Ηλεκτρονικά καταστήματα στο λιανεμπόριο

Πωλήσεις μέσω Ιnternet

Σε εναλλακτικά δίκτυα στρέφονται εταιρείες από τον χώρο του λιανεμπορίου αλλά και των υπηρεσιών προκειμένου να τονώσουν τις πωλήσεις τους. Πολλές επιχειρήσεις δημιουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα στο Διαδίκτυο για να εκμεταλλευθούν τη διείσδυση του Ιnternet. Ετσι πραγματοποιούν πωλήσεις 24 ώρες το 24ωρο, όλον τον χρόνο. Διευρύνουν δηλαδή το ωράριο λειτουργίας τους χωρίς να αυξάνουν τα κόστη τους. Ενδεικτική είναι η στρατηγική της πολυεθνικής Dixons στην Ελλάδα, η οποία ελέγχει τον Κωτσόβολο και μετέτρεψε την αλυσίδα Εlectroworld αποκλειστικά σε ψηφιακό brand που είναι προσβάσιμο σε υπάρχοντες και νέους πελάτες της εταιρείας από όλη την Ελλάδα.

Πωλήσεις μέσω Ιnternet | tovima.gr

Σε εναλλακτικά δίκτυα στρέφονται εταιρείες από τον χώρο του λιανεμπορίου αλλά και των υπηρεσιών προκειμένου να τονώσουν τις πωλήσεις τους. Πολλές επιχειρήσεις δημιουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα στο Διαδίκτυο για να εκμεταλλευθούν τη διείσδυση του Ιnternet. Ετσι πραγματοποιούν πωλήσεις 24 ώρες το 24ωρο, όλον τον χρόνο. Διευρύνουν δηλαδή το ωράριο λειτουργίας τους χωρίς να αυξάνουν τα κόστη τους.
Ενδεικτική είναι η στρατηγική της πολυεθνικής Dixons στην Ελλάδα, η οποία ελέγχει τον Κωτσόβολο και μετέτρεψε την αλυσίδα Εlectroworld αποκλειστικά σε ψηφιακό brand που είναι προσβάσιμο σε υπάρχοντες και νέους πελάτες της εταιρείας από όλη την Ελλάδα. Ο όμιλος όμως προχωρεί και σε επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. «Ηδη λειτούργησαν τέσσερα νέα υπερκαταστήματα Κωτσόβολος» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Dixons Ελλάδας κ. Κρις Μάθιους, με αποτέλεσμα το δίκτυο να έχει ξεπεράσει τα 100 σημεία πώλησης.
Στον κλάδο αυτοκινήτου, ο οποίος έχει συρρικνωθεί από το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζικών δανείων, η απόσυρση αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα. Ωστόσο τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη, αλλά οι παράγοντες του κλάδου ευελπιστούν ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση χρήσης του μέτρου. Αυτό που ανησυχεί τους εμπόρους είναι ότι παρατηρείται διεύρυνση του μέσου χρόνου χρήσης αυτοκινήτων και δικύκλων από τους κατόχους τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σε γενικές γραμμές, εκτός του κλάδου των σουπερμάρκετ, πολλοί επιχειρηματίες του οργανωμένου λιανεμπορίου βρίσκονται με την ψυχή στο στόμα. Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν πήγαν καλά παρά τις μεγάλες προσφορές των εμπόρων και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην αγοραστική κίνηση του Πάσχα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, εφέτος οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων- εκτός των τροφίμων- έχουν περιορίσει σημαντικά το δίκτυό τους, κυρίως της επαρχίας. Υπολογίζεται ότι εντός του 2010 οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης έκλεισαν περισσότερα από 250 καταστήματα (π.χ. όμιλος Γλου, όμιλος Βάρδα κ.ά.) και θεωρείται βέβαιο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα «κατεβάσουν ρολά» άλλα 250 καταστήματα.
Στη διάρκεια του 2010 οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις με μεγάλες προσπάθειες και κυρίως με τη βοήθεια των τραπεζών (αλλά και με τη μείωση του ενοικίου, κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων, απολύσεις εργαζομένων, περιορισμό του στοκ) κατόρθωσαν να κερδίσουν χρόνο και να διατηρηθούν στην αγορά. Ηδη από τις αρχές του 2011 οι επιχειρήσεις άσκησαν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων για να μειωθούν τα ενοίκια επιπλέον κατά 20%. Στην προκειμένη περίπτωση το δίλημμα που θέτουν στους ιδιοκτήτες είναι: «Αν δεν μειωθεί το ενοίκιο, φεύγω».

Ανάσα από τον νέο πτωχευτικό κώδικα

Ενα σημάδι αισιοδοξίας για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο πηγάζει από την ψήφιση των ρυθμίσεων του νέου πτωχευτικού κώδικα. Πλέον, θα επιτρέπεται η υπαγωγή στην προπτωχευτική διαδικασία και των επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών. Με την τροποποίηση αυτή μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της πτώχευσης. «Ενώ ως τώρα είχε χαρακτήρα εκκαθάρισης, πλέον προσλαμβάνει και χαρακτήρα αναδιοργάνωσης και διάσωσης» διευκρινίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος είδε μία στις τέσσερις εταιρείες στον κλάδο που εκπροσωπεί να βάζει λουκέτο στην Αττική τα τελευταία δύο χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk