Τον Οκτώβριο ο διεθνής διαγωνισμός για έρευνα πετρελαίου

Τρεις… Πρίνους κρύβει ο Πατραϊκός!

Τρεις «Πρίνους» κρύβει η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου που μπορεί να αποδώσει μέχρι και 400 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, όπως αποκαλύφθηκε έπειτα από επισταμένες έρευνες. Ο διεθνής διαγωνισμός για τις πρώτες παραχωρήσεις στην περιοχή του Πατραϊκού για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου θα διεξαχθεί στο τέλος Οκτωβρίου από την κρατική ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) η οποία θα ιδρυθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα …

Τρεις «Πρίνους» κρύβει η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου που μπορεί να αποδώσει μέχρι και 400 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, όπως αποκαλύφθηκε έπειτα από επισταμένες έρευνες. Ο διεθνής διαγωνισμός για τις πρώτες παραχωρήσεις στην περιοχή του Πατραϊκού για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου θα διεξαχθεί στο τέλος Οκτωβρίου από την κρατική ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) η οποία θα ιδρυθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πυκνές αλλά διακριτικές επαφές στην Αθήνα και στο εξωτερικό μεταξύ ελλήνων επισήμων από το υπουργείο Εξωτερικών και το ΥΠΕΚΑ και εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων αλλά και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που ενδιαφέρονται για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Είναι φανερό ότι η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντόπισαν οι Ισραηλινοί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, κοίτασμα που έλαβε την κωδική ονομασία «Λεβιάθαν», άνοιξε την όρεξη στους ξένους που θέλουν πλέον να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε παραγωγό υδρογονανθράκων.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, με τον υπουργό Υποδομών και Ενέργειας της χώρας αυτής κ. Ούζι Λαντάου να έχει συχνές επαφές με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη. Εντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον των Νορβηγών για αντίστοιχη συνεργασία με την Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ήρθαν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες της εξειδικευμένης εταιρείας πετρελαϊκών συμβούλων Schlumberger που συνήθως είναι προπομπός μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, ενώ από πλευράς εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτός από τη νορβηγική Statoil, η οποία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της μέσω της κυβέρνησης του Οσλο, έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνονται και να… πηγαινοέρχονται μεγάλοι όμιλοι, όπως οι Shell, Αramco, Chevron, Νoble Εnergy ΜΟL και Νorsk Ηydro.
Το κοίτασμα του Πατραϊκού κόλπου θα είναι και το πρώτο κοίτασμα που θα βγει προς παραχώρηση το φθινόπωρο και θα αποτελέσει το πρόκριμα για το μπαράζ παραχωρήσεων τα επόμενα χρόνια από το ελληνικό Δημόσιο και την ΕΔΕΥ σε ολόκληρη τη λεγόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου», δηλαδή το νοητό τόξο που ξεκινάει από τους Οθωνούς, στα βόρεια της Κέρκυρας, διέρχεται ολόκληρο το Ιόνιο, συνεχίζει νότια της Πελοποννήσου και νότια έως νοτιοανατολικά της Κρήτης, φθάνοντας στις παρυφές του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν.

Τα οικονομικά οφέλη
$450 εκατ. ετησίως για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αν οι τεχνικές πιθανότητες ανακάλυψης ενός κοιτάσματος πετρελαίου είναι της τάξεως του 20% (στον Πατραϊκό είναι ήδη 21%), θεωρείται ότι οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές, δεδομένου ότι οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλασσίου κοιτάσματος 100 εκατ. βαρελιών (όσο το κοίτασμα του Πρίνου, που είχε πιθανότητες 15% πριν αντληθεί) ανέρχονται στα επίπεδα των 200 εκατ. δολαρίων και οι αναγκαίες επενδύσεις ανάπτυξης του κοιτάσματος για την έναρξη παραγωγής σε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια. Η παραγωγή αυτού του κοιτάσματος διαρκεί περίπου 25 χρόνια, με δαπάνες παραγωγής 1,5 δισ. δολάρια, αποφέρει έσοδα 7,5 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι τα προ φόρων καθαρά κέρδη των εταιρειών ανέρχονται σε 1,8 δισ. δολάρια. Οι αντίστοιχοι φόροι υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε 3 δισ. δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε ετήσια έσοδα πάνω από 120 εκατ., από ένα και μόνο κοίτασμα αντίστοιχο του Πρίνου. Με τους… τρεις Πρίνους, το Δημόσιο θα εισπράττει, μόνον από φόρους, περί τα 350-450 εκατ. δολάρια ετησίως.
Για να αντιληφθεί κανείς τα οικονομικά οφέλη από την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου ή φυσικού αερίου, πρέπει να θυμηθεί τι είπε ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας κ. Ούζι Λαντάου στον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτη όταν ο τελευταίος στις 21 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκαν στην πόλη Εϊλάτ. Ο ισραηλινός επίσημος πληροφόρησε την ελληνική αντιπροσωπεία ότι το κοίτασμα του Λεβιάθαν αποτιμάται σε περίπου 450 δισ. κυβικά μέτρα που μεταφράζεται σε ενεργειακή αυτονομία του Ισραήλ για τα επόμενα 100 χρόνια και μετατρέπει τη χώρα αυτή σε εξαγωγέα ενέργειας προς την Ευρώπη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νoble Εnergy που ανακάλυψε το κοίτασμα Λεβιάθαν, κ. Ντέιβιντσον, υπολογίζει ότι συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στο νοητό τρίγωνο Κρήτης- Κύπρου- Ισραήλ υπάρχουν περίπου 2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στον βυθό της θάλασσας που περιμένουν να αντληθούν. Γι΄ αυτό, άλλωστε, έρχεται στην Ελλάδα.
Ολη αυτή την κινητικότητα παρακολουθούν προσεκτικά και οι Αραβες, γι΄ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι στις 24 Φεβρουαρίου ( δύο ημέρες μετά το Ισραήλ) ο κ. Μανιάτης συμμετείχε σε ενεργειακό φόρουμ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ως επίσημος προσκεκλημένος της σαουδαραβικής εταιρείας πετρελαίου Αramco. Στο ίδιο φόρουμ βρισκόταν και ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας κ. Ρούνε Χένρικσεν, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της χώρας του για τα ελληνικά κοιτάσματα, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί σύντομα το Οσλο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk