ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

* * Το κατάλληλο timing αναζητεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να προχωρήσει στην πώληση του 20% της Finansbank, μέσω της οποίας προσδοκά να ενισχυθεί κεφαλαιακά κατά 1 δισ. ευρώ. \334 Την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Α. Θωμόπουλος βρέθηκαν για τον λόγο αυτόν στο Λονδίνο, όπου είχαν συναντήσεις με τους αναδόχους αλλά και με επενδυτές.

* * Το κατάλληλο timing αναζητεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να προχωρήσει στην πώληση του 20% της Finansbank, μέσω της οποίας προσδοκά να ενισχυθεί κεφαλαιακά κατά 1 δισ. ευρώ. \334 Την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Α. Θωμόπουλος βρέθηκαν για τον λόγο αυτόν στο Λονδίνο, όπου είχαν συναντήσεις με τους αναδόχους αλλά και με επενδυτές.
* * Πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal έχει θετική αποδοχή, καθώς η Finansbank διαθέτει καλό όνομα και οι προοπτικές ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας είναι υψηλές. \334 Ωστόσο οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και ειδικότερα στη Λιβύη καθιστούν απαγορευτική τη πώληση στην παρούσα φάση. Οσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη λίγη σημασία έχουν, καθώς η διάθεση του ποσοστού της Finansbank απευθύνεται σε funds που επενδύουν αποκλειστικά σε αναδυόμενες αγορές.
* * * * Από το Βερολίνο στη Μόσχα βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος (σκίτσο), στο πλαίσιο των ταξιδιών που πραγματοποιεί σε αγορές-στόχους για τον ελληνικό τουρισμό, όπου αποτυπώθηκαν τα θετικά μηνύματα για την εφετινή τουριστική περίοδο, \334 Με μια μικρή στάση σε ελληνικό έδαφος στην αρχή της εβδομάδας, επόμενος σταθμός του υπουργού είναι οι ΗΠΑ. Οχι όμως το Μαϊάμι και η Διεθνής Εκθεση Κρουαζιέρας από 14 έως 17 Μαρτίου στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδης και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης.
* * Προορισμός του κ. Γερουλάνου είναι η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον, αφού σε προτεραιότητα είναι και το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς με στόχο την προσέγγιση στοχευμένου κοινού. Εκεί θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ενωσης Συνταξιούχων Αμερικής, του απόδημου Ελληνισμού, πανεπιστημίων και φοιτητικών ενώσεων, αλλά και του γκέι τουρισμού.
* * Αλλωστε μεταξύ των 52 θεματικών εβδομάδων του προγράμματος προβολής της Αθήνας «Αthens every week» περιλαμβάνεται και η εβδομάδα «Rainbow week» από 30 Μαΐου ως 5 Ιουνίου, που είναι αφιερωμένη στους ομοφυλόφιλους.
* * * * Ατεκμηρίωτη χαρακτηρίζει η διοίκηση της Εurobank την απόφαση της Μoody΄s για περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Σε σημείωμά της προς το προσωπικό της τράπεζας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το rating της Ιρλανδίας παραμένει 6 βαθμίδες υψηλότερο από της Ελλάδας. \334 Ωστόσο δεν θεωρεί ότι η πρόσφατη υποβάθμιση επηρεάζει τη χρηματοδότηση της χώρας και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. «Η χώρα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του πακέτου των 110 δισ. ευρώ ως το 2013» αναφέρει και προσθέτει ότι η ΕΚΤ αποδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως του rating που \334 Οσον αφορά τις τράπεζες σημειώνει ότι διαβλέποντας πως θα έρθει υποβάθμιση από τη Μoody΄s έλαβαν ήδη ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες από τη Fitch βαθμολογία Α- για τις εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών που έχουν υλοποιήσει. \334 Ως εκ τούτου η υποβάθμιση από τη Μoody΄s δεν τις επηρεάζει καθώς η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη τη μεγαλύτερη βαθμολογία των διεθνών οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης. Ευτυχώς που υπάρχει και η ΕΚΤ!
* * * * Λήγει αύριο Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την επιλογή νέου τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών για την τρέχουσα χρήση και το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι έντονο από τα μεγαθήρια του χώρου. \334 Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ο σύμβουλος του ΟΠΑΠ (Deloitte) θα αξιολογήσει ποιοι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν στη δεύτερη φάση. Οσοι επιλεγούν θα λάβουν τα τεύχη δημοπράτησης και θα υποβάλουν την τεχνολογική τους προσφορά, η οποία όμως θα συνοδεύεται και από το κόστος υλοποίησης. \334 Ο νικητής θα είναι αυτός που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία, που θα είναι συνδυασμός της τεχνολογικής και της οικονομικής προσφοράς. \334 Στόχος του ΟΠΑΠ είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου του 2011. Πάντως πολλοί ενδιαφερόμενοι ζήτησαν να δουν τον κανονισμό προμηθειών του Οργανισμού, αλλά ακόμη δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση.
* * * * Την Πέμπτη το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν στο Παρίσι, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στις επαφές του με τη γαλλική ηγεσία. Ωστόσο στην Αθήνα το ερώτημα που κυριαρχούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν αν παραιτήθηκε ο κ. Τάσος Μπάνος! \334 Συνοδευόταν βεβαίως από την απορία «ποιος είναι ο Τάσος Μπάνος;». Οι γνωρίζοντες απαντούσαν ότι πρόκειται για το «δεξί χέρι» του υπουργού Οικονομικών, από τον οποίο περνούν όλα τα φορολογικά και άλλα νομοσχέδια καθώς έχει την ιδιότητα του νομικού συμβούλου. \334 Το αλαλούμ που επικράτησε επιχείρησαν αρχικώς να το κατευνάσουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι πληροφορούσαν ευγενικά όσους επικοινωνούσαν μαζί τους ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα παραίτησης του κ. Μπάνου.
* * Ωστόσο, επειδή είχε προηγηθεί η παραίτηση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου κ. Δ. Γεωργακόπουλου, οι περισσότεροι έψαξαν και άλλο το θέμα.
* * Λίγο αργότερα ο ίδιος ο κ. Μπάνος διέψευσε με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει. «Ποιος μ… διαδίδει αυτές τις ιστορίες;» αναρωτήθηκε με γλαφυρότητα, απαντώντας έτσι στο ερώτημά μας αν υπάρχει θέμα παραίτησής του…
* *
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk