Από την τραγωδία στην κάθαρση

Η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Καθαρά Δευτέρα έμοιαζε με χορό σε αρχαία τραγωδία. Ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την απόφασή του να τηρήσει σκληρή γραμμή στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Ακολούθησε ένας πολυφωνικός «ψαλμός», ασυντόνιστος, που δεν οδήγησε το δράμα στη λυτρωτική κορύφωση. Οι υπουργοί παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για το μνημόνιο και διχάστηκαν για το «βέτο». Αλλά και ο κ. Παπανδρέου δεν έδειξε ενδιαφέρον για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας μετά τη σύνοδο κορυφής.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Καθαρά Δευτέρα έμοιαζε με χορό σε αρχαία τραγωδία. Ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την απόφασή του να τηρήσει σκληρή γραμμή στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Ακολούθησε ένας πολυφωνικός «ψαλμός», ασυντόνιστος, που δεν οδήγησε το δράμα στη λυτρωτική κορύφωση. Οι υπουργοί παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για το μνημόνιο και διχάστηκαν για το «βέτο».
Αλλά και ο κ. Παπανδρέου δεν έδειξε ενδιαφέρον για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας μετά τη σύνοδο κορυφής. Το ρευστό σκηνικό φαίνεται ότι έχει αναδιατάξει τους συσχετισμούς στην κυβέρνηση. Ολους τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν δύο διακριτές γραμμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οι υπέρμαχοι του μνημονίου και όσοι ζητούσαν την αναθεώρηση κάποιων σημείων του που υποδαυλίζουν την κοινωνική ένταση. Στη διευρυμένη σύσκεψη της Κ. Δευτέρας εμφανίστηκαν τρεις «γραμμές» και κάποιοι ανένταχτοι. Η συζήτηση, μολονότι δεν ήταν όσο ανοιχτή θα ήθελαν ορισμένοι από την πλευρά του Πρωθυπουργού, έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς να εκφράσουν τις απόψεις που δεν τους δίνεται η ευκαιρία να πουν στις συνεδριάσεις για τα νομοσχέδια.

Τίποτε δεν είναι τζάμπα

Οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Λοβέρδος, Π. Μπεγλίτης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου υποστήριξαν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πάση θυσία. Αυτή η ομάδα εξέφρασε και ριζοσπαστικές απόψεις. Κάποιοι επισήμαναν ότι ήρθε η ώρα να γίνει αντιληπτή από όλους η αντίφαση των διαπραγματεύσεων: όσο ευνοϊκή λύση πετύχει η χώρα στις Βρυξέλλες τόσο πιο δύσκολες αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, επειδή τίποτε δεν θα δοθεί τζάμπα.
Ο κ. Λοβέρδος λέγεται ότι πρότεινε να φτιάξει ξανά η κυβέρνηση τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ιστορία των 50 δισ. ευρώ. Ζήτησε επίσης από όσους συναδέλφους του τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του μνημονίου να αναλογιστούν τι θέμα ανοίγουν. «Το θέμα δεν θα ανοίξει μόνο από τη δική μας πλευρά. Θα ανοίξει και από τη δική τους» φέρεται να είπε. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο της άσκησης βέτο, διατυπώνοντας την άποψη ότι μια χώρα είναι ισχυρή όχι γιατί μπλοκάρει αποφάσεις ή γιατί εντάσσεται σε κάποιο συσχετισμό δυνάμεων αλλά επειδή η κυβέρνησή της ξέρει τι κάνει και ο λαός είναι πειθαρχημένος κα πρόθυμος να συνεισφέρει.
«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ενοχικοί όταν προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα. Οποιος τελεί εν αμφιβολία δεν μπορεί να προχωρήσει» είπε. Ο κ. Μπεγλίτης έκανε μια ανάλυση των συσχετισμών στην Ευρώπη η οποία κατέληξε στο ερώτημα: «Βλάκες νομίζετε ότι είναι οι Γάλλοι που συμμάχησαν με τη Μέρκελ;» .

Στήριξη από Βενιζέλο

Εντύπωση έκανε σε πολλούς η ισχυρή υποστήριξη- «άνευ όρων» τη χαρακτήρισαν ορισμένοι- που έδωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός Αμυνας όμως δεν είχε στο μυαλό του τις εσωτερικές ισορροπίες. Θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση που διεξάγεται είναι πιο σημαντική από αυτές για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα ή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς διακυβεύεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Εμείς ζητούμε την εσωτερική ολοκλήρωση μνημονίου» φέρεται να είπε. «Χωρίς τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δεν ολοκληρώνεται η λογική του μνημονίου που εμείς σεβόμαστε και εφαρμόζουμε». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμη ότι η μνημονιακή λογική συνδέεται με την πραγματική οικονομία μέσω των τραπεζών, οι οποίες πήραν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου περίπου 100 δισ. ευρώ. «Αυτό γίνεται πρόβλημα αντίστοιχο με το δάνειο της τρόικας. Πρέπει να συμφωνηθεί ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση αν δεν γίνει διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος» σημείωσε.
Οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εκφράζουν πολλές φορές παραπλήσιες θέσεις. Δεν βλέπουν με κακό μάτι την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και μίλησαν υπέρ του «βέτο». «Ολοι στηρίξαμε τις βασικές διαπραγματευτικές θέσεις όπως τις παρουσίασε ο Πρωθυπουργός. Υλοποιούμε τις βασικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μας κάνοντας αμοιβαίες προσαρμογές» παρατηρεί η υπουργός Εργασίας, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση γιατί, όπως λέει, οι αγορές και τα κερδοσκοπικά funds κερδίζουν από την κρίση, άρα δεν έχουν κίνητρο να ανοίξουν οι αγορές.

«Τρίτος δρόμος»

Τον «τρίτο δρόμο» στην κυβέρνηση ακολουθούν οι κκ. Χρ. Παπουτσής και Κ. Σκανδαλίδης. Πρόκειται για δύο έμπειρα στελέχη τα οποία διατηρούν την αυτονομία τους και δεν διστάζουν να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις, ακόμη και τις διαφωνίες τους στα υπουργικά συμβούλια.
Ο κ. Παπουτσής, παρ΄ ότι στη σύσκεψη τάχθηκε με ένταση κατά της άσκησης «βέτο» από την κυβέρνηση στις συνόδους κορυφής, δημοσίως επέλεξε να στηρίξει την επίσημη θέση. «Αυτό που κάνει ο Παπανδρέου και το κάνει καλά είναι να μιλάει στους ομολόγους του ως ίσος προς ίσο. Κάποιες στιγμές απαιτείται και αυστηρός τόνος.Στην Ευρώπη άλλωστε αυτά ενυπάρχουν στην κουλτούρα της διαπραγμάτευσης» παρατηρεί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk