Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ενδίδουν στους… μεγαλούτσικους

Η πραγματικότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι σκληρή. Γιγαντώνεται, επαναλαμβάνεται και όσο δεν την αντιμετωπίζεις επιστρέφει πιο δυνατή σαν το τσουνάμι. Εγώ ως υφυπουργός Αθλητισμού μπήκα μπροστά να το αντιμετωπίσω. Η ζωή δείχνει όμως ότι ο ίδιος ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν θέλει να το αντιμετωπίσει. Υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που κερδίζουν μόνο όπου δεν υπάρχει τάξη, εκεί όπου κυριαρχεί η παρανομία με ορισμένες ομάδες να ελέγχουν το σύστημα. Είχα σκληρή αντιπαράθεση με όλους.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ενδίδουν  στους… μεγαλούτσικους | tovima.gr

Η πραγματικότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι σκληρή. Γιγαντώνεται, επαναλαμβάνεται και όσο δεν την αντιμετωπίζεις επιστρέφει πιο δυνατή σαν το τσουνάμι. Εγώ ως υφυπουργός Αθλητισμού μπήκα μπροστά να το αντιμετωπίσω. Η ζωή δείχνει όμως ότι ο ίδιος ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν θέλει να το αντιμετωπίσει. Υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που κερδίζουν μόνο όπου δεν υπάρχει τάξη, εκεί όπου κυριαρχεί η παρανομία με ορισμένες ομάδες να ελέγχουν το σύστημα.
Είχα σκληρή αντιπαράθεση με όλους. Από την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 η UΕFΑ ζητεί ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα. Απαιτεί πληρωμένα συμβόλαια και να μη χρωστάς σε κανέναν για να συμμετέχεις στις διοργανώσεις της και στα πρωταθλήματα. Εγώ αυτή την προϋπόθεση τη νομοθέτησα από το 2006. Η αθλητική νομοθεσία απαγορεύει στις ΠΑΕ να δίνουν πάνω από το 70% των εσόδων τους σε συμβόλαια παικτών. Τις υποχρεώνει να μη δημιουργούν καινούργια χρέη. Ποιος τα ελέγχει όμως όλα αυτά; Από το 2007 που εγώ έφυγα από το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν τα ελέγχει κανένας. Είτε αυτός προερχόταν από κυβέρνηση της ΝΔ είτε από τη σημερινή του ΠαΣοΚ. Δεν βρήκα στήριξη τότε ακόμη και από εκείνους που θα ωφελούνταν από τα μέτρα που επεδίωκα να εισαγάγω. Ούτε από τους Θεσσαλονικείς ούτε από τους Αθηναίους.
Ανάλογες διαθέσεις είχε και ο Γιώργος Φλωρίδης. Εκείνος όμως δεν πρόλαβε καθώς έμεινε στο υφυπουργείο Αθλητισμού μόνο έναν χρόνο. Εγώ το πάλεψα τρία χρόνια. Κάποιοι κάνουν τους πανίσχυρους αλλά άμα τους βαρέσεις πέφτουν εύκολα. Βούληση χρειάζεται. Δυστυχώς όμως οι εκάστοτε κυβερνήσεις με τις πιέσεις που δέχονται από τους… μεγαλούτσικους αναγκάζονται να κάνουν πίσω. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα.
Εύχομαι να υπάρξει καλύτερο αύριο για το ποδόσφαιρο, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει διάθεση σύγκρουσης. Η Ποινική Δικαιοσύνη δεν γνωρίζω τι θα πράξει. Αναφορικά με το αθλητικό κομμάτι της υπόθεσης δεν βλέπω καμία διάθεση για συνεργασία Πολιτείας και Ομοσπονδίας προκειμένου να καθαρίσει το σύστημα. Στην Ιταλία τις τιμωρίες στις ομάδες που εμπλέκονταν στην υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια τις επέβαλε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Το κράτος ασχολήθηκε με τις ποινικές ευθύνες και η ομοσπονδία με τις αθλητικές.
Ο κ. Γιώργος Ορφανός είναι πρώην υφυπουργός Αθλητισμού επί κυβερνήσεως ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk