ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο νέος λόγος

Ενας διαφορετικός λόγος για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ακούσθηκε από τα χείλη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πολυσυζητημένη επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Ηταν ο λόγος που συνδύαζε τις πολύτιμες γνώσεις ενός διανοούμενου ακαδημαϊκού δασκάλου με τις σκληρές θέσεις ενός ρεαλιστή πολιτικού, του οποίου τελικά πρωταρχικός στόχος είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας του κάτω από έναν μανδύα διαλλακτικότητας και μειλίχιου ύφους.

Ο νέος λόγος | tovima.gr

Ενας διαφορετικός λόγος για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ακούσθηκε από τα χείλη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πολυσυζητημένη επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Ηταν ο λόγος που συνδύαζε τις πολύτιμες γνώσεις ενός διανοούμενου ακαδημαϊκού δασκάλου με τις σκληρές θέσεις ενός ρεαλιστή πολιτικού, του οποίου τελικά πρωταρχικός στόχος είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας του κάτω από έναν μανδύα διαλλακτικότητας και μειλίχιου ύφους. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στους ήπιους τόνους που χρησιμοποίησε επισκεπτόμενος τη Δυτική Θράκη.

Αρκεί όμως αυτή η νέα προσέγγιση, η οποία σαφώς τηρεί αποστάσεις από την εμπρηστική ρητορεία του παρελθόντος, για να σημειωθεί η επιδιωκόμενη και από τις δύο πλευρές πρόοδος, όταν ουσιαστικά οι τουρκικές θέσεις δεν αλλάζουν; Διότι αυτό που προέκυψε είναι ότι η τουρκική πολιτική για την επίλυση των γνωστών προβλημάτων που ταλανίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες παραμένει αναλλοίωτη.

Θετικό είναι πάντως ότι με τη νέα αυτή προσέγγιση επιχειρείται να αποτραπεί η συγκρουσιακή πορεία του παρελθόντος και αν η τάση αυτή εμπεδωθεί τότε και οι δύο χώρες θα έχουν αμοιβαίο όφελος, κυρίως ως προς την αποτροπή ενός ξέφρενου ανταγωνισμού στους εξοπλισμούς, ο οποίος υπήρξε μία από τις βασικές αιτίες για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Τα πράγματα όμως θα ήταν πιο ξεκάθαρα αν τα ωραία λόγια του κ. Νταβούτογλου συνοδεύονταν και από τις αντίστοιχες πράξεις.

Πώς μπορεί να πεισθεί η ελληνική κοινή γνώμη για τις αγαθές προθέσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, όταν συνεχίζονται καθημερινά οι παραβιάσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, οι προκλητικές περιπλανήσεις των τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο και η συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου; Η απάντηση του κ. Νταβούτογλου ότι αυτά οφείλονται στη διαφορετική ερμηνεία για το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και ότι για το Κυπριακό η τουρκική πλευρά έδειξε την καλή της θέληση αποδεχόμενη το Σχέδιο Αναν δεν αρκεί.

Οπως δεν πείθει και η πολύκροτη πρόταση για την άρση του απαράδεκτου Casus Βelli (με ταυτόχρονη ακύρωση των σχετικών αποφάσεων των κοινοβουλίων των δύο χωρών), καθώς ουσιαστικά υποχρεώνει την Ελλάδα να απεμπολήσει το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

Κανονικά όλο αυτό το πλέγμα των νομικών προβλημάτων που αφορά το Αιγαίο (την «πιο δύσκολη θάλασσα στον κόσμο» κατά τον κ. Νταβούτογλου και άρα όχι υποκείμενη απλώς στους κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου, όπως επιμένει η ελληνική πλευρά) θα έπρεπε να βρει τη λύση του στις συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Το ερώτημα όμως είναι αν, στην περίπτωση που οι διπλωμάτες καταλήξουν σε κάποια μορφής συμφωνία, η κοινή γνώμη των δύο χωρών (με τη γνωστή εκατέρωθεν καχυποψία που τη διακατέχει) θα είναι έτοιμη να αποδεχθεί έναν αναγκαίο αμοιβαίο συμβιβασμό ή θα ακουσθούν και πάλι (όπερ και πιθανότερον) οι γνωστές κατηγορίες για εθνική προδοσία κλπ., οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ πολιτικό κλίμα που επικρατεί την περίοδο αυτή στην Ελλάδα.

Αλλά και στην Τουρκία τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου και υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα τις κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Να δούμε αν τότε ο τούρκος πρωθυπουργός, απαλλαγμένος από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, θα μπορέσει να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές κινήσεις απέναντι στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk