλήσω δημόσια σε ακροατήριο, εκτός από ελάχιστες εμφανίσεις σε ΜΜΕ» λέει.

Ο κ. Αλογοσκούφης, θέλοντας να σταματήσει εξαρχής διάφορα σενάρια για επιστροφή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, ξεκαθαρίζει: «Δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές». Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση από τη νέα ηγετική ομάδα, ενώ πολιτικοί του φίλοι υπενθυμίζουν ότι ο πρώην υπουργός ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα με δημόσια δήλωσή του στις 5 Οκτωβρίου, μετά τη μη επανεκλογή του στην Α΄ Αθηνών.

«Παραμένω ενεργός πολίτης στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης» ανέφερε στη δήλωσή του μετά τις εκλογές και σε αυτήν παραμένει, τονίζοντας ότι προτεραιότητά αυτή την περίοδο έχουν τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Ο ίδιος όμως υπογραμμίζει με έμφαση ότι θα λέει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την άποψή του και επισημαίνει με έμφαση πως είχε την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής περίπου πέντε χρόνια. «Δεν θα αφήσω την οικονομική πολιτική που άσκησα απροστάτευτη».

Για τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας συνομιλεί πολύ συχνά με τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, αν και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ούτε με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά ούτε με στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ