BHMAτοδότης

Θεωρητικά ερωτήματα μίας παραίτησης. Για παράδειγμα, η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλου έγινε για «προσωπικούς λόγους» ή επειδή ζήτησε την παραίτησή του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ; Η σωστή απάντηση είναι η δεύτερη. Τότε γιατί το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών μετέδιδαν επί ώρες επιμόνως την πρώτη; Ο λόγος είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον τέως γενικό γραμματέα να επικαλεστεί «προσωπικούς λόγους» και εκείνος συμφώνησε.

Θεωρητικά ερωτήματα μίας παραίτησης. Για παράδειγμα, η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλου έγινε για «προσωπικούς λόγους» ή επειδή ζήτησε την παραίτησή του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ; Η σωστή απάντηση είναι η δεύτερη. Τότε γιατί το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών μετέδιδαν επί ώρες επιμόνως την πρώτη; Ο λόγος είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον τέως γενικό γραμματέα να επικαλεστεί «προσωπικούς λόγους» και εκείνος συμφώνησε. Για τη συμφωνία αυτή ενημερώθηκε ο κ. Γ. Πεταλωτής, η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο κ. Γ. Ελενόπουλος και η επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του υπουργού Οικονομικών κυρία Φιλιώ Λαναρά .
***
O κ. Γεωργακόπουλος δημοσιοποίησε την «ηχηρή παραίτησή» του την επομένη της συμφωνίας, την ώρα όπου ο υπουργός ταξίδευε για τις Βρυξέλλες. Και αμέσως άρχισε να μεταδίδει ότι δεν παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους» αλλά επειδή του το ζήτησε ο υπουργός. Δεν ενημέρωσε όμως τους προαναφερθέντες για την αλλαγή στάσης, με αποτέλεσμα να επιμένουν στην εκδοχή των «προσωπικών λόγων» . Ωσπου κατάλαβαν ότι ο κ. Γεωργακόπουλος έσπασε τη συμφωνία και άρχισαν να μεταδίδουν πως «ο υπουργός ζήτησε την παραίτηση επειδή δεν ανταποκρινόταν στα καθήκοντά του». Κάτι που ο υπουργός ήθελε να το κάνει από την πρώτη ημέρα, προσθέτω εγώ.
***
Συνεχίζονται οι προβολές DVD στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ήταν η σειρά μιας «εσωτερικής παραγωγής» της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για ένα DVD του υπουργείου Οικονομικών για την οικονομία. Εικάζω ότι πρόκειται περί θρίλερ, το οποίο λόγω κακής οργάνωσης του χρόνου δεν πρόλαβαν να το απολαύσουν οι υπουργοί. Γιατί δεν τους το στέλνουν στο σπίτι;
***
Μιλώντας για θρίλερ, «επιστροφή των βρικολάκων» χαρακτήρισαν στη Νέα Δημοκρατία την είδηση περί κεντρικής ομιλίας του κ. Γ. Αλογοσκούφη σε συνέδριο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με θέμα την κρίση! Ψάχνουν μάλιστα να μάθουν πώς έγινε η πρόσκληση (η απάντηση είναι ότι ο πρώην υπουργός διατηρεί καλές σχέσεις με στελέχη της ΔΑΠ). Ο καθηγητής Αλογοσκούφης φρόντισε να… κουφάνει τους θαυμαστές του αφού, σε μεγάλη φόρμα, ξεπέρασε τον εαυτό του. Είπε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 και εξερράγη εξαιτίας των κακών χειρισμών στο τέλος του 2009 και το 2010. Δηλαδή, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ίδιος δεν έφταιγε σε τίποτε…
***
Συνεχίζεται η ένδοξη «βουκολική» περίοδος της καριέρας της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη. Συνεργάτης μου εντόπισε την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα σε συνεδρίαση αγροτικών στελεχών του ΠαΣοΚ όπου άναψαν τα πνεύματα λόγω κρίσης.
***
Η Μιλένα τη γλίτωσε βέβαια λέγοντας τα δικά της σε άψογη σοσιαλιστική διάλεκτο και στη συνέχεια, για να συνδυάσει το παραδοσιακό με το «μοντέρνο», επισκέφθηκε το όνειρο κάθε εκσυγχρονιστή: συνεταιριστική μονάδα σαραντάρηδων αγελαδοτρόφων με την επωνυμία «Θεσγάλα» (ευρηματική σύνθετη λέξη από τη Θεσσαλία και το γάλα).
***
Δεν έχει παρέλθει καν μήνας από τότε που ο κ. Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τα χειμαζόμενα από οικονομικά προβλήματα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στην επίσκεψή του αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε προς τους εργαζομένους ότι θα παρέμβει στους έλληνες εφοπλιστές για να στηρίξουν τα ελληνικά ναυπηγεία. Ωστόσο την προηγούμενη Πέμπτη η μητρική εταιρεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νεώριον Συμμετοχών κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Υποθέτω λοιπόν ότι οι επαφές του προέδρου της ΝΔ δεν τελεσφόρησαν.
***
Πάντως, συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι η χρονική περίοδος που τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ζήτησαν να υπαχθούν στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα ίσως δεν είναι τυχαία. Θυμίζω ότι ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για την αλλαγή της προπτωχευτικής διαδικασίας. Σύντομα λοιπόν θα υπάρχει η δυνατότητα διάσωσης και ρύθμισης χρεών μιας επιχείρησης, ακόμη και όταν δεν συναινούν όλοι οι πιστωτές. Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα σε οφειλέτη και δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία με εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις. Η εμπιστευτικότητα άλλωστε είναι χρυσός όταν αφορά ευαίσθητα θέματα όπως είναι οι αμυντικές συμβάσεις.
***
O υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος αποκτά επιρροή στα Βαλκάνια. Παράδειγμα; Εκεί που ο κ. Π. Ευθυμίου με την ιδιότητά του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ μιλούσε στο Βελιγράδι με τον υπουργό Αμυνας της Σερβίας κ. Ντράγκαν Σουτάνοβιτς, τον άκουσε να του λέει στα ελληνικά: «Πέτρο, πρόσεξε, έχω κουμπάρο στη Θεσσαλονίκη, νονό του παιδιού μου, και έχω και φίλο τον Βενιζέλο». «Καρντάσης δηλαδή!», ανταπέδωσε ο Πέτρος. Ο κ. Ευθυμίου ταξίδευσε στη Σερβία για να «κλείσει» ότι το Βελιγράδι θα φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα γίνει τον Ιούλιο.
***
O ΟΣΕ προσφέρει ένα ακόμη παράδειγμα για νομοθεσία που ψηφίζεται χωρίς να εφαρμόζεται. Ως γνωστόν, με τον νόμο του κ. Δ. Ρέππα πολλοί υπάλληλοι του ΟΣΕ πρέπει να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Εως πριν από λίγες ημέρες όσοι εργάζονται στο κτίριο της διοίκησης παρέμεναν όλοι στις θέσεις τους. Αιτία; Τα σχετικά έγγραφα που εστάλησαν στο Γενικό Λογιστήριο δεν ανέγραφαν τη δαπάνη, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να παραμένουν στον… «μεσαίο χώρο» μεταξύ μελλοντικής και χθεσινής απασχόλησης.
***
Υπάρχει μέλλον για το ευρώ; Θα το μάθουμε την 25η Μαρτίου. Ωστόσο κάποιες νύξεις για το τι θα συμβεί τότε θα ακουστούν από τους κκ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον του ευρώ» την προσεχή Παρασκευή 18 Μαρτίου στη Φραγκφούρτη. Μαζί με τους εν λόγω επιφανείς θα είναι και η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Αννυ Ποδηματά για να παρουσιάσει το report που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο (και ψηφίστηκε) για την καινοτομία στα χρηματοοικονομικά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο (δηλαδή το ευρωομόλογο).
***
«Μερίδα των Γερμανών πιστεύει ότι από μαθηματικής απόψεως η Ελλάδα είναι αδύνατον να πληρώσει το χρέος της» είπε ο τέως υπουργός του κρατιδίου του Αμβούργου κ. Βόλκερ Σλέγκελ απευθυνόμενος στον κ. Γ. Φλωρίδη σε κλειστό γεύμα σε λέσχη της Φραγκφούρτης. Στο γεύμα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των Διεθνών Οικονομικών της Μorgan Stanley κ. Τζοακίμ Φελς, η επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ΚfW (της γερμανικής ΕΤΒΑ που χορηγεί το γερμανικό τμήμα του ελληνικού δανείου) κυρία Βέρα Σούμπερτ, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της Deutsche Βank κ. Ραλφ Χόφμαν, ο καθηγητής κ. Χανς Γκρεσενμπάουερ από την ΕΚΤ και ο σύμβουλος επιχειρήσεων σε Γερμανία και Ελλάδα κ. ΔημήτρηςΚαμαργιάννης .
***
Oι προαναφερθέντες ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα και προσκάλεσαν επί τούτου τον πρώην υπουργό. Και ποια ήταν η απάντηση του κ. Φλωρίδη στη δυσοίωνη «μαθηματική» προσέγγιση του κ. Σλέγκελ; «Οι Ελληνες είμαστε από τα αρχαία χρόνια καλοί στα μαθηματικά, άρα θα λύσουμε το πρόβλημα». Δεν ξέρω αν τον πίστεψαν, αλλά του βάζω «άριστα» για την προσπάθεια.
***
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη «χτίζει» τις τοπικές συμμαχίες της Δημοκρατικής Συμμαχίας από νομό σε νομό. Προ ημερών η πρόεδρος «πολιόρκησε» τη Ναύπακτο και το Αγρίνιο. Το αναφέρω για να υπογραμμίσω ότι πολλοί στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η Συμμαχία έχει εξαντλήσει τον αριθμό των επιφανών «Συμμάχων». Μέγα λάθος. Πηγή μου με πληροφορεί ότι αυτές τις ημέρες η Ντόρα έλκει στο κόμμα της (με τη δύναμη της σκέψης) τον κ. Χρ. Βερελή. Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ «συνελήφθη» πρόσφατα να μιλάει με θερμά λόγια για την πρόεδρο και ορισμένοι φίλοι του εκτιμούν ότι η δυνατότητα αντίστασης στη σκέψη της Ντόρας θα εξαντληθεί εντός εβδομάδων, ακόμη και ημερών. Κατά τα άλλα, η κυρία Μπακογιάννη συζήτησε σε άριστο κλίμα με τον κ. Γ. Παπανδρέου την περασμένη Τρίτη στο Μαξίμου, αφού η «καλή χημεία» ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυναστείες φαίνεται ότι έχει αποκατασταθεί. Μάλιστα η Ντόρα είχε μερικά cool «φιλελεύθερα πολιτικά δώρα» για τον Πρωθυπουργό. Ανάμεσα στα άλλα τον παρακίνησε να διαπραγματευθεί με την Ευρώπη οικονομική στήριξη για την άμεση εφαρμογή της πρόσφατης Οδηγίας της ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, η οποία πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη ως το 2013, κάθε χώρα δεν πρέπει να καθυστερεί τις πληρωμές προς ιδιώτες πέραν των 30 ημερών. Δεν είναι άσχημη ιδέα να γίνει η Ελλάδα συνεπές κράτος και να πληρώσει τα σχεδόν 7 δισ. ευρώ που (σύμφωνα με τη Δημοκρατική Συμμαχία) χρωστά στους ιδιώτες. Μόνο που υποψιάζομαι ότι οι αξιότιμοι ευρωπαίοι εταίροι θα χάσουν την ψυχραιμία τους αν ακούσουν για μία ακόμη ελληνική απαίτηση μετά από την περίφημη επιμήκυνση και τα συναφή.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk