ΓΝΩΜΗ

Η ένταση και το κενό

Η κατάσταση είναι αυτή που είναι, δηλαδή δύσκολη. Η κοινή γνώμη είναι αναστατωμένη και μάλιστα, δίκαια ή άδικα, οργισμένη. Η πλειονότητα του πολιτικού κατεστημένου, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό και λίγους υπουργούς, κατακρίνει τις πολιτικές του «μνημονίου», συνήθως μάλιστα με επιχειρήματα εμφυλίου που περιλαμβάνουν και βαριές βρισιές. Ο ισχυρισμός είναι ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις. Παρακάμπτουν όμως με περισσή ευκολία την ουσία: χρωστάμε πολλά και οι δανειστές μας τα θέλουν πίσω με τα κέρδη.

Η ένταση και το κενό | tovima.gr

Η κατάσταση είναι αυτή που είναι, δηλαδή δύσκολη. Η κοινή γνώμη είναι αναστατωμένη και μάλιστα, δίκαια ή άδικα, οργισμένη. Η πλειονότητα του πολιτικού κατεστημένου, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό και λίγους υπουργούς, κατακρίνει τις πολιτικές του «μνημονίου», συνήθως μάλιστα με επιχειρήματα εμφυλίου που περιλαμβάνουν και βαριές βρισιές.

Ο ισχυρισμός είναι ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις. Παρακάμπτουν όμως με περισσή ευκολία την ουσία: χρωστάμε πολλά και οι δανειστές μας τα θέλουν πίσω με τα κέρδη. Δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί. Δανειστές είναι.

Δεν θα έλεγαν τίποτε αν τους λέγαμε: Κοπιάστε να σας εξοφλήσουμε. Δεν το μπορούμε. Ως ένα σημείο οι εταίροι μας τουλάχιστον μας διευκολύνουν ταμειακά με το σκληρό μνημόνιο. Αλλά μας βάζουν και μια θηλιά στον λαιμό. Επιχείρημα: αν δεν μας την έβαζαν αυτή τη θηλιά, ο κάθε κακοπληρωτής- Ιρλανδός, Πορτογάλος, Ισπανός, και σύντομα Ιταλός, ίσως και Γάλλος- θα έσκαγε κανόνια πολύ πιο εκκωφαντικά από τα δικά μας. Η κ. Μέρκελ είναι πάντως λιγότερο κακιά από τις τράπεζές μας που βγάζουν στο σφυρί σπίτια και αυτοκίνητα για απλήρωτες δόσεις.

Είναι σαφές ότι το πολιτικό σύστημα τρίζει. Ολο και πιο επικίνδυνα. Υπάρχει ένταση και συνάμα κενό. Και μαζί, όχι «αντίσταση» αλλά άρνηση συμμετοχής σε μια προσπάθεια να βγούμε από τα αδιέξοδα. Μειώθηκαν τα κρατικά έσοδα, το «δεν πληρώνω» γενικεύεται, φεύγουν κεφάλαια. Και ταυτόχρονα είναι πολλοί όσοι πρόσθεσαν κρίση στην κρίση κάνοντας το παν για να μετατραπεί σε «εθνικό θέμα» η υπόθεση 240 μεταναστών που η γραφειοκρατία μας τους οδήγησε στην απόφαση να παίξουν με τη ζωή τους ενώ η πολιτική τύφλωση επέτρεψε σε διάφορους «αλληλέγγυους» να παίξουν με τις ζωές των άλλων. Πάντως, τέλος καλό κι ας έγινε η τελική διαπραγμάτευση στα γραφεία… της ΓΣΕΕ όχι μόνο με τους απεργούς πείνας αλλά και με τους «αλληλέγγυους» ενεργά παρόντες να δηλώνουν «νικητές»…

Και φτάνουμε συνεπώς στο ερώτημα το σημαντικό: Πώς γίνεται και η κυβέρνηση, φάσκοντας και αντιφάσκοντας, οδηγείται συστηματικά σε εντάσεις και καταστάσεις κρίσης; Δεν έχουμε ξαναδεί υπουργικές συσκέψεις βράδυ Καθαρής Δευτέρας, μήτε διασκέψεις πολιτικών αρχηγών και επείγοντα πρωθυπουργικά ταξίδια δυο μέρες πριν από καθορισμένες ευρωπαϊκές διασκέψεις και με παραίτηση σημαντικού κυβερνητικού στελέχους του οικονομικού επιτελείου. Λογικό είναι να ανησυχεί η κοινή γνώμη, να αμφιβάλλει για το τι πραγματικά συμβαίνει και για το πώς κυβερνιέται αυτός ο τόπος. Λέγανε πολλοί κάποτε ότι η άλφα ή η βήτα κυβέρνηση είχε «επικοινωνιακό έλλειμμα» για να εξηγήσουν ορισμένα ανεξήγητα. Η εξήγηση αυτή δεν αρκεί πια. Και ο νους της κοινής γνώμης πάει, επικίνδυνα, αλλού. Τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις αντιπολιτεύσεις.
somerit@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk