Χωρίς κάλυψη από τον ΟΗΕ

Ακόμη και αν λυθούν τα προβλήματα που δημιουργεί μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη, ακόμη και αν η απειλούμενη ομαδική εξόντωση των εξεγερμένων δικαιολογεί ηθικά μια τέτοια παρέμβαση, αυτή δεν θα έχει καμία κάλυψη από πλευράς Διεθνούς Δικαίου. Υπάρχει προηγούμενο σε αυτό, και μάλιστα από τον ΟΗΕ. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 η επέμβαση των Αμερικανών στον Λίβανο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία ούτε καν στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης όπου το μέτωπο των Δυτικών και εκείνων που επηρέαζε τότε η Ουάσιγκτον υπερτερούσε αριθμητικά κάθε αραβικού και φιλοαραβικού συνασπισμού.

Χωρίς κάλυψη  από τον ΟΗΕ | tovima.gr

Ακόμη και αν λυθούν τα προβλήματα που δημιουργεί μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη, ακόμη και αν η απειλούμενη ομαδική εξόντωση των εξεγερμένων δικαιολογεί ηθικά μια τέτοια παρέμβαση, αυτή δεν θα έχει καμία κάλυψη από πλευράς Διεθνούς Δικαίου.
Υπάρχει προηγούμενο σε αυτό, και μάλιστα από τον ΟΗΕ. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 η επέμβαση των Αμερικανών στον Λίβανο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία ούτε καν στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης όπου το μέτωπο των Δυτικών και εκείνων που επηρέαζε τότε η Ουάσιγκτον υπερτερούσε αριθμητικά κάθε αραβικού και φιλοαραβικού συνασπισμού. Οταν το ζήτημα ύστερα από μήνες ήρθε και στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, η επέμβαση καταδικάστηκε μολονότι η αμερικανική αντιπροσωπεία συνεπικουρούμενη και από δύο- τρεις αραβικές τη χαρακτήρισαν «ανθρωπιστική». Η σχετική (άτυπη) απόφαση σημείωνε ότι δεν υπήρχε κάλυψη από τη Χάρτα του διεθνούς οργανισμού. Εχοντας αυτό ως δεδομένο, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αγνόησε τον ΟΗΕ και προτίμησε την «κάλυψη» του ΝΑΤΟ όταν πήρε την πρωτοβουλία για επέμβαση στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο.
Την περασμένη Δευτέρα η υπουργός Χίλαρι Κλίντον άφησε σαφέστατα να εννοηθεί αυτό όταν δήλωσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια που θα εμποδίζει τις πτήσεις των λιβυκών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο τους απαιτεί προκαταβολική συγκατάθεση του ΟΗΕ. Η αμερικανίδα υπουργός γνώριζε πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εφόσον, πέραν όλων των προηγούμενων περιπτώσεων, δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- η Ρωσία και η Κίνα- έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk