Ο πρώην διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου και πιστός μέχρι τέλους συνεργάτης του γίνεται συχνά αποδέκτης των έντονων προβληματισμών μιας μερίδας ανθρώπων οι οποίοι συνέδεσαν τη μοίρα τους με την πορεία του ΠαΣοΚ, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του τη ζώσα ιστορία του Κινήματος, τον άνθρωπο που διαχειριζόταν «εν λευκώ» τις σημαντικές υποθέσεις που αναλάμβανε, «απηχώντας πάντα τις απόψεις και τις επιδιώξεις του Ανδρέα και δίχως να τον παρερμηνεύει ποτέ ή να τον οικειοποιείται» , όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά εκείνοι που τον ξέρουν καλά. Και πράγματι, ο κ. Λιβάνης «τρέφει βαθιά πίστη στους Παπανδρέου,σεβασμό και ευλάβεια στον Ανδρέα», όπως λένε οι ίδιοι, «έχοντας δεσμευθεί ηθικά να σέβεται το όνομα αυτό, χωρίς να συμφωνεί απαραιτήτως».
Ο κ. Λιβάνης στήριξε τον κ. Γ.Παπανδρέου όταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος έθεσε θέμα ηγεσίας, αλλά σήμερα παρακολουθεί αποστασιοποιημένος τα τεκταινόμενα. Αποστασιοποιημένο εξάλλου, έως και περιθωριοποιημένο, παρακολουθεί τις εξελίξεις όλο το «πατριωτικό ΠαΣοΚ», το οποίο στρατεύθηκε με όλες τις δυνάμεις του υπέρ του κ. Παπανδρέου στην κούρσα για την αρχηγία, εκφράζοντας ωστόσο πλέον τη δυσαρέσκειά του για «πλήρη μετάλλαξη από τις ιδρυτικές αρχές του ΠαΣοΚ και στροφή προς άκρατες νεοφιλελεύθερες επιλογές με σοβαρές επιπτώσεις και στα εθνικά συμφέροντα της χώρας». Για τον κ. Λιβάνη, πάντως, «δεν υπάρχει παραδοσιακό και μη ΠαΣοΚ». «Υπάρχει ένα ΠαΣοΚ και ενιαίο. Και είμαι σαφώς υπέρ του ενιαίου ΠαΣοΚ» φέρεται να λέει σε όσους διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους. Από εκεί και πέρα όσοι τον γνωρίζουν από παλιά ξέρουν καλά πως «όταν μιλάει συνηθίζει να είναι ειλικρινής και να μην κρύβει λόγια», όπως έχει επισημάνει σε συνομιλητές του, τονίζοντάς τους ότι «δεν είναι καλές οι ώρες και η στιγμή δεν είναι κατάλληλη». «Αν χρειαστεί, να είστε σίγουροι ότι θα μιλήσω» έχει πει χαρακτηριστικά ο 86χρονος πολιτικός.
Παράγοντες του «παλαιού ΠαΣοΚ» που διατηρούν επικοινωνία μαζί του προσπαθώντας να τον ερμηνεύσουν, θεωρούν ότι ο κ. Λιβάνης ανήκει στην κατηγορία εκείνων που ανησυχούν σοβαρά, τόσο για τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της, όσο και για την πορεία των εθνικών ζητημάτων, με αιχμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θέμα το οποίο αναδεικνύεται άλλωστε και από σειρά εκδοτικών πρωτοβουλιών του οίκου Λιβάνη, μεταξύ των οποίων και τα βιβλία του ακαδημαϊκού κ. Β. Μαρκεζίνη, ο οποίος ασκεί δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου στον τομέα αυτόν. Ωστόσο, από την άλλη, ο κ. Λιβάνης διατηρεί αποστάσεις από εγχειρήματα εθνικοπατριωτικής κατεύθυνσης, όπως η «Σπίθα» του κ. Μ.Θεοδωράκη , αν και πολιτικοί φίλοι του, όπως ο συνταγματολόγος κ. Γ.Κασιμάτης , άλλοτε νομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ή ο ηθοποιός κ. Στ.Ληναίος, διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην κίνηση του διάσημου μουσικοσυνθέτη.
Στο ίδιο πλαίσιο του επικρατούντος προβληματισμού εντάσσουν ορισμένοι και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Επίκαιρα» (με εκδότη τον κ. Ηλ.Λιβάνη, γιο του παλαίμαχου πολιτικού), το οποίο κινείται σε μια σαφή επικριτική γραμμή έναντι των κυβερνητικών χειρισμών και ιδιαιτέρως του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , στον οποίο αποδίδεται ότι «μας εγκλώβισε (σ.σ.: στο μνημόνιο) χωρίς εξουσιοδότηση», όπως αναφέρεται στο editorial του τρέχοντος τεύχους, στο οποίο επισημαίνεται ευθέως ότι «ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι προβληματίζονται για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης», ενώ τονίζεται ότι «οι τολμηρές αποφάσεις και το αναγεννητικό όραμα προϋποθέτουν ηγέτες με πολιτικό μεγαλείο, ώστε να αλλάξουν πολιτική,να υποστηρίξουν σθεναρά τις θέσεις για αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου».
«Τα “Επίκαιρα” τα εκδίδει ο γιος μου και βρίσκονται εκτός της “μητέρας πατρίδας”, δηλαδή του εκδοτικού οίκου.Οσον αφορά εμένα, δεν έχω καμία σχέση» απαντά ο κ. Λιβάνης μονότονα σε όσους τον ρωτούν αν βρίσκεται ο ίδιος από πίσω από αυτές τις βολές, επισημαίνοντάς τους: «Περισσεύουν οι “καλοπροαίρετες” συζητήσεις στις ημέρες μας. Ας αφήσουμε αυτούς που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή να κάνουν τη δουλειά τους». Αλλά και στον εκδοτικό χώρο δεν έχει κάποια ανάμειξη από το 1982, όταν ανέλαβε πολιτική θέση. Ο κ. Λιβάνης παραχώρησε τότε τα πλήρη δικαιώματα στη σύζυγό του, στον γιο του, Ηλία, και στην κόρη του, Γιώτα. Τα δύο παιδιά του βρίσκονται έκτοτε στο τιμόνι της γνωστής εκδοτικής επιχείρησης, με τη δέσμευση να μην πωλούν βιβλία σε υπουργεία, τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς. Κατά τα λοιπά, όταν χρειάζονται τη βοήθειά του, ο ίδιος τους λέει την άποψή του ή κάνει τις παρατηρήσεις του, αναφέρουν οι γνωρίζοντες. Το θέμα του περιοδικού και της αντικυβερνητικής κατεύθυνσής του έχει τεθεί διακριτικά, σύμφωνα με πληροφορίες και από την πλευρά Παπανδρέου, αλλά η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: «Ο Αντώνης Λιβάνης δεν έχει καμία ανάμειξη».

«ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ»

Οι προσωπικές σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Λιβάνη δεν έχουν διακοπεί. Ο κ.Γ. Παπανδρέου, όπως κάθε χρόνο, τον επισκέφθηκε και εφέτος, την ημέρα του Αγίου Αντωνίου, στο σπίτι του στην Κηφισιά για να του ευχηθεί τα χρόνια πολλά. Εκεί βρισκόταν και όλο το «παλαιό ΠαΣοΚ». Κάποιοι εκ των παρισταμένων δεν ξεχνούν, άλλωστε, ότι ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας του Κινήματος, το βράδυ της εκλογικής ήττας της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, όταν ξέσπασε η διαμάχη με τον κ.Ευ. Βενιζέλογια την ηγεσία, παρενέβη προσωπικώς για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Παπανδρέου:«Θα δώσεις τη μάχη και θα κερδίσεις. Το επιβάλλει η ιστορία σου. Κι εμείς είμαστε μαζί σου»φέρεται να του είχε πει. Λίγες ημέρες αργότερα, εξάλλου, με γραπτή δήλωσή του τον στήριξε δημοσίως ως τον μόνο που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του ΠαΣοΚ.

ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1962

Η γνωριμία του κ.Λιβάνη με τους Παπανδρέου ξεκινά το 1962, όταν οΓεώργιος Παπανδρέου, ο παππούς του νυν Πρωθυπουργού,επισκέφθη- κε την Πάτρα.Εναν χρόνο αργότερα θα συνδεθεί με τονΑνδρέα Παπανδρέου και το 1964 αναλαμβάνει διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου ως υπουργού Συντονισμού.Το 1972,μετά την εξορία, μαζί με τους στενούς φίλους του κκ.Ι. Χαραλαμπόπουλο καιΙ.Καψή, δημιουργούν τον εκδοτικό οργανισμό «Νέα Σύνορα».Θα συνεχίσει μόνος του όταν εκείνοι θα ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, παράλληλα με την πολιτική δράση του στο πλάι πάντα του ιδρυτή του ΠαΣοΚ,ενώ μετά τη θριαμβευτική νίκη στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, αναλαμβάνει διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Γραφείου του Ανδρέα.Από το 1993 ως το 1996 υπήρξε υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ